Recept na slepačiu polievku: Ako pripraviť poctivý vývar krok za krokom

zdravý slepačí vývar

Slepačia polievka je stálicou slovenskej kuchyne a patrí medzi najobľúbenejšie domáce jedlá, ktoré nielen zasýtia, ale aj zahrejú a posilnia imunitu. Poctivý vývar má nezameniteľnú chuť, bohatú arómu a obsahuje množstvo prospešných látok, ktoré prospievajú zdraviu. 

Aby ste si vychutnali tú najlepšiu slepačiu polievku, je dôležité dodržať správny postup prípravy a venovať dostatok času pomalému vareniu.

Výber správnych surovín do slepačieho vývaru

Základom dobrej slepačej polievky je kvalitné mäso. Ideálne je použiť celú sliepku alebo aspoň jej časti, ako sú stehná, krídla a chrbát. Vývar z domácej sliepky bude mať hlbšiu chuť a vyššiu výživovú hodnotu. Okrem mäsa je dôležitou súčasťou vývaru aj koreňová zelenina – mrkva, petržlen, zeler a cibuľa. 

Nezabúdame ani na koreniny ako celé čierne korenie, nové korenie a bobkový list, ktoré tiež dodajú polievku jedinečnú chuť. Soľ by sa mala pridávať až ku koncu varenia, aby neovplyvnila extrakciu chutí z ingrediencií.

Základný recept na slepačí vývar

Ingrediencie:

  • 1 celá domáca sliepka alebo 1,5 kg slepačieho mäsa (stehná, krídla, chrbát)
  • 3 litre studenej vody
  • 3 mrkvy
  • 2 petržleny
  • 1 menší zeler
  • 1 veľká cibuľa (môže byť aj so šupkou)
  • 5 guľôčok čierneho korenia
  • 3 guľôčky nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať na dochutenie

ako sa varí vývar
Depositphotos

Správna príprava slepačieho vývaru

Na začiatku je dôležité mäso dôkladne umyť pod tečúcou vodou, aby sa odstránili nečistoty. Mäso vložíme do veľkého hrnca a zalejeme studenou vodou. Kľúčovým krokom pri príprave je pomalé zahrievanie na miernom ohni. Vývar by nemal prudko vrieť, ale len jemne prebublávať, čím sa dosiahne jeho čistota a bohatá chuť. Po prvom zovretí sa na povrchu začnú tvoriť nečistoty a pena, ktorú je potrebné pravidelne odstraňovať.

Pridanie zeleniny do vývaru a dochutenie

Keď sme penu úspešne odstránili, môžeme pridať očistenú a nakrájanú zeleninu spolu s koreninami. Cibuľu môžeme pridať aj so šupkou, čím získa vývar krásnu zlatistú farbu. Ak chcete vývar ešte aromatickejší, môžete cibuľu najprv opiecť na suchej panvici. Po pridaní všetkých surovín je dôležité nechať vývar variť na miernom ohni aspoň tri až štyri hodiny. Čím dlhšie sa varí, tým lepšie sa uvoľnia chute a živiny z ingrediencií.

Dokončenie a podávanie vývaru

Keď je vývar hotový, mäso a zeleninu vyberieme a vývar precedíme cez jemné sitko alebo gázu, aby sme sa zbavili drobných nečistôt. Mäso môžeme natrhať na menšie kúsky a pridať späť do polievky spolu s nakrájanou zeleninou. 

Niektorí ľudia obľubujú vývar podávať s domácimi rezancami alebo knedličkami, ktoré dodajú jedlu ešte väčšiu lahodnosť. Na záver dochutíme soľou podľa chuti a môžeme servírovať s čerstvou petržlenovou vňaťou.

Recept na domáce rezance do polievky

Ingrediencie:

  • 200 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • Štipka soli

Postup: Z múky, vajec a soli vypracujeme tuhšie cesto, ktoré necháme odpočinúť približne 20 minút. Potom ho rozvaľkáme na tenký plát a necháme krátko preschnúť. Následne ho nakrájame na tenké rezance a necháme doschnúť. Pred varením ich môžeme krátko preosiať, aby sa oddelili. Domáce rezance varíme vo vriacej osolenej vode približne 2 minúty, potom scedíme a pridáme do vývaru.

Zdravotné benefity slepačej polievky

Slepačia polievka je nielen chutná, ale aj mimoriadne zdravá. Obsahuje množstvo minerálov, kolagénu a aminokyselín, ktoré podporujú imunitný systém, zlepšujú trávenie a pomáhajú pri prechladnutí. Teplý vývar upokojuje dýchacie cesty a hydratuje organizmus. Pravidelná konzumácia domáceho vývaru môže prospieť aj k zdraviu kĺbov a krásnej pleti vďaka obsahu želatíny a kolagénu.

Príprava poctivého slepačieho vývaru si vyžaduje trpezlivosť, no výsledok stojí za to. Má bohatú chuť, obrovskú výživovú hodnotu a chutí nám stále, nielen keď sme chorí.  Ak dodržíte správny postup a vyberiete kvalitné suroviny, môžete si doma pripraviť dokonalý vývar, ktorý vám pripomenie ten na vašej svadbe.  Posilnite si zdravie tanierom perfektnej polievky!

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE