Recepty na zdravé silvestrovské jednohubky – pripravte si chutné a výživné občerstvenie

zdravé silvestrovské jednohubky

Silvester je čas osláv, radosti a rozlúčky so starým rokom. Pri prípravách na silvestrovskú párty si však mnohí lámu hlavu nad tým, ako potešiť hostí chutným občerstvením, ktoré bude nielen lahodné, ale aj zdravé. 

Kým tradičné jednohubky bývajú často preplnené majonézou, mastnými pochúťkami a bielym pečivom, zdravšie alternatívy dokážu zaujať svojou sviežosťou, farebnosťou a nápaditosťou. Ak hľadáte inšpiráciu na jedlá, ktoré budú nielen dobre chutiť, ale sa aj krásne vynímať na stole, čítajte ďalej.

Chrumkavé základy: Zelenina ako náhrada pečiva

Prvým krokom k zdravším jednohubkám je náhrada tradičného bieleho pečiva. Skvelou alternatívou môžu byť plátky uhorky, cukety či sladkého zemiaka. Uhorka so svojou sviežou chuťou perfektne dopĺňa lahodné nátierky, ako je tvarohová s bylinkami alebo hummus

Plátky pečenej cukety alebo batátov môžete použiť ako základ, na ktorý naložíte napríklad avokádovú pastu a posypete štipkou granátového jablka. Takéto jednohubky sú nielen zdravé, ale aj oku lahodiace, čo je pri silvestrovskom stole veľké plus.

Farebné kombinácie s ovocím

Ak sa chcete odlíšiť, vyskúšajte kombináciu slaných a sladkých chutí. Ovocie ako figy, hrozno alebo plátky jabĺk môžu byť dokonalým doplnkom zdravých jednohubiek. Na plátok jablka môžete natrieť arašidové maslo a pridať kúsok orecha, čím vytvoríte lahodnú a výživnú kombináciu. 

Figy zas skvelo ladia s kozím syrom a kvapkou medu. Tieto zdravé jednohubky sú výnimočné nielen chuťou, ale aj textúrou – jemná krémovosť syra a šťavnatosť ovocia zaručene potešia každého hosťa.

zdravé silvestrovské nápady
Freepik.com

Mini špízy na silvestrovský stôl

Jednohubky na špízoch sú vždy zábavným spôsobom, ako ozvláštniť menu. Zdravé verzie môžete pripraviť z cherry paradajok, mozzarelly a bazalky – tieto chutné caprese špízy sú klasika, ktorá nikdy nesklame. Pre tých, ktorí majú radi sladké, skúste kombináciu hrozna, kúskov melóna a kociek syra. 

Ak chcete niečo výživnejšie, môžete použiť kúsky pečeného kuracieho mäsa alebo tofu v kombinácii s grilovanou zeleninou. Špízy sú navyše praktické – ľahko sa podávajú a nezanechajú na stole neporiadok.

Krémové nátierky: Zdravé alternatívy

Jednohubky sú často o nátierkach, preto si dajte záležať na ich príprave. Tradičnú majonézu môžete nahradiť jogurtom alebo avokádovým základom. Skúste napríklad mrkvovo-šošovicovú nátierku, ktorá je bohatá na vlákninu, alebo hummus dochutený červenou paprikou či pestom. 

Na vytvorenie zaujímavých farieb a chutí môžete použiť repový hummus – jeho sýta ružová farba zaručene upúta pozornosť. Tieto nátierky môžete podávať na celozrnných krekroch, zeleninových plátkoch alebo ako dipy ku kúskom mrkvy a stonkového zeleru.

Krehké tortilly a mini závitky

Zdravé jednohubky môžu byť aj vo forme mini závitkov. Použite celozrnné alebo špenátové tortilly a naplňte ich ľahkou zmesou – napríklad tvarohom, špenátom a lososom. Tortillu zrolujte, nechajte chvíľu stuhnúť v chladničke a nakrájajte na malé kúsky. Tieto „rolky“ sú nielen chutné, ale aj výživné. Na vegetariánsku verziu môžete použiť hummus a čerstvú zeleninu, ako je paprika, uhorka a mrkva.

Silvestrovské jednohubky: Recepty na tri druhy zdravých pochúťok

1. Jednohubky na uhorkových kolieskach s tvarohovým krémom a lososom

Ingrediencie:

  • 1 väčšia uhorka
  • 150 g jemného tvarohu
  • 1 PL gréckeho jogurtu
  • štipka soli a čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • plátky údeného lososa (asi 100 g)
  • čerstvý kôpor na ozdobu

Postup prípravy: Uhorku umyte a nakrájajte na 1 cm hrubé kolieska. Tvaroh zmiešajte s gréckym jogurtom, citrónovou šťavou, soľou a korením, kým nevznikne jemný krém. Na každé koliesko uhorky naneste lyžičku tvarohového krému. Na krém položte kúsok údeného lososa a ozdobte čerstvým kôprom.

2. Tortillové rolky s avokádom a zeleninou

Ingrediencie:

  • 2 celozrnné tortilly
  • 1 zrelé avokádo
  • štipka soli a mletého čierneho korenia
  • šťava z polovice citróna
  • 1/2 červenej papriky, nakrájanej na tenké pásiky
  • 1/2 uhorky, nakrájanej na tenké pásiky
  • hrsť čerstvého špenátu

Postup prípravy: Avokádo roztlačte vidličkou, pridajte citrónovú šťavu, soľ a korenie. Vymiešajte na jemnú pastu. Tortilly natrite avokádovou pastou v tenkej vrstve. Na tortilly položte plátky papriky, uhorky a listy špenátu. Zrolujte tortilly napevno, zabaľte ich do potravinovej fólie a dajte na 15 minút do chladničky. Rolky nakrájajte na 2 cm široké kúsky a servírujte.

3. Mini caprese špízy

Ingrediencie:

  • 12 cherry paradajok
  • 12 mini mozzarellových guličiek
  • 12 lístkov čerstvej bazalky
  • 1 PL olivového oleja
  • 1/2 ČL balzamikového octu
  • štipka soli
  • špáradlá alebo mini špízové paličky

Postup prípravy: Cherry paradajky umyte a osušte. Mozzarellu sceďte. Na každé špáradlo napichnite cherry paradajku, lístok bazalky a mozzarellovú guľku. V miske zmiešajte olivový olej, balzamikový ocot a štipku soli. Hotové špízy polejte touto zálievkou tesne pred podávaním.

kelové chipsy
Depositphotos

Zdravé chrumkanie namiesto čipsov

Čo by to bol za Silvester bez niečoho chrumkavého? Namiesto tradičných čipsov však vyskúšajte zdravšie alternatívy, ako sú pečené kale chipsy, cícer pečený s paprikou a korením, alebo mrkvové hranolky. Tieto občerstvenia sú skvelým doplnkom k zdravým dipom, ako je avokádový guacamole, jogurtový dip s cesnakom alebo tahini omáčka.

Recept na pečené kale chipsy

Pečené kale chipsy sú chrumkavé, zdravé a jednoduché na prípravu. Sú skvelou alternatívou k nezdravým pochutinám.

Ingrediencie:

  • 200 g čerstvého kelu (kale)
  • 1–2 PL olivového oleja
  • štipka soli (alebo podľa chuti)
  • voliteľné: koreniny podľa preferencie (paprika, cesnakový prášok, čierne korenie, parmezán)

Postup prípravy: Predhrejte rúru na 150 °C. Kel dobre umyte a osušte, aby nebol vlhký (vlhkosť môže spôsobiť, že chipsy budú mäkké). Odstráňte tvrdé stonky a natrhajte listy na menšie kúsky (veľkosť sústa). Listy dajte do veľkej misy. Polejte olivovým olejom a jemne ich pomasírujte, aby bol olej rovnomerne rozotrený. Posypte soľou a ak chcete, pridajte aj ďalšie koreniny.

Rozložte listy na plech vyložený papierom na pečenie v jednej vrstve (listy by sa nemali prekrývať, aby sa rovnomerne upiekli). Pečte v rúre približne 10–15 minút, pričom ich kontrolujte po 8 minútach, aby neprihoreli. Kale chipsy sú hotové, keď sú chrumkavé a majú jemne zlatistý okraj. Po vybratí z rúry nechajte chipsy chvíľu vychladnúť. Podávajte ich okamžite, aby si zachovali svoju chrumkavosť.

Tip: Ak chcete kale chipsy ešte zdravšie, použite minimum soli a experimentujte s rôznymi druhmi korenia, napríklad kurkumou alebo výživovým droždím na jemnú syrovú chuť.

Urobte dojem s láskou k zdraviu

Silvestrovské oslavy nemusia byť synonymom ťažkého a nezdravého jedla. Zdravé jednohubky sú dôkazom toho, že aj jednoduché, ľahké a výživné pokrmy môžu byť chutné a oslňujúce. Keď stavíte na čerstvé suroviny, farebné kombinácie a kreatívne servírovanie, váš stôl bude neodolateľným lákadlom pre každého hosťa.

Nezabúdajte, že jedlo nie je len o chuti, ale aj o spoločne strávených chvíľach. Príprava zdravých pochúťok môže byť aktivitou, do ktorej zapojíte celú rodinu alebo priateľov. Spoločne vytvoríte nielen vynikajúce jedlá, ale aj krásne spomienky na posledné chvíle starého roka.

Takže či už plánujete veľkú párty alebo pokojný večer s najbližšími, nezabudnite na jedno – zdravé jedlo prináša viac energie, lepšiu náladu a výborný štart do nového roka. A kto by nechcel vkročiť do ďalšieho roka plný radosti a zdravia? Šťastný Silvester a dobrú chuť!

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE