Paretovo pravidlo alebo pravidlo 80/20: Platí aj dnes?

Paretovo pravidlo

Každý deň môžeme okolo seba pozorovať nerovnováhu. Niekedy nám to príde nespravodlivé, inokedy si to ani neuvedomujeme. Prečo je to však tak? Týmto problémom sa už v 19. storočí zaoberal Vilfredo Pareto a výsledok svojho výskumu označil ako Paretovo pravidlo alebo pravidlo 80/20. Počuli ste už tento výraz? Čo je Paretovo pravidlo 80/20? Ako pravidlo 80/20 môže pomôcť aj vám? Ako ho využiť pri zjednodušení pracovných činností? Čítajte viac v článku!

Paretov princíp – čo je Paretovo pravidlo?

Paretov princíp, známy aj ako princíp 80/20, je teória, ktorú prvýkrát predstavil taliansky ekonóm Vilfredo Pareto. Tento princíp tvrdí, že v mnohých prípadoch pochádza 80 % výsledkov z 20 % príčin. Je to univerzálny princíp, ktorý sa dá aplikovať na rôzne oblasti života a práce. Napríklad:

  • Obchod: 80 % ziskov môže pochádzať od 20 % zákazníkov.
  • Produktivita: 80 % práce sa môže dosiahnuť za 20 % času.
  • Marketing: 80 % predajov môže pochádzať z 20 % produktov.

Tento princíp neznamená, že čísla sú vždy presné, ale naznačuje, že často menšie úsilie alebo podiel niečoho (20 %) môže viesť k väčšiemu výsledku (80 %). Je to nástroj na identifikáciu toho, na čo sa sústrediť, aby sa maximalizovali výsledky s minimálnym úsilím.

Odporúčame: Permakultúrna záhrada: V čom spočíva jej čaro a ako si ju založiť?

pravidlo 80/20
Shutterstock®

Ako vzniklo Paretovo pravidlo 80/20?

Vilfredo Pareto sa narodil v roku 1848 v Paríži. Jeho kroky postupne viedli na univerzitu v Lausanne, kde sa venoval matematickým vedám, no najznámejší je práve vďaka pravidlu, ktoré nosí jeho meno. Aj keď žil v dobe marxizmu, ktorému vládla idea rovnosti, zaoberal sa odlišnou témou, ktorou boli nerovnováhy.

Vilfredo Pareto začal skúmať majetkové a finančné rozdiely medzi obyvateľmi Talianska a prišiel na to, že iba 20 % obyvateľov Talianska vlastní až 80 % talianskej pôdy. Bohužiaľ toto pravidlo platí dodnes a preto väčšina svetového bohatstva je v rukách menšiny. Je jedno, ako na pravidlo nazeráte. Aj keď použijete obmenu v tvare 90/10, či skúmate odlišné oblasti, toto pravidlo je vysoko univerzálne a dá sa aplikovať takmer do všetkých oblastí.

Príklady Paretovho pravidla z praxe

A ako sa Paretovmu pravidlu darí teraz? Bohužiaľ, nerovnomerné rozdelenie majetku sa ešte prehĺbilo. Nezaostávajú ani jazyky. Tie, ktorými hovorí 90 % ľudskej populácie, predstavuje 1,5 % všetkých jazykov, ktorými sa na svete hovorí. Paretovo pravidlo neobchádza ani firmy, ktoré sa vďaka nemu stali úspešné a celosvetovo známe.

Napríklad spoločnosti Apple sa podarilo zistiť, že 80 % zákazníkov používa iba 20 % z produktových vlastností a tak prišli s perfektným riešením. Sústredili sa na najviac používaných 20 % vlastností a vylepšili ich na špičkovú úroveň. Týmto krokom vytvorili produkt, ktorý vo svojej kategórii mp3 prehrávačov nemal konkurenciu a oni utŕžili obrovské zisky.

Podobný krok ich zachránil aj v roku 1997, keď zo svojho produktového portfólia vyradili až 70 % produktov, ktoré netvorili tržby. Boli nimi napríklad notebooky a tlačiarne a oni sa tak mohli venovať 30 % portfólia, ktoré vygenerovalo dostatočný príjem na zbavenie sa rizika platobnej neschopnosti.

Pozri aj: Kompostér: Prečo by nemal chýbať v žiadnej záhrade?

Vilfredo Pareto
Shutterstock®

Ako môžete využiť Paretovo pravidlo vo svoj prospech?

Ak stále váhate, či máte tomuto pravidlu veriť, máte tri jednoduché možnosti:

  • povedať si, že pravidlo nefunguje a robiť veci svojím zaužívaným spôsobom,
  • delegovať neefektívne činnosti na niekoho iného,
  • využívať pravidlo naplno a sledovať výsledky.

Ak ste sa rozhodli dať tomuto pravidlu vo svojom živote šancu a preto ste si vybrali poslednú možnosť, môžete ho skúsiť v oblastiach, ktorým sa najviac venujete. Učíte sa cudzie jazyky? Tak sa skúste naučiť 20 % slovnej zásoby, ktorá vám úplne postačí na bežnú konverzáciu s cudzincami. Nepotrebujete ovládať celú gramatiku a slovnú zásobu. Vďaka času, ktorý ušetríte, sa môžete venovať ďalšiemu cudziemu jazyku a pekne rozšíriť svoj životopis.

Ste majiteľka firmy? Toto pravidlo uvidíte hneď v dvoch rovinách. Prvá je vo vzťahu ku svojim zamestnancom, ak si ich budete všímať viac, možno prídete na to, že 20 % zamestnancov vykonáva 80 % činnosti spoločnosti a zvyšok sa len vezie. Druhá rovina predstavuje váš vzťah s dodávateľmi a odberateľmi. Aj u nich si môžete všimnúť, že 20 % z nich dokáže zabezpečiť buď 80 % dodávok zásob či 80 % z celkových tržieb.

Bude sa ti páčiť: Tea tree oil ti v lekárničke nesmie chýbať. Zatočí s týmito neduhmi!

pravidlo Vilfred Pareto
Shutterstock®

Paretovo pravidlo a škola – ako pravidlo 80/20 uplatniť pri štúdiu?

Paretovo pravidlo, známe ako princíp 80/20, sa dá aplikovať aj na školu a štúdium, čo môže byť veľmi užitočné pre študentov pri efektívnom organizovaní času a úsilia. V školskom prostredí to môže znamenať, že:

  • 80 % úspechu v škole môže byť dosiahnutých investovaním 20 % najdôležitejšieho úsilia. Napríklad, študenti môžu zistiť, že ak sa sústredia na najdôležitejšie témy a úlohy (tých 20 %), dosiahnu lepšie výsledky než rozptyľovaním sa na menej podstatné činnosti.
  • 80 % skúšok a testov sa môže týkať 20 % najdôležitejších tém, čo znamená, že efektívna príprava by mala byť zameraná na kľúčové oblasti učiva.
  • Pri písaní domácich úloh alebo projektov môže byť 80 % hodnotenia založených na 20 % obsahu alebo najdôležitejších myšlienkach, na ktoré sa študenti musia zamerať.
  • V časovom manažmente môže byť 80 % pokroku dosiahnutých za 20 % času, ak sa študenti sústredia na efektívnu a cieľavedomú prácu.

Aplikácia Paretovho princípu v škole znamená zamerať sa na to, čo je skutočne dôležité a čo prináša najväčšiu hodnotu za vynaložené úsilie. Študenti môžu týmto spôsobom optimalizovať svoje štúdium a dosiahnuť lepšie výsledky bez prehnaného zaťaženia.

Pozri aj: Aj ty robíš tieto chyby? S nami zabudneš na bolesť nôh!

žena podnikateľka
Shutterstock®

Ako som využila Paretovo pravidlo pri písaní tohto článku?

Poviete si, dá sa to využiť aj v niečom takom? Odpoveď je áno! S touto témou som sa stretla minulý rok na jednej odbornej prednáške a dokonca párkrát som ju začula už aj v škole. No aplikovať ju nebolo jednoduché.

Namiesto toho, aby som pri zháňaní podkladov študovala každý informačný zdroj detailne, som ich v duchu tohto pravidla prešla iba povrchne. Následne si na základe tohto "screeningu" pisateľ vyberie 3 až 4 zdroje, ktoré tvoria práve tých 20 % z dostupných informácií a vytvorí nimi až 80 % svojho diela. To je ďalší tip, ktorý môžete využiť pri písaní svojho blogu, odborného článku, referátu či seminárnej práce.

Čo je Paretovo optimum?

Paretovo optimum, tiež známe ako Paretova efektivita, je pojem z ekonómie, ktorý popisuje stav, kedy nie je možné zlepšiť situáciu jedného subjektu bez toho, aby sa zároveň nezhoršila situácia niekoho iného. Inými slovami, je to stav, v ktorom sú zdroje v spoločnosti alokované takým spôsobom, že nie je možné urobiť jednu osobu lepšie bez toho, aby sme niekomu inému nespôsobili zhoršenie.

Paretovo optimum neznamená, že je to spravodlivé alebo ideálne rozdelenie zdrojov, ale skôr efektívne z pohľadu alokácie zdrojov. V tomto stave sa maximalizuje ekonomická efektívnosť. Napríklad v rámci trhu by sa mohlo stať, že je dosiahnuté Paretovo optimum, no neznamená to, že bohatstvo je rovnomerne rozdelené – len že je užitočné pre celú spoločnosť. V praxi sa používa na hodnotenie efektivity rôznych rozdelení zdrojov v ekonomických a sociálnych systémoch.

Anketa: Poznáte Paretovo pravidlo?

Odpovedalo 116 ľudí

72%
28%

Aktualizovaný článok: 30.09.2024

1 komentár
Anna Vargová

Anna Vargová

06.11.2018 16:36

O tomto pravidle počujem prvý krát.Je to zaujímavé

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE