Na aké vianočné jedlo si ihneď spomeniete, keď sa poviete Štedrá večera? Samozrejme, naprieč celým Slovenskom je najväčšou klasikou tradičný šalát zo zemiakov a majonézy. K nemu sa spravidla podáva ryba. Čo sa polievok týka, tie sa v domácnostiach obvykle obmieňajú. Niekde sa pripravuje vianočná kapustnica, inde hubová alebo aj šošovicová polievka.
A, samozrejme, v závislosti od kraja sa k vianočnému menu pridávajú aj rôzne iné dobroty. Vianočné menu sa však môže obmieňať aj v závislosti od preferencií tých, ktorí vianočnú večeru pripravujú. V niektorých domácnostiach je napríklad bežná aj vegetariánska večera, či už sa pripravujú výhradne bezmäsité jedlá, alebo vianočné vegetariánske menu pre niektorých členov domácnosti.
Neviete, ako by mohla vyzerať vegetariánska vianočná večera? Prinášame vám tipy na recepty, ktoré sa vám zapáčia. Vyberať môžete z dvoch polievok aj dvoch hlavných jedál. Hoci aj klasický majonézový šalát je vegetariánky, ako prílohu môžete zvoliť aj šalát v odľahčenej verzii. Nech sa páči, zostavte si najchutnejšie vianočné vegetariánske menu!
Recepty pre vegetariánske Vianoce:
Polievka č. 1: Vegetariánska kapustnica so zeleninou a hubami
Ingrediencie:
1 kg kyslej kapusty
- 4 l vody
- 300 g mrkvy
- 200 g zeleru
- 30 g sušených sliviek
- 540 g zemiakov
- 30 g sušených hríbov
- 1 štipľavá paprička
- 1 ČL soli
- 3 bobkové listy
- 1 ČL mletého čierneho korenia
- 1 ČL mletej rasce
- 2 PL olivového oleja
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL kurkumy
- 1 PL mletej sladkej papriky
- 2 PL hladkej múky
Postup: Do hrnca pridáme nakrájanú kapustu, zalejme vodou a povaríme asi 1 hodinu. Potom pridáme očistené a nakrájané mrkvy, zeler a zemiaky. Pridáme aj nakrájané sušené slivky a huby. Ochutíme štipľavou papričkou, soľou, bobkovými listami, čiernym korením a rascou. Premiešame a zakryjeme pokrievkou.
Varíme, kým zemiaky a zeler nie sú takmer mäkké. Na panvici si s olivovým olejom opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a chvíľku opražíme aj cesnak. Odstavíme z ohňa a poprášime, kurkumou, mletou červenou paprikou a premiešame. Vrátime na oheň a podlejeme šťavou z polievky. Pridáme múku a pripravíme zápražku.
Dobre rozmiešanú zápražku pridáme do polievky a polievku povaríme ešte asi 10 minút. Môžeme podávať s lyžicou hustého bieleho jogurtu alebo smotany.
DepositphotosPolievka č. 2: Šošovicová polievka s kyslou kapustou
Ingrediencie:
100 g šošovice
- 250 g kyslej kapusty
- 10 g sušených húb
- 400 g kyslej smotany
- 1 PL hladkej múky
- soľ a mleté čierne korenie
- bobkový list
Postup: Prebratú a prepláchnutú šošovicu necháme postáť vo vode asi pol hodinu. Potom ju zlejeme a zalejeme čistou vodou. Pridáme bobkový list, namočené huby a uvaríme domäkka. V druhom hrnci si domäkka uvaríme nakrájanú kapustu. Ku kapuste následne pridáme vývar so šošovicou a hubami. Krátko spolu povaríme.
Potom si v miske zmiešame smotanu s múkou a malým množstvom vývaru z polievky. Dobre premiešame a pridáme za stáleho miešania do polievky. Necháme prevrieť. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Môžeme odstaviť.
Hlavné jedlo č. 1: Vegetariánska alternatíva kapra – vyprážaný zeler s riasami
Ingrediencie:
1/2 zeleru
- 1 balíček rias na sushi
- hladká múka
- vajce
- strúhanka
- soľ a mleté čierne korenie
- olej
Postup: Zeler ošúpeme a nakrájame na plátky s hrúbkou asi 1 cm. V osolenej vode ich následne varíme do polomäkka. Potom ich z obchod strán osolíme a okoreníme. Pripravíme si riasy, ktoré nastriháme na hrúbku asi 5 cm. Zeler následne zabalíme do rias a necháme chvíľu postáť, aby riasy vpili vodu.
Takto pripravený zeler klasicky obalíme do trojobalu, teda najskôr dáme do múky, potom do vajíčka a nakoniec obalíme v strúhanke. Obalený zeler smažíme v rozpálenom oleji. Môžeme podávať so zemiakovým šalátom.
Hlavné jedlo č. 2: Sójové rezne
Ingrediencie:
údené tofu
- hladká múka
- vajce
- strúhanka
- soľ
- olej
Postup: Kocku tofu pozdĺžne prerežeme a môžeme následne rozkrojiť aj do tvaru trojuholníka. Takto nám z jedného balíčka vzniknú štyri kúsky. Tofu následne klasicky obalíme v trojobale, teda najskôr v múke, potom vo vajíčku a nakoniec v strúhanke. Údené tofu smažíme v rozpálenom oleji. Môžeme podávať s majonézovým šalátom.
TIP: Okrem údeného tofu môžete podobne k zemiakovému šalátu pripraviť aj údený tempeh. Ak vám tofu alebo tempeh nie sú pochuti, ďalšou vegetariánskou alternatívou je napríklad aj grilovaný syr, vegetariánske fašírky zo strukovín alebo zeleninové fašírky.
Hlavné jedlo č. 3: Hubové fašírky zo sušených húb a zemiakov
Ingrediencie:
40 g sušených húb
500 g zemiakov
1 menšia cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 vajce
2–3 PL strúhanky
soľ
mleté čierne korenie
majorán
hladká múka
olej na vyprážanie
Postup: Sušené huby zalejeme horúcou vodou a necháme ich aspoň 30 minút napučať, ideálne však dlhšie, aby zmäkli a uvoľnili arómu. Zemiaky uvaríme v šupke domäkka, necháme mierne vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame najemno.
Namočené huby scedíme, vodu si môžeme odložiť na dochutenie kapustnice, a huby nasekáme nadrobno. Cibuľu pokrájame veľmi jemne, cesnak pretlačíme. V mise spojíme zemiaky, huby, cibuľu, cesnak, vajce, strúhanku, osolíme, okoreníme a ochutíme majoránom.
Hmotu dobre premiešame, aby vzniklo kompaktné cesto, z ktorého tvarujeme menšie fašírky. Tie zľahka obalíme v hladkej múke a vyprážame na strednom ohni v rozpálenom oleji dozlatista z oboch strán. Hotové fašírky necháme krátko odkvapkať na papierovej utierke a podávame ešte teplé.
Tieto hubové fašírky sú výborným dôkazom, že vegetariánske jedlo môže byť plnohodnotné, tradičné a úplne prirodzené súčasťou slovenského vianočného menu.
DepositphotosPríloha: Odľahčený zemiakový šalát
Ingrediencie:
2 kg zemiakov
- kyslé uhorky (podľa veľkosti, cc 10 kúskov)
- 2 PL horčice
- 500 g sterilizovanej zeleniny – zaváraný hrášok, mrkva a kukurica
- 300 g bieleho gréckeho jogurtu
- 3 vajcia
- 1 cibuľa
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Najskôr si zemiaky v šupke uvaríme domäkka. Potrvá to asi pol hodinu. Taktiež si uvaríme vajíčka natvrdo. Cibuľu môžeme posekať nadrobno a pre zmiernenie chuti zaliať horúcou vodou. Uvarené zemiaky ošúpeme a nakrájame. Nakrájané zemiaky zmiešame v miske s pokrájanými uhorkami, sterilizovanou zeleninou, nakrájanými vajíčkami a cibuľou.
Premiešame a pridáme jogurt, horčicu, soľ a korenie. Dobre premiešame a ochutnáme. Ak treba, pridáme ešte soľ alebo horčicu, prípadne aj trochu nálevu z uhoriek pre kyslejšiu chuť.
A aké sladké dobroty podávať pri vegetariánskych Vianociach? V podstate všetky klasické vianočné koláčiky sú vegetariánske, no môžete vyskúšať napríklad aj zdravé vianočné pečivo alebo vegánske vianočné pečivo.
Štedrá večera môže chutiť každému
Vegetariánska vianočná večera nie je o obmedzeniach, ale o hľadaní rovnováhy medzi tradíciou, chuťou a pohodou pri spoločnom stole. Aj bez mäsa a rýb môže byť štedrovečerné menu sýte, voňavé a plné známych chutí, ktoré k Vianociam neodmysliteľne patria. Kapusta, zemiaky, huby, strukoviny či mliečne výrobky dokážu vytvoriť jedlá, ktoré zasýtia a zároveň nezaťažia trávenie.
Či už sa rozhodnete pre celú vegetariánsku večeru, alebo len doplníte klasické menu o ľahšie alternatívy, dôležité je, aby sa pri stole cítili dobre všetci. Vianoce sú predovšetkým o pokoji, zdieľaní a spoločných chvíľach – a presne tie dokáže dobre zostavené vegetariánske menu podporiť bez zbytočných kompromisov.
Aktualizovaný článok: 20.12.2025
0 komentárov