Rýchle recepty pre dojčiace ženy: Na mlieko aj energiu!

Dojčenie. Prirodzený spôsob kŕmenia novorodencov, bábätiek a malých detí, ktoré často nespája, no spoločnosť polarizuje. Nejde totiž o najjednoduchšiu vec a pre mnohé nové mamičky je práve niečo tak prirodzené, niečím tak vzdialeným a náročným.

Po narodení dieťatka totiž prichádzajú mnohé veľké zmeny a práve dojčenie často neprichádza samé od seba tak, ako by sme dúfali. Rýchle recepty pre dojčiace ženy by mali v tomto aspekte pomôcť.

Aké sú zakázané potraviny počas dojčenia?

Počas dojčenia sa odporúča vyvarovať potravín, ktoré by mohli spôsobiť nežiaduce reakcie u dieťaťa. Medzi potenciálne zakázané potraviny patrí alkohol, kofeín, veľké množstvo rýb obsahujúcich ťažké kovy, potraviny spôsobujúce plynatosť (napríklad fazuľa, cibuľa, brokolica) a potraviny, na ktoré má dieťa alergiu alebo intoleranciu (napríklad mliečne výrobky, orechy, citrusové plody). V každom prípade je dôležité konzultovať stravu s lekárom alebo odborníkom na výživu, aby sa zabezpečila bezpečnosť a zdravie matky a dieťaťa.

Ako mať dostatok materského mlieka?

Aby ste mali dostatok materského mlieka, je dôležité dodržiavať tieto tipy:

  • Často kojte svoje dieťa - čím častejšie budete dieťa dojčiť, tým viac bude vaše telo produkovať materské mlieko.
  • Uistite sa, že dieťa je správne prisaté k prsníku - správne pripevnenie zabezpečí, že dieťa efektívne vysaje mlieko a stimuluje vaše prsníky k produkcii mlieka.
  • Udržujte si dostatočný pitný režim počas dojčenia - dostatok vody a iných nápojov pomôže udržať vaše telo hydratované a produkciu mlieka.
  • Upravte svoj životný štýl - vyhýbajte sa alkoholu, fajčeniu a iným nezdravým životným návykom, aby ste zabezpečili kvalitu a kvantitu vášho materského mlieka.
  • Udržujte si vyváženú stravu - konzumujte jedlá bohaté na živiny, vitamíny a minerály, aby ste posilnili svoje zdravie a zabezpečili, že vaše telo má dostatok energie na produkciu materského mlieka. Jedálniček dojčiacej matky + raňajky kojacej matky ovplyvňuje celkový energetický príjem počas dojčenia, čo sa odzrkadľuje aj v kvalite materského mlieka.

Ak sa však stretávate s problémami s produkciou materského mlieka, neváhajte sa poradiť s odborníkom, napríklad s laktáciou poradkyňou alebo s lekárom.

Stravovanie počas dojčenia - keď chýba mlieko aj energia

U niektorých žien je dojčenie, laktácia ako taká a všetko s tým spojené prirodzenejšie než to, že ráno vychádza slnko. Jednoducho sa na svoje bábätko prvý raz pozrú, dotknú sa ho a všetko ide ako masle. Nie každá mamička má takéto šťastie a nedostatok mlieka či energie, to sú často faktory, pre ktoré sa dojčenia jednoducho vzdajú.

A vtedy na scénu nastupujú jedlá, ktoré podporujú laktáciu a unavenej mamičke dodajú energiu. Tri takéto recepty nájdete v našej galérii. Značka: Sú extrémne rýchle, takže si ich zvládne pripraviť aj mamička s dieťatkom neustále vyžadujúcim pozornosť.

Ako ovplyvniť tvorbu materského mlieka a kvalitu materského mlieka?

Kojenie a strava spolu veľmi súvisia, a preto tvorbu, kvalitu a dostatok materského mlieka môžete ovplyvniť niekoľkými spôsobmi:

  • Stravovanie, vhodné potraviny počas dojčenia a vhodné jedlá: Strava dojčiacej matky má vplyv na zloženie mlieka, preto je dôležité jesť vyváženú a zdravú stravu. Môžete sa tiež poradiť s odborníkom na výživu, aby ste sa uistili, že vaše telo dostáva všetky potrebné živiny.
  • Pitný režim: Dostatočné množstvo tekutín je kľúčové pre produkciu materského mlieka. Uistite sa, že pijete dosť vody každý deň.
  • Pokoj a odpočinok: Pokojné a pohodlné prostredie môže pomôcť zvýšiť produkciu mlieka. Skúste nájsť si čas na odpočinok a minimalizujte stresové situácie.
  • Časté priloženie: Čím častejšie budete dojčiť svoje dieťa, tým viac stimulujete produkciu mlieka. Dôležité je tiež udržať konzistentný režim dojčenia pre dojčiace matky.
  • Dodatočná podpora: Ak máte problémy s tvorbou materského mlieka, môžete sa obrátiť na odborníka na dojčenie alebo lekára, ktorí vám môžu poradiť a ponúknuť rôzne spôsoby podpory.

Je dôležité pamätať na to, že každá matka a dieťa sú jedinečné, takže to, čo funguje pre jednu ženu, nemusí fungovať pre druhú. Dôležité je nájsť spôsob, ktorý najlepšie vyhovuje vám a vašej rodine.

Strava dojčiacej matky - aký by mal byť vzorový jedálniček dojčiacej ženy?

Výživa dojčenia a vzorový jedálniček pre dojčiacu ženu by mali obsahovať vyvážené a pestré jedlá, ktoré poskytnú dostatok živín pre matku aj dieťa. Tu je príklad vzorového jedálnička pre dojčiacu ženu a recepty pre dojčiace mamičky:

Raňajky:

  • Celozrnné pečivo s avokádom a vajíčkom
  • Čaj alebo káva
  • Ovocný šalát

Desiata:

  • Ovocný jogurt
  • Smoothie

Obed:

  • Kuracie mäso s ryžou a zeleninou
  • Zeleninový šalát so sezamovým dresingom
  • Čerstvé ovocie

Olovrant:

  • Celozrnný sendvič so syrom a šunkou
  • Čaj
  • Ovocie

Večera:

  • Losos na pare s varenými zemiakmi a šalátom
  • Ovocný šalát

Pozor na pitný režim a doplňovanie tekutín. Dôležité je piť dostatok vody, čerstvých štiav a bylinných čajov. Je tiež dôležité jesť dostatok zeleniny a ovocia, aby ste mali dostatok vlákniny a vitamínov.

Neprehliadnite: 10-minútové cvičenie pre pevnejšie prsia: Intenzívne, no účinné!

dojčenie

Zdroj: Depositphotos

Laktačné ovsené vločky

Večer pripravíte, ráno akoby ste našli. Laktačné ovsené vločky oceníte najmä v rannom strese, kedy toho bábätko potrebuje viac ako inokedy. Ak si ich pripravíte do cestovného pohárika, môžete ich vziať rovno na prechádzku.

Ako na to?

  • Pripravte si uzatvárateľný pohár. Dajte doň asi 120 g ovsených vločiek, posypte ich trochou mletej škorice, pridajte lyžičku mletého ľanového semienka, chia semienok, trocha vanilkovej esencie, štipku soli a trocha hnedého cukru.
  • Nádobu uzavrite a poriadne pretraste jej obsah, aby sa chute pomiešali.
  • Suchú zmes zalejte 250 ml ľubovoľného mlieka. Lyžicou poriadne premiešajte. Na vrch dajte asi 60 g čučoriedok alebo ich zamiešajte do zmesi. Nádobku poriadne uzavrite a chlaďte aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc.

Náš tip! Ak použijete rastlinné mlieko, takto pripravené vločky vám v chladničke vydržia až 5 dní.

Odporúčame aj: Najlepšie bylinky na vlasy: Ktoré pomôžu pri ich padaní či zlej kvalite?

ovsené vločky kaša

Zdroj: Depositphotos

Guličky pre unavené mamičky

Sú nepečené, jednoduché na prípravu a vynikajúce. Podporujú tvorbu materského mlieka a dodajú energiu stratenú počas prebdených nocí. Pripravte si nepečené energetické guličky pre unavené mamičky.

Ako na to?

  • Do mixéra s plochým šľahačom si dáme asi 300 g ovsených vločiek, 60 g mletého ľanového semienka, 3 lyžice pivovarského droždia, 250 g arašidového masla, 60 g medu a lyžičku vanilkovej esencie. Vymiešame v hladkú hmotu.
  • Na záver ručne primiešame 120 g kúskov čokolády alebo čokoládových čipsov. 
  • Zo zmesi tvarujeme guličky veľké podľa vlastnej chuti a necháme ich v chladničke tuhnúť aspoň pol hodiny. V uzatvárateľnej dóze vám vydržia pokojne aj 2 týždne.

Tip pre vás: Levanduľa: Tajná zbraň proti 5 zdravotným problémom!

tekvicové smoothie

Zdroj: Depositphotos

Tekvicové smoothie

Niečo také expresne rýchle ako smoothie môže mamičku povzbudiť a pripraviť na celý náročný deň s aktívnym dieťatkom. Tento recept na tekvicové smoothie dokonca podporí laktáciu.

Ako na to?

  • Do mixéra si dáme všetky ingrediencie: 375 ml nesladeného kokosového alebo iného rastlinného mlieka, 1 lyžicu tekvicového pyré (pripravíte povarením tekvice a rozmixovaním), 1 pokrájanú mrkvu, 80 g manga (čerstvého alebo mrazeného), 1 lyžičku vanilkového extraktu, 1/2 lyžičky mletej škorice, 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška, štipku podrvených klinčekov. K základným ingredienciám môžete ešte pridať napríklad hrsť ľadu alebo med na dochutenie.
  • Všetko mixujeme dohladka a podávame chladené.

Aktualizované na 28.04.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE