Červená repa, ktorú častejšie nazývame cvikla, patrí snáď k najzdravším tunajším druhom zeleniny. Je bohatá napríklad na železo, ktoré je nevyhnutné pre správnu krvotvorbu. Rovnako obsahuje aj ďalšie minerály, trebárs mangán, draslík či horčík. Vďaka vláknine má priaznivý vplyv aj na trávenie a vyprázdňovanie. Za jej krásnu farbu môžu cenné antokyány, čo sú prírodné pigmenty s antioxidačným pôsobením a blahodarným vplyvom na kardiovaskulárny systém.
Pravidelnou konzumáciou cvikly prospejeme tráviacemu traktu, srdcu, cievam, mozgu i imunite. Myslíte si, že zaváraná cvikla predstavuje jediný spôsob, ako si vychutnať túto zeleninu? Ak ste červenú repu ešte nevyskúšali v rôznych receptoch, je čas to napraviť. Napríklad taký cviklový perník alebo cviklové rizoto nadchnú aj tých, ktorí si mysleli, že nie sú fanúšikovia cvikly.
Dnes si spolu pripravíme cviklovú polievku. Vybrať si môžete hneď z troch verzií, ktoré vás prekvapia fantastickou kombináciou chutí. Vyskúšate cviklovú polievku s kozím syrom alebo ostrý cviklový krém s čili, kokosovým mliekom a klíčkami? Ak sa rozhodnete variť pre svoje ratolesti, odporúčame tretiu verziu, a to cviklovú polievku s batatmi a jabĺčkom. Hor sa do varenia!
Odporúčame: Strukoviny v hlavnej role: Výborná kovbojská fazuľa s mletým mäsom
Zdroj: Depositphotos
Krémová cviklová polievka s kozím syrom
Ingrediencie:
-
4 stredne veľké cvikly
- 1 mrkva
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 pomaranč
- 1 citrón
- 1 PL balzamikového octu
- olivový olej
- pažítka
- soľ a mleté čierne korenie
- kus kozieho syra
- podľa chuti chren
Postup: Cviklu ošúpeme a nakrájame na väčšie kusy. Na väčšie kúsky nakrájame aj mrkvu. Zeleninu dáme do pekáča a pokvapkáme olivovým olejom. Následne osolíme, okoreníme a pridáme aj šťavu z jedného pomaranča. Dáme piecť do rúry na 45 minút pri teplote 200 °C. Upečenú zeleninu premiestnime do hrnca, pridáme balzamikový ocot, zalejeme vývarom a dáme variť. Keď bude cvikla úplne mäkká, všetko dohladka rozmixujeme.
Potom pridáme šťavu z jedného menšieho citróna. Ochutnáme, podľa potreby ešte dosolíme a odstavíme z ohňa. Podávame s bohatým kusom kozieho syra a posypané čerstvou nasekanou pažítkou. Podľa chuti možno pridať aj trošku chrenu.
Čili cviklová polievka s kokosovým mliekom a klíčkami
Ingrediencie:
-
300 g predvarenej cvikly
- 300 g mrkvy
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 500 ml vriacej vody
- 200 ml kokosového mlieka (z plechovky)
- 1 PL olivového oleja
- drvené čili papričky
- 1/2 ČL soli
- mleté čierne korenie
- tymian
- hrsť klíčkov (napr. reďkovkových)
Postup: Cibuľu a cesnak očistíme a nadrobno nasekáme. Orestujeme ich v hrnci na olivovom oleji. Následne podľa chuti pridáme čili, tymian a mleté korenie a opražíme asi minútku. Potom pridáme na kocky nakrájanú cviklu aj mrkvu a opäť restujeme asi minútu. Následne zeleninu zalejme vriacou vodou a na miernom plameni varíme do zmäknutia asi 15 až 20 minút.
Polievku dohladka rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme kokosové mlieko. Podľa chuti osolíme a necháme chvíľu prevrieť. Odstavíme a môžeme podávať. Pikantný cviklový krém môžeme podávať s klíčkami a opečenou bagetkou.
Cviková polievka s jabĺčkom a batatmi – vhodná aj pre najmenších
Ingrediencie:
-
2 väčšie cvikly
- 2 menšie bataty
- 2 jablká
- 1 cibuľa
- 2 väčšie mrkvy
- 2 PL olivového oleja
- 2 ČL mletej rasce
- 2 ČL mletej červenej papriky
- soľ
- na dochutenie biely jogurt alebo kyslá smotana
- podľa chuti krutóny alebo semienka
Postup: Cibuľu si nakrájame nadrobno a v hrnci ju na olivovom oleji orestujeme dozlatista. Následne pridáme na kocky nakrájanú cviklu, mrkvu, bataty aj jablká. Zalejeme vodou a pod pokrievkou varíme domäkka. Potom polievku rozmixujeme ponorným mixérom na hladký krém a dochutíme soľou a korením. V prípade prípravy polievky pre malé deti odporúčame soľou a koreninami skôr šetriť.
Polievku môžeme podávať s trochou hustého bieleho jogurtu alebo lyžicou kyslej smotany. Taktiež môžeme posypať opečenými krutónmi alebo semienkami, napríklad slnečnicovými. Ak podávame polievku malým deťom, semienka pridáme v mletom stave.