Krémová cviklová polievka s kozím syrom či jablkom – rôzne verzie s dokonalou chuťou

cviklová polievka

Červená repa, ktorú častejšie nazývame cvikla, patrí snáď k najzdravším tunajším druhom zeleniny. Je bohatá napríklad na železo, ktoré je nevyhnutné pre správnu krvotvorbu. Rovnako obsahuje aj ďalšie minerály, trebárs mangán, draslík či horčík. 

Vďaka vláknine má priaznivý vplyv aj na trávenie a vyprázdňovanie. Za jej krásnu farbu môžu cenné antokyány, čo sú prírodné pigmenty s antioxidačným pôsobením a blahodarným vplyvom na kardiovaskulárny systém. Pravidelnou konzumáciou cvikly prospejeme tráviacemu traktu, srdcu, cievam, mozgu i imunite. 

Myslíte si, že zaváraná cvikla predstavuje jediný spôsob, ako si vychutnať túto zeleninu? Ak ste červenú repu ešte nevyskúšali v rôznych receptoch, je čas to napraviť. Napríklad taký cviklový perník alebo cviklové rizoto nadchnú aj tých, ktorí si mysleli, že nie sú fanúšikovia cvikly.

Lahodná cviklová polievka

Dnes si spolu pripravíme cviklovú polievku. Vybrať si môžete hneď z niekoľkých verzií, ktoré vás prekvapia fantastickou kombináciou chutí. Vyskúšate cviklovú polievku s kozím syrom alebo ostrý cviklový krém s čili, kokosovým mliekom a klíčkami? Ak sa rozhodnete variť pre svoje ratolesti, odporúčame tretiu verziu, a to cviklovú polievku s batatmi a jabĺčkom. A čo ďalšie? Tie nájdete nižšie v článku. Hor sa do varenia!

1. Krémová cviklová polievka s kozím syrom

Ingrediencie: 

  • 4 stredne veľké cvikly

  • 1 mrkva
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 pomaranč
  • 1 citrón
  • 1 PL balzamikového octu
  • olivový olej 
  • pažítka
  • soľ a mleté čierne korenie
  • kus kozieho syra
  • podľa chuti chren

Postup: Cviklu ošúpeme a nakrájame na väčšie kusy. Na väčšie kúsky nakrájame aj mrkvu. Zeleninu dáme do pekáča a pokvapkáme olivovým olejom. Následne osolíme, okoreníme a pridáme aj šťavu z jedného pomaranča. Dáme piecť do rúry na 45 minút pri teplote 200 °C. Upečenú zeleninu premiestnime do hrnca, pridáme balzamikový ocot, zalejeme vývarom a dáme variť. Keď bude cvikla úplne mäkká, všetko dohladka rozmixujeme.

Potom pridáme šťavu z jedného menšieho citróna. Ochutnáme, podľa potreby ešte dosolíme a odstavíme z ohňa. Podávame s bohatým kusom kozieho syra a posypané čerstvou nasekanou pažítkou. Podľa chuti možno pridať aj trošku chrenu. 

cviklová krémová polievka
Depositphotos

2. Čili cviklová polievka s kokosovým mliekom a klíčkami

Ingrediencie:

  • 300 g predvarenej cvikly

  • 300 g mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500 ml vriacej vody
  • 200 ml kokosového mlieka (z plechovky)
  • 1 PL olivového oleja
  • drvené čili papričky
  • 1/2 ČL soli
  • mleté čierne korenie
  • tymian
  • hrsť klíčkov (napr. reďkovkových)

Postup: Cibuľu a cesnak očistíme a nadrobno nasekáme. Orestujeme ich v hrnci na olivovom oleji. Následne podľa chuti pridáme čili, tymian a mleté korenie a opražíme asi minútku. Potom pridáme na kocky nakrájanú cviklu aj mrkvu a opäť restujeme asi minútu. Následne zeleninu zalejme vriacou vodou a na miernom plameni varíme do zmäknutia asi 15 až 20 minút. 

Polievku dohladka rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme kokosové mlieko. Podľa chuti osolíme a necháme chvíľu prevrieť. Odstavíme a môžeme podávať. Pikantný cviklový krém môžeme podávať s klíčkami a opečenou bagetkou. 

3. Cviková polievka s jabĺčkom a batatmi – vhodná aj pre najmenších

Ingrediencie:

  • 2 väčšie cvikly

  • 2 menšie bataty
  • 2 jablká
  • 1 cibuľa
  • 2 väčšie mrkvy
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 ČL mletej rasce
  • 2 ČL mletej červenej papriky
  • soľ
  • na dochutenie biely jogurt alebo kyslá smotana
  • podľa chuti krutóny alebo semienka

Postup: Cibuľu si nakrájame nadrobno a v hrnci ju na olivovom oleji orestujeme dozlatista. Následne pridáme na kocky nakrájanú cviklu, mrkvu, bataty aj jablká. Zalejeme vodou a pod pokrievkou varíme domäkka. Potom polievku rozmixujeme ponorným mixérom na hladký krém a dochutíme soľou a korením. V prípade prípravy polievky pre malé deti odporúčame soľou a koreninami skôr šetriť.

Polievku môžeme podávať s trochou hustého bieleho jogurtu alebo lyžicou kyslej smotany. Taktiež môžeme posypať opečenými krutónmi alebo semienkami, napríklad slnečnicovými. Ak podávame polievku malým deťom, semienka pridáme v mletom stave.

fantastická polievka z cvikly
Depositphotos

4. Cviklová polievka so šošovicou a zázvorom

Ingrediencie:

  • 3 stredne veľké cvikly
  • 1 šálka červenej šošovice
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 ČL čerstvo nastrúhaného zázvoru
  • 1 ČL mletej kurkumy
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • čerstvá petržlenová vňať na posypanie

Postup: Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno a orestujeme v hrnci na olivovom oleji. Pridáme nastrúhaný zázvor, kurkumu a krátko opečieme, aby sa uvoľnila aróma. Následne pridáme na menšie kúsky nakrájanú cviklu a šošovicu, zalejeme vývarom a varíme na miernom plameni približne 20 minút, kým je cvikla mäkká a šošovica rozvarená.

Polievku rozmixujeme ponorným mixérom dohladka, dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením. Podávame posypané čerstvou petržlenovou vňaťou a môžeme doplniť o chrumkavé krutóny alebo opečené tekvicové semienka.

5. Cviklová polievka s jogurtom a kôprom

Ingrediencie:

  • 3 stredne veľké cvikly
  • 1 stredne veľký zemiak
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 ČL sušeného kôpru (alebo hrsť čerstvého)
  • 1 ČL medu
  • 150 ml bieleho jogurtu (alebo kyslej smotany)
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup: Cibuľu a cesnak orestujeme na olivovom oleji v hrnci. Pridáme na kocky nakrájanú cviklu a zemiak, zalejeme vývarom a varíme, kým je zelenina mäkká (asi 20 – 25 minút). Následne polievku rozmixujeme ponorným mixérom na jemný krém a dochutíme soľou, korením a lyžičkou medu na vyváženie chuti.

Pred podávaním vmiešame jogurt alebo kyslú smotanu a posypeme nasekaným čerstvým kôprom. Podávame s celozrnným chlebom alebo opečenými semienkami. Táto polievka je ľahká a osviežujúca, ideálna aj ako studená verzia na letné dni.

Aktualizovaný článok: 15.02.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE