Chilli con carne, známe tiež len ako chilli, je dusené korenené pikantné a veľmi obľúbené jedlo. Hlavnými prísadami sú mleté mäso (zvyčajne hovädzie alebo jahňacie) a chilli papričky. Niektoré druhy, často podľa geografickej polohy a pestovaných plodín, môžu obsahovať aj paradajky, cibuľu, fazuľu, pivo a ďalšie prísady - napríklad škoricu či hnedý cukor.
Tiež existujú vegetariánske verzie, známe aj ako chilli sin carne, ktoré neobsahujú mäso. Názov pokrmu chilli con carne pochádza zo španielčiny a znamená chilli s mäsom.
Výborné chilli con carne!
Recepty na mäso, vegetariánske a vegánske chilli con carne, explodujúce naprieč svetovými chuťovými pohárikmi, sa vyvinuli do výživného jedla, bohatého na bielkoviny a zdravé tuky. Určenie presnej nutričnej hodnoty ingrediencií chilli con carne však môže byť trochu zložité, najmä ak vezmeme do úvahy, že internet je zaplavený receptami, z ktorých každý obsahuje vlastnú kolekciu prísad a ingrediencií.
Odporúčame: Lahodná nátierka z údenej makrely na 5 spôsobov – perfektná na raňajky, olovrant aj ľahkú večeru
Chilli paprika
Chilli papričky, používané v archaických aj moderných receptúrach, sú horúcim jadrom chilli con carne, kapsaicínovej kapsuly, ktorá uvoľňuje korenie do tejto klasiky. Aj keď sa konzumuje v malých množstvách, prispieva k vášmu dennému príjmu niekoľkých užitočných živín.
Cibuľa
Cibuľa, ktorú nájdete takmer v každom varenom jedle, je základom skvelého jedla. Tiež sa stáva, že poskytuje množstvo dobrôt, pretože obsahujú viac ako 25 flavonoidov, ktoré majú antioxidačné vlastnosti. Cibuľa sa rovnako spája s podporou zdravia srdca, kostí a čriev.
Červená fazuľa
Okrem toho, že ide o komplexný sacharid, fazuľa môže pomôcť kontrolovať krvný tlak, cholesterol a hladinu cukru v krvi. Tiež sa verí, že zvyšujú vašu energiu a podporujú pravidelné kognitívne funkcie.
Hovädzie mäso
Nemožno polemizovať o tom, že v malých dávkach je hovädzie mäso bohatým zdrojom železa, zinku a vitamínov B. Železo je životne dôležité pre tvorbu červených krviniek na prenos kyslíka v tele, je rovnako potrebné pre gastrointestinálne procesy a reguláciu telesnej teploty. Medzitým zinok pomáha spracovávať živiny z našej potravy, zatiaľ čo vitamíny B pomáhajú pri všetkom - od zdravej funkcie mozgu cez dobrý zrak až po naše kardiovaskulárne zdravie.
Neprehliadnite: Domáce sušené paradajky – tipy na ich prípravu aj využitie v kuchyni
Zdroj: Depositphotos
Jednoduché chilli con carne
Táto vyhlásená texaská špecialita - pravé chilli con carne - má svoje korene v mexickej kuchyni. Fantastické chilli con carne je jedno z vôbec najlepších jedál, ktoré môžete pripraviť rodine alebo svojim priateľom a známym.
Ingrediencie na chilli con carne
- 4 polievkové lyžica olivového oleja
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 čerstvá červená paprika
- chilli papričky - sušené alebo čerstvé
- mletá sladká paprika - polievková lyžica
- rímsky kmín - polievková lyžica
- mleté hovädzie mäso - 500g
- hovädzí vývar - 300ml
- lúpané rajčiny
- paradajkový pretlak
- majoránka
- sterilizovaná červená fazuľa
- soľ + mleté čierne korenie
- krupicový cukor - podľa chuti
Odporúčame aj: Recept na domáci pretlak - využite paradajky tým najlepším spôsobom!
Zdroj: Depositphotos
Postup prípravy na domáce chilli con carne
Pripravte si zeleninu. Nakrájajte cibuľu na kocky. Papriku rozpoľte, zbavte jadrovníka, opláchnite a nasekajte približne na centimetrové kocky. Nakoniec ošúpte a nakrájajte cesnak.
Pustite sa do varenia. Postavte panvicu na stredný plameň. Nalejte do nej olej a nechajte ho minútku alebo dve rozpáliť (na elektrickom sporáku to trvá o trochu dlhšie). Do rozžeraveného oleja pridajte nakrájanú cibuľu a za pravidelného miešania ju asi päť minút smažte. Mala by zmäknúť a zosklovatieť. Potom prisypte cesnak, kocky papriky, chilli, sladkú papriku a rascu.
Za stáleho miešania smažte ešte päť minút, kým sa všetky vône pekne nepremiešajú. Teraz osmažte mäso. Trochu stlmte plameň, pridajte do panvice mleté mäso a vareškou sa ho snažte rozdeliť na čo najmenšie kúsky. Počítajte s tým, že olej s cibuľou a korením bude trochu prskať.
Asi päť minút rýchlo miešajte tak, aby sa mäso rozdelilo do hrudiek a bolo rovnomerne opečené. Udržujte stredný plameň – mäso by malo byť do chrumkava usmažené, nie dusené. Ak by ste ho ale vyprážali príliš sprudka, hrozí, že cesnak zhorkne a prichytí sa ku koreniu.
Na rade je omáčka. Vývar prilejte do panvice. To isté urobte s konzervovanými paradajkami. Potom prisypte majoránku, cukor, soľ a korenie. Na záver pridajte paradajkový pretlak a všetko ešte raz dôkladne premiešajte. Poduste mäso s omáčkou. Priveďte zmes do varu, zamiešajte a priklopte pokrievkou.
Čo najviac stiahnite plameň a nechajte všetko dvadsať minút prebublávať. Občas zamiešajte a skontrolujte, či sa omáčka neprichytáva alebo či sa príliš neodparila. Pokiaľ áno, pridajte dve lyžice vody a pozrite sa, či ste naozaj stlmili plameň na minimum.
Správne podusené chilli con carne by malo byť husté a šťavnaté. Nakoniec pridajte fazuľu. S pomocou cedníka ich zlejte a pridajte do panvice. Znovu pokrm priveďte do varu a ešte desať minút ho povarte. Ak sa vám zdá omáčka príliš hustá, prilejte trochu vody.
Ochutnajte a podľa potreby dokoreňte; je pravdepodobné, že jedlo bude potrebovať viac soli a korenia, ako ste čakali. Potom už len odklopte pokrievku a nechajte chilli con carne aspoň desať minút odstáť. Vydržte to – je to naozaj dôležité, aby sa chute rozložili a mäso nasiaklo všetky vône.
Tip pre vás: Slivkový koláč s tvarohom - 3x inak a vždy božsky!
Zdroj: Depositphotos
Klasické chilli con carne + tajný tip s čokoládou!
- Cibuľu nahrubo nakrájame a opečieme na oleji dozlatista.
- Pridáme mleté mäso, soľ a korenie, a za stáleho miešania a oddeľovania hrudiek necháme mäso zhnednúť.
- Pridáme paradajkový pretlak, paradajky aj s nálevom, čokoládu a prelisovaný cesnak.
- Varíme 15-20 minút, potom pridáme scedené fazule, oregano, chilli a dochutíme.
- Podávame s ryžou, tortillou, toastami, chlebom alebo polentou.
Tip redakcie - ostro korenenú sýtu zmes fazule, mletého hovädzieho mäsa a paradajok dochutíme oreganom a kúskom horkej čokolády. K chilli con carne sa hodí podať chlieb, tortillu, toasty alebo ryžu či polentu.
Vynikajúci domáci tip na mexické chilli con carne
V hrnci si rozohrejte olej a opečte na ňom cibuľu dosklovata. Potom pridajte papriku, cesnak, chilli, čerstvú chilli papričku, sladkú papriku, škoricu a rímsku rascu, opekajte tri minúty a potom pridajte mleté hovädzie mäso. Opekajte ďalších zhruba 8 minút za občasného zamiešania, všetko mäso by na záver malo byť opečené pekne dohneda. Potom pridajte k mäsu prepláchnutú fazuľu, niekoľkokrát premiešajte a vlejte do hrnca k mäsovo-zeleninovej zmesi hovädzí vývar.
Pri použití čerstvých fazule je nutné ich namočiť vopred, a pred tým, než ich pridáte k mäsu, z nich starostlivo zlejte vodu. Čerstvá fazuľa sa varí/dusí spoločne s mäsom. Je dobré použiť dva druhy fazule, jedlo je potom pestrejšie – napríklad kombinácia bielych a čiernych alebo červených fazule. Pokiaľ použijete fazuľu konzervovanú, pridávajú sa do jedla neskôr - zhruba po 20 minútach, spolu s čokoládou, aby sa nerozvarili.
Pridajte konzervované paradajky, majorán a cukor, osoľte a okoreňte. Pridajte paradajkový pretlak a premiešajte. Potom stiahnite plameň tak, aby zmes len prebublávala, zakryte pokrievkou a nechajte 20 minút variť. Občas skontrolujte - zamiešajte, a ak sa zmes prichytáva na dno kastróla, môžete ju trochu podliať. Pridajte čokoládu a fazuľu, premiešajte a nechajte ešte 10 minút prebublávať. Potom ochutnajte a prípadne dochuťte čili, záleží na vás, či jedlo chcete ostrejšie, alebo jemnejšie, môžete pridať aj čerstvý koriander.
Dobre premiešajte, opäť zakryte pokrievkou a nechajte 10 minút odpočívať. Typickou prílohou pre chilli con carne je ryža a tiež kukuričné tortilly. Pripravte ryžu, urobte si salsu a nahrejte tortilly. Do niekoľko misiek dajte papričky jalapenos, vyrobenú salsu a kyslú smotanu. Servírujete tak, že každý si na priestranný tanier sám servíruje chili con carne, ryžu, tortillu, prídavné omáčky a smotanu.