Škvarková nátierka 5x inak a vždy chutne!

Škvarková nátierka je najmä v týchto už chladných dňoch vynikajúcou pochúťkou. Na jej prípravu potrebujeme v prvom rade škvarky, nazývané aj oškvarky, ktoré si vieme pripraviť doma ako vedľajší produkt bravčovej masti. Tá sa vytápa z prerastenej slaniny, pričom pri tomto procese nám „vzniknú" dva vynikajúce produkty, čaru ktorých nás naučila predovšetkým generácia našich starých rodičov. Veď dobrá škvarková nátierka patrí medzi klasické slovenské jedlá.

Poctivá a kvalitná bravčová masť sa v kuchyni určite nestratí! Natrieť na chlebík či rožok si ju môžete na raňajky, desiatu, olovrant či studenú večeru Pri príprave istých druhov jedál je vhodné vymeniť maslo či olej práve za masť, aby ste dosiahli nezameniteľnú chuť tradičnej prípravy tradičných jedál.

 

 

Škvarky či oškvarky sú síce vedľajším produktom pri vytápaní masti, avšak hlavnou ingredienciou pri príprave škvarkovej pomazánky. Jej príprava potom už nie je vôbec zložitá! Aj keď nepatrí medzi diétne jedlá, z času na čas a v zdravej miere nám určite neuškodí.  A ak je bravčová masť pripravovaná doma, chuť tej kupovanej sa jej nikdy nevyrovná. A hlavne dobré domáce škvarky sa doma nestihnú ani poriadne vychladnúť.

Príprava škvarkov

Potrebujeme:

  • tuk (najlepšie bravčové sadlo alebo slanina)
  • soľ (podľa chuti - ale väčšinou nie je potrebná) 

Postup prípravy:

  1. Príprava tuku: Ak máš celý kus sádu alebo slaniny, najprv ho nakrájaj na menšie kúsky, približne 1x1 cm. Tým umožníš tuku, aby sa rýchlejšie roztopil a oškvarky sa rovnomerne vyprážali.
  2. Roztopenie tuku: V hrnci alebo v hlbšej panvici na miernom ohni začni topiť tuk. V tejto fáze je dôležité miešať, aby sa tuk nespálil a oškvarky sa pekne vyprážali.
  3. Vyprážanie: Keď tuk začne postupne vypúšťať oškvarky, zvyšte teplotu na stredne vysokú. Pokračuj v miešaní a vyprážaj, až kým oškvarky nezískajú zlatohnedú farbu a stane sa krásne chrumkavé.
  4. Odkvapkanie: Keď sú oškvarky hotové, vyber ich lyžicou s otvormi alebo cedidlom a nechaj odkvapkať na papierovej utierke, aby sa zbavili nadbytočného tuku.
  5. Ochutenie: Posol podľa chuti. Niektorí ľudia tiež pridávajú mleté čierne korenie alebo iné korenie pre dodatočnú chuť.
  6. Využitie tuku: Zvyšný tuk v hrnci môže byť použitý ako bravčová mast. Stačí ho precediť cez jemné cedidlo do čistej nádoby a nechať vychladnúť.

Nátierka zo škvariek

Dobrá škvarková nátierka patrí k tradičným nielen jesenným či zimný jedlám. Príprava škvarkovej nátierky môže byť rôzna, avšak výsledkom by mala byť jednoduchá škvarková nátierka a hlavne vynikajúca škvarková nátierka, ktorú si doma zamiľujete.

Domáca škvarková nátierka má tieto hlavné ingrediencie:

  • dobré domáce škvarky - bravčové škvarky - poctivé škvarky - pomleté bravčové škvarky,
  • čerstvý chlebík,
  • domáci chlebík,
  • čerstvo mleté čierne korenie,
  • vegeta,
  • horčica,
  • stredne veľká cibuľa či
  • natvrdo uvarené vajce.

Oškvarková nátierka či oškvarková pomazánka - čo je jej základom?

Ako sme si už povedali, základom kvalitnej domácej škvarkovej nátierky sú škvarky. Tie sa následne pomelú alebo rozmixujú, a potom sa doplnia o ďalšie ingrediencie. A práve tie dotvárajú celkovú chuť škvarkovej nátierky!

Mnohí z nás najčastejšie siahajú napríklad po:

  • cibuli / šalotke,
  • cesnaku,
  • varených vajíčkach,
  • horčici,
  • nakladanej kápií či feferónkach.

My dnes máme pre vás 3 skvelé tipy, ako si škvarkovú nátierku pripraviť inak, ale vždy veľmi chutne.

Odporúčame: Najlepší recept s bielou fazuľou: Ako na tradičný fazuľový prívarok?

Domáca oškvarková nátierka - škvarková nátierka recept

Na prípravu tradičnej škvarkovej nátierky si pripravte:

  • 1 cibuľu
  • 400 g oškvarkov
  • 4 vajíčka
  • 100 g masla
  • štipka vegety
  • soľ + korenie - podľa chuti
  • 1 polievková lyžica horčice

Oškvarky pomeľte a zmiešajte ich s maslom, soľou, čiernym korením a vegetou. Pridajte nasekané uvarené vajíčka, nakrájanú cibuľku na malé kocky a horčicu. Dôkladne premiešajte a nátierka je hotová.

Delikátna škvarková pomazánka - tradičná škvarková nátierka

Na prípravu tradičnej domácej škvarkovej nátierky si pripravte:

  • približne 100 g pomletých škvarkov
  • 4 natvrdo uvarené vajíčka
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 2 lyžice horčice
  • soľ a korenie podľa chuti

Do pomletých škvarkov pridajte nadrobno pokrájanú cibuľu a vajcia, primiešajte horčicu a podľa vašej chuti dochuťte soľou a korením. Nátierku nechajte chvíľku postáť, aby sa všetky chute spojili. A potom už iba stačí natrieť najlepšie na čerstvý chlieb.

škvarková nátierka

Zdroj: pinterest.com/slovakroots.blogspot.ch

Škvarková nátierka so syrom

Menej tradičná, avšak rovnako vynikajúca verzia škvarkovej nátierky je, ak do nej pridáte aj syr. Ako na to?

Pripravte si:

  • 100 g najemno pomletých škvariek
  • 100 g syra (taveného či krémového – podľa vašej chuti)
  • 2 natvrdo uvarené vajíčka – najemno pokrájané
  • 3 veľké strúčiky cesnaku – najemno nastrúhané
  • soľ, korenie a drvená rasca – podľa chuti

Všetky ingrediencie zmiešajte a doprajte nátierke čas, aby sa všetky chute navzájom spojili.

Neprehliadnite: Slepé črevo: Čo o ňom vedieť a ktoré prejavy zápalu neprehliadnuť?

Škvarková nátierka s kápiou

Ak sa vám žiada pridať do škvarkovej nátierky nielen ďalšiu chuť, ale aj farbu, skúste to s kápiou! Jej jemná chuť je nezameniteľná a svojou nádhernou farbou urobí vašu pochúťku neodolateľnou aj na pohľad.

Pripravte si nasledujúce ingrediencie:

  • približne 400 g najemno pomletých oškvarkov
  • 2 natvrdo uvarené vajíčka
  • 2 väčšie sterilizované uhorky
  • 2 jarné cibuľky
  • 4 sterilizované kápie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice plnotučnej horčice
  • soľ a korenie podľa chuti

Do pomletých oškvarkov pridajte nadrobno nakrájané vajíčka, uhorky, cibuľky, kápie a cesnak. Všetko spolu poriadne premiešajte, pridajte horčicu a podľa chuti nakoniec aj soľ a korenie. Prajeme vám dobrú chuť!

domáca škvarková pomazánka

Zdroj: pinterest.com/flickr.com

Škvarková nátierka s lečom

Že je toto pre vás netradičná kombinácia? Ak vyskúšate, neoľutujete! Ako na to?

Pripravte si:

  • 250 g škvariek
  • 2 natvrdo uvarené vajíčka
  • 300 g leča
  • 100 g syra krémového syra
  • 1 lyžica plnotučnej horčice
  • 1 červená cibuľa
  • soľ + korenie - podľa chuti

Najskôr rozmixujte lečo spolu so šťavou a uvarenými vajíčkami. Škvarky najemno zomeľte a spolu s nadrobno nakrájanou cibuľou zmixujte spolu s vajíčkovou zmesou. Postupne pridávajte syr, horčicu a všetko spolu poriadne premiešajte. Na záver pridajte soľ a korenie podľa chuti. Hotovo!

Aktualizované na 15.10.2023

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE