Už ste vyskúšali kurkumový čaj? Zistite, pri ktorých neduhoch sa ho oplatí popíjať!

Keď sa povie kurkuma, asi každému najskôr príde na um oranžový prášok, ktorý sa používa ako korenina pri varení. Kurkuma je v prvom rade neoddeliteľnou súčasťou indickej kuchyne. Tvorí časť takzvaného karí korenia, čo je aromatická zmes korenia indického pôvodu, ktorá sa využíva pri dochucovaní mnohých tunajších pokrmov.

Avšak, použitie kurkumy je celkovo rozšírené v mnohých kútoch Ázie. Kurkuma pritom ani zďaleka nie je len dochucovadlom, ale uplatňuje sa aj v tradičnej ľudovej medicíne. Ajurvéda ju využíva už od nepamäti pre jej rôznorodé priaznivé účinky. Svoje zdravie možno priaznivo podporiť pridávaním tohto korenia do jedál, no vyskúšať sa oplatí aj zlatý kurkumový čaj.

Už ste niekedy pili čaje s kurkumou? Viete, aké majú účinky a pri ktorých ťažkostiach a neduhoch sa oplatí popíjať takýto nápoj? Zistite viac o účinkoch a možnostiach prípravy kurkumového čaju v našom článku nižšie.

Liečivá kurkuma – čo o nej možno neviete?

Ako sme spomenuli vyššie, kurkumu si väčšina z nás predstaví hlavne ako oranžový prášok. Ako však vyzerá v pôvodnom stave, resp. z čoho sa získava? Kurkuma, ako ju poznáme, je vlastne sušený pomletý podzemok rastliny kurkuma pravá (inak kurkuma dlhá alebo aj kurkumovník, latinsky Curcuma longa).

Čerstvá kurkuma, teda podzemok kurkumovníka, vyzerá podobne ako ďumbier lekársky, teda zázvor. Koreň kurkumy má však vnútri sýto oranžovú farbu. Používa sa v čerstvej podobe, varený aj sušený, a to ako dochucovadlo aj prírodné farbivo. Kurkumovníky sú pritom aj veľmi pekné ozdobné rastliny. Produkujú trúbkovité kvety, ktoré mávajú žlté aj ružové sfarbenie.

Čo kurkuma obsahuje?

Podzemky kurkumy pravej sú zdrojom mnohých živín a cenných látok. Kurkuma obsahuje kurkumín, čo je žlté až oranžové rastlinné farbivo. Táto látka predstavuje silný antioxidant, čo znamená, že v tele pôsobí proti oxidačnému stresu a voľným radikálom. Tie poškodzujú bunky, spôsobujú ich predčasné starnutie a zvyšujú riziko rôznych ochorení. Kurkumín má aj silné protizápalové účinky.

Kurkuma obsahuje aj:

  • vitamín C,

  • vitamín E,
  • železo, draslík, mangán,
  • vlákninu,
  • v menšom množstve proteíny a sacharidy,
  • aromatické esenciálne oleje.

Odporúčame: ​Ako rozmnožovať sukulenty? Nie je to žiadna veda a zvládne to každý!

Zdravotné účinky kurkumy

Vďaka jej zloženiu sú kurkume pripisované rôzne priaznivé účinky na ľudské zdravie. Ako sme spomenuli vyššie, má silné protizápalové účinky aj antioxidačné účinky. Keďže napomáha v tele tlmiť zápaly, odporúča sa pri rôznych chronických zápalových ochoreniach. Pomáha pri zápaloch kĺbov (artritída), no priaznivý účinok môže mať napríklad aj pri kožných alebo črevných zápalových chorobách.

Ďalšie liečivé účinky kurkumy podľa tradičnej medicíny sú nasledovné:

  • podporuje imunitný systém, resp. obranyschopnosť organizmu,

  • tlmí bolesť,

  • pomáha pri zápaloch pečene, žalúdka alebo žlčníka,
  • má priaznivý vplyv na trávenie a podporuje vylučovanie žlče,
  • zmierňuje problémy s nadúvaním a plynatosťou,
  • prispieva k prevencii žalúdočných vredov,
  • kurkuma podporuje normálnu funkciu krvných ciev a normalizuje cholesterol, vďaka čomu podporuje dobrú funkciu a stav srdca,
  • vďaka antioxidantom sú jej pripisované aj protirakovinové účinky,
  • má protiplesňové účinky, potláča hlavne kvasinky v tele,
  • zlepšuje činnosť mozgu,
  • pozitívne vplýva na náladu a znižuje depresívne nálady,
  • podporuje hojenie rán.

Ako pripraviť kurkumový čaj?

Kurkuma je skvelá na dochutenie rôznych jedál, no pripraviť si z nej môžete aj spomínaný kurkumový čaj. Existujú rôzne varianty receptov na prípravu tohto nápoja, pričom môžete použiť kvalitný kurkumový prášok, ale aj čerstvú kurkumu. U nás nie je čerstvá kurkuma tak bežná, no dá sa nájsť na internete alebo v špecializovaných predajniach s ázijskými potravinami.

Samozrejme, možnosťou je aj kúpený sypaný čaj alebo porciovaný čaj s kurkumou. V kupovaných čajoch sa často kurkuma kombinuje s ďalšími prospešnými bylinkami. Ak si chcete pripraviť vlastný kurkumový čaj, vyskúšať môžete niektorý z nasledujúcich receptov.

• ​Príprava kurkumového čaju z prášku

Ingrediencie:

  • 1 ČL kurkumového prášku

  • 200 ml vriacej vody
  • štipka mletého čierneho korenia (vďaka obsahu piperínu podporí vstrebateľnosť kurkumínu)
  • 1 ČL medu
  • citrónová šťava

Postup: Kurkumový prášok a čierne korenie zalejeme vriacou vodou a necháme lúhovať 10 minút. Potom dochutíme s medom a citrónovou šťavou. Odporúča sa 100 ml nápoja popíjať ráno pol hodinu pred raňajkami a zvyšok čaju popíjať dúškami počas dňa medzi jedlami. Podporíte tak trávenie. 

• ​Príprava kurkumového čaju z čerstvej kurkumy a zázvoru

Ingrediencie:

  • 2 ČL nastrúhaného koreňa kurkumy

  • 1 ČL nastrúhaného koreňa zázvoru
  • 1/2 ČL mletej škorice
  • štipka čierneho korenia
  • med
  • 400 ml vody

Postup: Kurkumu a zázvor najemno nastrúhame a dáme do hrnca s vodou. Pridáme aj škoricu a mleté čierne korenie na zvýšenie účinku kurkumy. Zmes privedieme k varu a povaríme asi 5 minút. Potom scedíme a po miernom ochladnutí môžeme dosladiť podľa chuti medom.

• Extra tip: Jablkovo-kurkumový čaj

Ingrediencie:

  • 2 jablká

  • 1 ČL kurkumy
  • štipka mletého čierneho korenia
  • 700 ml vody
  • 1 PL medu
  • mletá škorica

Ingrediencia: Jablká aj so šupkou nakrájame na kocky a zalejeme ich v hrnci vodou. Pridáme kurkumu a čierne korenie, podľa chuti aj trošku mletej škorice. Povaríme na miernom ohni asi 10 minút. Potom zmes poriadne rozmixujeme a pred podávaním dochutíme medom. Tento nápoj je skvelý do sychravých dní na zahriatie. 

TIP: Vyskúšajte aj kurkumové latte, nazývané aj zlaté mlieko. 

Účinky kurkumového čaju

Kurkumový čaj možno v rozumnej miere popíjať na zlepšenie imunitného systému počas sychravej jesene a mrazivej zimy, teda počas chrípkovej sezóny. Konzumácia kurkumového čaju je tiež vhodná pri vyššie spomínaných zdravotných ťažkostiach.

Tento nápoj dobre zahreje organizmus a má protizápalové a analgetické účinky. Je vhodný pri tráviacich ťažkostiach aj bolestiach kĺbov či na podporu normálnej hladiny cholesterolu.

Kedy nie je vhodné kurkumový čaj podávať?

Čaj z kurkumy sa neodporúča podávať malých deťom a tehotným ženám, hlavne v druhej polovici tehotenstva. Nepodáva sa ani pri horúčkových stavoch alebo závažnom zhoršení gastrointestinálnych ochorení či žlčníkových kameňoch. Nie je vhodná kombinácia s liekmi na riedenie krvi či výživovými doplnkami so železom.

Kurkumový čaj je vhodné konzumovať v rozumnej miere a v prípade pochybností ohľadom jeho užívania je potrebné sa obrátiť na lekára. 

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE