Čo sa mäsa týka, každý z nás preferuje niečo iné. Niekto obľubuje hlavne hydinu, iný si zase rád pochutnáva na rybách a mnohí nedajú dopustiť na hovädzie a bravčové mäso, ktoré patrí spolu s jahňacinou k slovenskej klasike.
Avšak, nie je kuracina ako kuracina a hovädzina ako hovädzina. Napríklad kuracie prsia majú skrátka inú chuť ako kuracie stehná a rovnako tak aj pri bravčovine či hovädzine sa jednotlivé časti mäsa chuťou, konzistenciou či spôsobom prípravy odlišujú.
Ako sa vám pozdávajú napríklad stehná? A nemyslíme len tie z kuraťa, ale napríklad aj morčacie, hovädzie alebo bravčové. Mnohí práve tento typ mäsa preferujú, pretože spravidla nebýva suchý. Samozrejme, záleží aj na spôsobe prípravy.
My vám dnes prinášame inšpiráciu na niekoľko receptov, v ktorých hrá hlavnú rolu morčacie, bravčové alebo hovädzie stehno. Ktorý vyskúšate?
Dusené morčacie stehno so zeleninou
Ingrediencie:
-
1 kg morčacieho stehna (vkyostené)
- morská soľ a mleté čierne korenie
- olivový olej
- 4 bobkové listy
- čerstvý rozmarín
- 2 mrkvy
- 2 petržleny
- 150 g zeleru
- 1 cibuľa
- 200 ml červeného suchého vína
- 2 konzervy krájaných lúpaných paradajok
- 500 ml zeleninového vývaru
- čerstvá petržlenová vňať
- na podávanie ciabatta alebo iné pečivo
Postup: Mäso osolíme, okoreníme a naložíme do hrnca s rozpáleným olejom. Sprudka opražíme z každej strany. Keď sa mäso zatiahne, pridáme bobkové listy a natrhaný čerstvý rozmarín. Následne pridáme na hranolčeky nakrájanú koreňovú zeleninu a nadrobno nasekanú cibuľu. Chvíľu spolu opekáme. Keď zelenina trochu zmäkne, podlejeme vínom a pár minút povaríme. Keď sa alkohol odparí, pridáme soľ, korenie a paradajky z konzervy.
Dôkladne premiešame, zakryjeme pokrievkou a na slabom plameni dusíme asi 1 hodinu. Ak je to potrebné, počas dusenia podlejeme malým množstvom vývaru. Pripravené dusené morčacie stehná môžeme podávať s nasekanou petržlenovou vňaťou a čerstvým pečivom, prípadne s inou prílohou, napríklad zemiakovou kašou.
Odporúčame: V hlavnej úlohe bryndza! Spoznajte TOP recepty z tradičnej slovenskej suroviny
Zdroj: Depositphotos
Karí hovädzie kúsky zo stehna so zázvorom
Ingrediencie:
- 1 cibuľa
- 1 PL kokosového oleja
- 5 strúčikov cesnaku
- kúsok zázvoru (asi 1,5 cm)
- 500 g hovädzieho stehna
- 2 PL pasty karí
- 1 ČL mletej škorice
- 200 g lúpaných paradajok
- 200 g šampiňónov
- 500 ml vývaru
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Cibuľu si nakrájame nadrobno a orestujeme ju na rozohriatom kokosovom oleji. Potom pridáme aj prelisovaný cesnak, nastrúhaný zázvor a hovädzie stehno nakrájané na rezance. Sprudka opražíme a keď sa mäso zatiahne, primiešame karí pastu, škoricu a lúpané paradajky. Po pár minútach pridáme aj šampiňóny nakrájané na väčšie kusy.
Pridáme vývar, osolíme a okoreníme. Stiahneme plameň a pod pokrievkou pomaly dusíme asi hodinu. Hotové hovädzie kúsky môžeme podávať napríklad s basmati alebo jazmínovou ryžou, tiež zemiakmi pripravenými na pare.
Morčacie stehno na baklažáne
Ingrediencie:
-
600 g morčacích stehien (vykostené)
- 1 väčší baklažán
- 4 paradajky
- soľ
- 1 ČL karí korenia
- 1 ČL mletej červenej papriky
- 3 ČL korenia paradajky s olivami
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- olivový olej
- 3 strúčiky cesnaku
Postup: Mäso si nakrájame na kocky a naložíme do marinády z oleja, soli a korenín (ideálne nechať na noc postáť). Baklažán nakrájame na kocky, nasolíme a počkáme, kým pustí šťavu. Potom otrieme do utierky a opečieme na olivovom oleji. Baklažán dáme nabok a vo výpeku opečieme mäso s plátkami cesnaku.
Keď sa mäso zatiahne, pridáme olúpané a pokrájané paradajky. Podusíme do zmäknutia, podľa potreby podlejeme trochou vody. Na záver pridáme opražený baklažán, podľa chuti ešte osolíme a môžeme odstaviť. Podávame s ľubovoľnou prílohou, napríklad ryžou alebo pečenou zeleninou.
Odporúčame: Zdravý tvarohový koláč v 5 verziách – skúsite ten s jablkami, kokosom alebo banánový?
Zdroj: Depositphotos
Udon rezance s kúskami z hovädzieho stehna
Ingrediencie:
-
200 g udon rezancov
- 400 g hovädzieho stehna
- 1 červená cibuľa
- 1/2 menšej čínskej kapusty
- 1 červená paprika
- 1 mrkva
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 PL sezamového oleja
- hrsť húb shiitake
Suroviny na omáčku:
-
1 dcl sójovej omáčky
- 1 dcl worcesterskej omáčky
- 1 dcl francúzskej horčice
- 2 PL kečupu
- 2 PL trstinového cukru
+ na dochutenie soľ, mleté čierne korenie, zázvor, čili
Postup: Udon rezance uvaríme podľa návodu na obale. Shiitake dáme napučať do vody, potom ich nakrájame na menšie kúsky. Všetku zeleninu nakrájame na tenké rezance. Vo veľkom woku rozohrejeme sezamový olej a sprudka na ňom orestujeme na rezance nakrájané mäso. Po miernom zmäknutí ho vyberieme a postupne do woku pridávame zeleninu.
Potom k zelenine pridáme mäso a huby a restujeme do zmäknutia. Pridáme nastrúhaný zázvor a čili. Medzitým si vymiešame omáčku z vyššie uvedených surovín a na záver ju nalejeme k mäsu a zelenine. Pridáme aj uvarené rezance, všetko dôkladne premiešame, trochu prehrejeme a odstavíme. Ihneď podávame.
Rolky z bravčového stehna plnené špenátom
Ingrediencie:
-
800 g bravčového stehna
- 250 g čerstvého špenátu
- 5 strúčikov cesnaku
- 2 PL masla
- 1 cibuľa
- mozzarella
- olej
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Mäso nakrájame na plátky (asi 8 ks). Naklepeme ich, osolíme a okoreníme. Na masle si opražíme nadrobno nasekanú cibuľku a pridáme špenát, prelisovaný cesnak, soľ a korenie. Počkáme, kým sa špenát sparí. Potom zmes rovnomerne navrstvíme na mäso, pridáme kúsok mozzarelly a zavinieme. Uchytíme špáradlami alebo niťou.
Rolky poukladáme do vymasteného pekáča a pečieme pri teplote 200 °C asi 45 minút. V prípade potreby podlejeme trochou vody. Podávame so zemiakmi, ryžou alebo zeleninovým šalátom.