Bravčové, hovädzie a morčacie stehno v hlavnej role – TOP zdravé recepty zo stehien

stehná recepty

Čo sa mäsa týka, každý z nás preferuje niečo iné. Niekto obľubuje hlavne hydinu, iný si zase rád pochutnáva na rybách a mnohí nedajú dopustiť na hovädzie a bravčové mäso, ktoré patrí spolu s jahňacinou k slovenskej klasike.

Avšak, nie je kuracina ako kuracina a hovädzina ako hovädzina. Napríklad kuracie prsia majú skrátka inú chuť ako kuracie stehná a rovnako tak aj pri bravčovine či hovädzine sa jednotlivé časti mäsa chuťou, konzistenciou či spôsobom prípravy odlišujú.

Ako sa vám pozdávajú napríklad stehná? A nemyslíme len tie z kuraťa, ale napríklad aj morčacie, hovädzie alebo bravčové. Mnohí práve tento typ mäsa preferujú, pretože spravidla nebýva suchý. Samozrejme, záleží aj na spôsobe prípravy.

My vám dnes prinášame inšpiráciu na niekoľko receptov, v ktorých hrá hlavnú rolu morčacie, bravčové alebo hovädzie stehno. Ktorý vyskúšate?

Recepty z morčacieho stehna: 

1. Dusené morčacie stehno so zeleninou

Ingrediencie: 

  • 1 kg morčacieho stehna (vykostené)

  • morská soľ a mleté čierne korenie
  • olivový olej 
  • 4 bobkové listy
  • čerstvý rozmarín
  • 2 mrkvy
  • 2 petržleny
  • 150 g zeleru
  • 1 cibuľa
  • 200 ml červeného suchého vína
  • 2 konzervy krájaných lúpaných paradajok
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • čerstvá petržlenová vňať
  • na podávanie ciabatta alebo iné pečivo

Postup: Mäso osolíme, okoreníme a naložíme do hrnca s rozpáleným olejom. Sprudka opražíme z každej strany. Keď sa mäso zatiahne, pridáme bobkové listy a natrhaný čerstvý rozmarín. Následne pridáme na hranolčeky nakrájanú koreňovú zeleninu a nadrobno nasekanú cibuľu. Chvíľu spolu opekáme. Keď zelenina trochu zmäkne, podlejeme vínom a pár minút povaríme. Keď sa alkohol odparí, pridáme soľ, korenie a paradajky z konzervy.

Dôkladne premiešame, zakryjeme pokrievkou a na slabom plameni dusíme asi 1 hodinu. Ak je to potrebné, počas dusenia podlejeme malým množstvom vývaru. Pripravené dusené morčacie stehná môžeme podávať s nasekanou petržlenovou vňaťou a čerstvým pečivom, prípadne s inou prílohou, napríklad zemiakovou kašou

morčacie na baklažánoch
Zdroj: Depositphotos

2. Morčacie stehno na baklažáne

Ingrediencie: 

  • 600 g morčacích stehien (vykostené)

  • 1 väčší baklažán
  • 4 paradajky
  • soľ
  • 1 ČL karí korenia
  • 1 ČL mletej červenej papriky
  • 3 ČL korenia paradajky s olivami
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • olivový olej
  • 3 strúčiky cesnaku

Postup: Mäso si nakrájame na kocky a naložíme do marinády z oleja, soli a korenín (ideálne nechať na noc postáť). Baklažán nakrájame na kocky, nasolíme a počkáme, kým pustí šťavu. Potom otrieme do utierky a opečieme na olivovom oleji. Baklažán dáme nabok a vo výpeku opečieme mäso s plátkami cesnaku.

Keď sa mäso zatiahne, pridáme olúpané a pokrájané paradajky. Podusíme do zmäknutia, podľa potreby podlejeme trochou vody. Na záver pridáme opražený baklažán, podľa chuti ešte osolíme a môžeme odstaviť. Podávame s ľubovoľnou prílohou, napríklad ryžou alebo pečenou zeleninou.

3. Pečené morčacie stehno s medom, horčicou a jablkami

Ingrediencie:

  • 800 g morčacieho stehna (vcelku alebo na väčšie kúsky)

  • 2 PL horčice (plnotučná alebo dijonská)

  • 2 PL medu

  • 2 jablká

  • 1 cibuľa

  • 3 strúčiky cesnaku

  • 2 PL olivového oleja

  • 1 ČL sušeného tymianu

  • soľ a čierne korenie podľa chuti

  • 100 ml vývaru (zeleninového alebo hydinového)

Postup: V miske zmiešame horčicu, med, olej, prelisovaný cesnak, tymian, soľ a korenie. Mäso naložíme do tejto marinády aspoň na 2 hodiny (ideálne cez noc). Potom ho poukladáme do pekáča, pridáme na mesiačiky nakrájané jablká a cibuľu.

Podlejeme vývarom a pečieme prikryté pri 180 °C asi 60 minút. Potom odokryjeme a pečieme ešte 15 – 20 minút, aby sa povrch pekne zapiekol a získal zlatistú glazúru. Počas pečenia môžeme mäso podlievať vlastnou šťavou.

Podávanie: Výborne chutí s pečenými zemiakmi, kuskusom alebo bulgurom. Vynikajúco sa hodí aj čerstvý zeleninový šalát s rukolou.

hovädzie kúsky
Zdroj: Depositphotos

Recepty z hovädzieho stehna:

1. Karí hovädzie kúsky zo stehna so zázvorom

Ingrediencie: 


  • 1 cibuľa
  • 1 PL kokosového oleja
  • 5 strúčikov cesnaku
  • kúsok zázvoru (asi 1,5 cm)
  • 500 g hovädzieho stehna
  • 2 PL pasty karí
  • 1 ČL mletej škorice
  • 200 g lúpaných paradajok
  • 200 g šampiňónov
  • 500 ml vývaru
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Cibuľu si nakrájame nadrobno a orestujeme ju na rozohriatom kokosovom oleji. Potom pridáme aj prelisovaný cesnak, nastrúhaný zázvor a hovädzie stehno nakrájané na rezance. Sprudka opražíme a keď sa mäso zatiahne, primiešame karí pastu, škoricu a lúpané paradajky. Po pár minútach pridáme aj šampiňóny nakrájané na väčšie kusy.

Pridáme vývar, osolíme a okoreníme. Stiahneme plameň a pod pokrievkou pomaly dusíme asi hodinu. Hotové hovädzie kúsky môžeme podávať napríklad s basmati alebo jazmínovou ryžou, tiež zemiakmi pripravenými na pare.

2. Hovädzie stehno na červenom víne s koreňovou zeleninou

Ingrediencie:

  • 700 g hovädzieho stehna (nakrájaného na väčšie kocky)

  • 2 mrkvy

  • 1 petržlen

  • 1/4 zeleru

  • 1 cibuľa

  • 3 strúčiky cesnaku

  • 2 PL paradajkového pretlaku

  • 200 ml suchého červeného vína

  • 400 ml hovädzieho vývaru

  • 2 PL oleja alebo masla

  • 2 bobkové listy

  • 1 ČL tymianu

  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup: Na oleji alebo masle orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme cesnak, chvíľku premiešame a vsypeme na kocky nakrájané hovädzie stehno. Sprudka opečieme, aby sa zatiahlo. Pridáme paradajkový pretlak a dobre premiešame. Potom pridáme na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu, podlejeme červeným vínom a necháme chvíľu povariť, kým sa alkohol neodparí.

Zalejeme vývarom, pridáme bobkové listy, tymian, osolíme a okoreníme. Zakryjeme a dusíme na miernom ohni asi 1,5 hodiny, prípadne dlhšie, kým mäso nezmäkne a omáčka nezhustne. Podľa potreby môžeme počas dusenia dolievať vodu alebo vývar. Skvelo sa hodí k zemiakovej kaši, tarhoni, dusenej ryži alebo domácemu chlebu.

hovädzie udon
Zdroj: Depositphotos

Udon rezance s kúskami z hovädzieho stehna

Ingrediencie:

  • 200 g udon rezancov

  • 400 g hovädzieho stehna
  • 1 červená cibuľa
  • 1/2 menšej čínskej kapusty
  • 1 červená paprika
  • 1 mrkva
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL sezamového oleja
  • hrsť húb shiitake

Suroviny na omáčku:

  • 1 dcl sójovej omáčky

  • 1 dcl worcesterskej omáčky
  • 1 dcl francúzskej horčice
  • 2 PL kečupu
  • 2 PL trstinového cukru

+ na dochutenie soľ, mleté čierne korenie, zázvor, čili

Postup: Udon rezance uvaríme podľa návodu na obale. Shiitake dáme napučať do vody, potom ich nakrájame na menšie kúsky. Všetku zeleninu nakrájame na tenké rezance. Vo veľkom woku rozohrejeme sezamový olej a sprudka na ňom orestujeme na rezance nakrájané mäso. Po miernom zmäknutí ho vyberieme a postupne do woku pridávame zeleninu. 

Potom k zelenine pridáme mäso a huby a restujeme do zmäknutia. Pridáme nastrúhaný zázvor a čili. Medzitým si vymiešame omáčku z vyššie uvedených surovín a na záver ju nalejeme k mäsu a zelenine. Pridáme aj uvarené rezance, všetko dôkladne premiešame, trochu prehrejeme a odstavíme. Ihneď podávame.

Rolky z bravčového stehna plnené špenátom
Zdroj: Depositphotos

Recepty z bravčového stehna:

1. Rolky z bravčového stehna plnené špenátom

Ingrediencie: 

  • 800 g bravčového stehna

  • 250 g čerstvého špenátu
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 2 PL masla
  • 1 cibuľa
  • mozzarella
  • olej
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Mäso nakrájame na plátky (asi 8 ks). Naklepeme ich, osolíme a okoreníme. Na masle si opražíme nadrobno nasekanú cibuľku a pridáme špenát, prelisovaný cesnak, soľ a korenie. Počkáme, kým sa špenát sparí. Potom zmes rovnomerne navrstvíme na mäso, pridáme kúsok mozzarelly a zavinieme. Uchytíme špáradlami alebo niťou. 

Rolky poukladáme do vymasteného pekáča a pečieme pri teplote 200 °C asi 45 minút. V prípade potreby podlejeme trochou vody. Podávame so zemiakmi, ryžou alebo zeleninovým šalátom. 

2. Pečené bravčové stehno na čiernom pive so slivkami

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčového stehna (vcelku alebo vo väčších kusoch)

  • 3 strúčiky cesnaku

  • 1 veľká cibuľa

  • 250 ml čierneho piva

  • 1 ČL drvenej rasce

  • 2 bobkové listy

  • 1 ČL mletej papriky

  • 150 g sušených sliviek

  • 2 PL oleja alebo masti

  • soľ a čierne korenie

Postup: Mäso osolíme, okoreníme, posypeme rascou, paprikou a natrieme prelisovaným cesnakom. Na oleji ho sprudka opečieme z každej strany a presunieme do pekáča. V tom istom výpeku orestujeme na plátky nakrájanú cibuľu a zalejeme čiernym pivom. Pridáme bobkový list, prelejeme do pekáča, pridáme sušené slivky a prikryté pečieme pri 180 °C asi 1,5 hodiny, podľa potreby podlievame.

Podávanie: Výborne sa hodí s domácou knedľou, opekanými zemiakmi alebo dusenou kapustou.

3. Bravčové stehno na smotane s horčicou a bylinkami

Ingrediencie:

  • 800 g bravčového stehna (nakrájaného na kocky)

  • 2 PL oleja

  • 1 veľká cibuľa

  • 3 strúčiky cesnaku

  • 1 ČL sušeného tymianu (alebo čerstvý)

  • 2 ČL plnotučnej horčice

  • 1 ČL dijonskej horčice

  • 200 ml vývaru (zeleninový alebo hovädzí)

  • 200 ml sladkej smotany na varenie (alebo 33 %)

  • 1 ČL hladkej múky (voliteľne na zahustenie)

  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a po chvíli pridáme aj cesnak. Keď začne voňať, pridáme kocky mäsa, ktoré sme predtým osolili a okorenili. Sprudka orestujeme, kým sa mäso zatiahne. Pridáme tymian a horčice, krátko premiešame a podlejeme vývarom.

Necháme dusiť pod pokrievkou približne 45 minút, kým mäso nezmäkne. Na záver vmiešame smotanu, podľa potreby trochu zahustíme múkou a ešte krátko povaríme. Dochutíme soľou a korením.

Podávanie: Výborne chutí s cestovinami, ryžou, knedľou alebo dokonca aj s domácim chlebom.

Preferujete skôr kuracie stehná? Skvelé recepty nájdete TU:

Kuracie stehná 7-krát inak

Aktualizovaný článok: 16.05.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE