Recept na domácu horčicu: Zdravá alternatíva bez éčok

recept na horčicu

Horčica je jednou z najobľúbenejších prísad do varenia. Používa sa pri dochucovaní jedál po celom svete, ale i ako príloha. V obchodoch nájdeme množstvo druhov, ale nič sa nevyrovná chuti a kvalite domácej horčice. Príprava domácej horčice je jednoduchá a poskytuje mnoho zdravotných výhod. Okrem toho, že viete presne, čo obsahuje, môžete ju prispôsobiť vlastnej chuti. Prečo si teda nepripraviť horčicu doma?

Recept na domácu horčicu

Ingrediencie:

  • 100 g horčičných semienok (žlté, hnedé alebo ich kombinácia)
  • 100 ml jablčného octu (prípadne bieleho vína alebo ryžového octu)
  • 100 ml vody (alebo podľa potreby)
  • 1 lyžica medu alebo javorového sirupu (pre jemne sladkastú chuť)
  • 1/2 lyžičky soli
  • Voliteľné: kurkuma (na farbu), cesnak, chilli alebo bylinky na dochutenie

Postup:

  1. Najskôr namočte horčičné semienka do zmesi octu a vody. Nechajte ich nasiaknuť 24 až 48 hodín. Tento krok je dôležitý, aby semienka zmäkli a uvoľnili svoju chuť.
  2. Napučané semienka vložte do mixéra. Pridajte soľ a med (alebo iné sladidlo) a mixujte do požadovanej konzistencie. Ak preferujete jemnejšiu horčicu, mixujte dlhšie, ak hrubšiu, môžete mixovať kratšie alebo si niektoré semienka nechať celé.
  3. Podľa chuti pridajte cesnak, chilli, kurkumu alebo bylinky, ak chcete horčicu viac dochutiť a ozvláštniť. Kurkuma napríklad pridá jemnú chuť a žiarivo žltú farbu.
  4. Po mixovaní nechajte horčicu ešte niekoľko dní zrieť v chladničke. Jej chuť sa počas týchto dní ešte viac prehĺbi a zjemní.
  5. Hotovú horčicu preložte do sklenených pohárov a skladujte v chladničke. Domáca horčica vydrží niekoľko týždňov, no pravdepodobne ju spotrebujete oveľa skôr.

Odporúčame: Recept na tekvicové muffiny z ovsených vločiek: Budete ich milovať!

domáca horčica
Depositphotos

Zdravotné benefity domácej horčice

  • Bohatá na antioxidanty: Horčičné semienka sú plné antioxidantov, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom a voľnými radikálmi. Antioxidanty podporujú imunitný systém a môžu znižovať riziko chronických ochorení, ako sú srdcové choroby či rakovina.
  • Podpora trávenia: Horčica obsahuje vlákninu a látky, ktoré podporujú trávenie. Pomáha stimulovať produkciu žlče, čo napomáha tráviacemu procesu a môže zmierňovať nadúvanie či zažívacie ťažkosti.
  • Protizápalové účinky: Kurkuma, ktorá sa často pridáva do horčice, má silné protizápalové účinky. Pomáha pri zápalových ochoreniach a zmierňuje bolesti kĺbov či svalov.
  • Prírodný zdroj minerálov: Horčičné semienka sú bohaté na dôležité minerály, ako je horčík, vápnik a selén. Tieto minerály podporujú zdravie kostí, reguláciu krvného tlaku a správnu funkciu nervového systému.
  • Nízky obsah kalórií: Horčica je nízkokalorická omáčka, a preto je skvelou alternatívou k mastným alebo sladkým dochucovadlám. Má nízky obsah cukru a tukov, takže je vhodná aj pre tých, ktorí sledujú svoju váhu.

Prečo si pripraviť horčicu doma?

Ak si začnete pripravovať domácu horčicu, získate úplnú kontrolu nad jej obsahom. Na rozdiel od komerčných horčíc, ktoré obsahujú konzervanty, umelé prísady, stabilizátory či nadbytok cukru a soli, domáca verzia je čistá. Môžete si ju prispôsobiť podľa vlastných preferencií – či už ide o silnejšiu chuť, menej sladkastú chuť, alebo pridanie vašich obľúbených byliniek.

A bonus? Ušetríte životné prostredie. Vyrábaním vlastných potravín znižujete množstvo odpadu na skládkach, najmä plastových obalov, v ktorých sú produkty balené. Okrem toho je domáca horčica ekonomicky výhodná – horčičné semienka sú lacné a z jednej dávky si môžete vyrobiť dostatok horčice na dlhšie obdobie.

Už si ju nikdy nekúpite!

Príprava domácej horčice prináša veľa výhod. Získate produkt, ktorý je čerstvý, plný živín a bez zbytočných chemikálií. Hoci sa najskôr budete ošívať a možno aj nútiť k príprave, časom si na chuť domácej horčice tak zvyknete, že vám už nenapadne nejakú si kúpiť. Éčka si totiž môžeme dopriať z akejkoľvek inej potraviny, ale z horčice ich už čerpať nemusíme.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE