Pod pojmom lepok, taktiež glutén, rozumieme zmes proteínov nachádzajúcich sa v niektorých obilninách, a to napríklad v pšenici, jačmeni, raži i špalde. Niektorí jedinci túto látku z rozličných príčin zo stravy vyraďujú. Najčastejšie je to zo zdravotných dôvodov. Napríklad taká celiakia postihuje nemalé percento populácie, pričom hovoríme práve o trvalej neznášanlivosti imunitného systému voči lepku.
Príjem stravy s obsahom gluténu môže postihnutému spôsobovať nemalé ťažkosti. Riešením sa preto stáva bezlepková strava. V dnešnom článku sa pozrieme na to, aké bezlepkové múky nám v súčasnosti obchodné reťazce ponúkajú a ako ich môže zaradiť do jedálnička úplne každý.
Aké druhy bezlepkových múk poznáme?
1. Kukuričná múka
Výber bezlepkový múk je v súčasnej dobe skutočne rozsiahly a je si z čoho vyberať. Takéto múky sa pripravujú z najrozličnejších surovín, ktoré sú prirodzene bezlepkové, a to okrem iných aj z kukurice. Kukuričná múka je bohatá na vlákninu, bielkoviny či horčík a železo. Pripravuje sa mletím celého kukuričného zrna. Môžete z nej upiecť kukuričný chlieb, sušienky, muffiny aj pripraviť palacinky.
Bude vás zaujímať: Ochorenia močových ciest: Poradí si s nimi tento prírodný liek?
2. Amarantová múka
Vo svojej kuchyni môžete privítať aj amarantovú múku. Amarant je skutočne výživnou potravinou, ktorú sa oplatí zaradiť do jedálnička. Prečisťuje tráviaci trakt a pomáha srdcovo-cievnemu systému. Aj amarantová múka má čo ponúknuť. Je charakteristická vysokým podielom dôležitých bielkovín. Obsahuje aminokyselinu lyzín, ktorá podporuje vstrebávanie vápnika. Amarantovú múku je vhodné miešať s inými druhmi múk. V zmesi by jej množstvo nemalo presiahnuť 30 percent. Má korenistú a výraznú chuť.
3. Ryžová múka
Múka sa dnes vyrába aj z ryže, ktorá je u nás obľúbenou prílohou k mnohým pokrmom. Pripravuje sa mletím ryžových zŕn. Má jemnú chuť a veľmi sa podobá klasickej bielej múke. Jej využitie v kuchyni je tak značne všestranné. Upečiete z nej sladké koláče, chlieb aj pizzu. Vhodná je aj na zahustenie omáčok a polievok. Je dobre stráviteľná. Vhodné je ju kombinovať s múkami s vyšším obsahom bielkovín.
4. Cícerová múka
Múky sa vyrábajú aj z mnohých strukovín. Napríklad taká cícerová múka je príznačná vysokým obsahom bielkovín. Má málo sacharidov aj kalórií. Je zdrojom vitamínov skupiny B, draslíka aj horčíka. Do jedálnička je ju možné zaradiť aj pri redukcii váhy. Vhodná je pre deti, tehotné ženy, športovcov aj diabetikov. Ak ju pridáte do jedla, ihneď zvýšite výživovú hodnotu pokrmu. Opäť ju môžete použiť pri varení aj pečení sladkých pokrmov. Pripravíte z nej lievance, taktiež ňou zahustíte omáčky či polievky.
Odporúčame: Pozor na zvýšený prolaktín! Ktoré príznaky neignorovať u žien a mužov?
5. Teffová múka
Viete, aká je to teffová múka? Tento druh múky u nás nie je až tak známy a rozšírený, no opäť ide o skvelú bezlepkovú múku, ktorá je bohatá na vitamíny, minerály a stopové prvky. Je skvelým zdrojom železa. Pripravuje sa mletím drobných semienok miličky habešskej. V receptoch je možné použiť až 30 percent tejto múky bez toho, aby to nejako ovplyvnilo výsledný pokrm. Možné je z nej pripraviť napríklad palacinky, no skvelá je najmä na prípravu domáceho pečiva, ktoré vydrží dlho mäkké a čerstvé.
6. Chia múka
Medzi dobré bezlepkové múky patrí aj chia múka. Chia semená sú stále populárnejšie, sú veľmi zdravé a možno ste ani netušili, že sa z nich okrem iného pripravuje aj múka. Je skvelým pomocníkom pri bezlepkovom pečení, slanom aj sladkom. Okrem toho nájde uplatnenie aj v studenej kuchyni. Možné je ju pridať napríklad do smoothie nápoja, čím ho obohatí o vlákninu aj bielkoviny.
7. Mandľová múka
Vyberať si je možné aj medzi mnohými orechovými múkami. Vyskúšať sa oplatí jednoznačne mandľovú múku, ktorá sa vyrába mletím chutných mandlí. Je zdrojom vlákniny, bielkovín, vitamínov, minerálov aj zdravých tukov. Taktiež ukrýva dôležité antioxidanty. Má skvelú orieškovú príchuť. Pri jej použití zvýšte v recepte podiel tekutín. Je vhodná na prípravu koláčov, palaciniek, zákuskov i chleba.
Odporúčame: Ako si zvýšiť imunitu? Vyskúšaj recept na zázvorový sirup
TOP bezlepkové múky na varenie, zahusťovanie omáčok a polievok:
- ryžová múka
- kukuričná múka
- sójová múka
- cícerová múka
- ľanová múka
TOP bezlepková múka na koláče:
- mandľová múka
- kokosová múka
- tapioková múka
- teffová múka
TOP bezlepkové múky na pečenie rôzneho pečiva:
- pohánková múka
- quinoová múka
- bezlepková ovsená múka
- ciroková múka
- gaštanová múka
- konopná múka
Článok aktualizovaný 13.6.2024
Aktualizovaný článok: 13.06.2024