Mäta pieporná, latinsky Mentha piperita, je trváca bylinka z čeľade hluchavkovité. Práve v tomto období, spravidla od júna až do septembra, hojne rastie i v našich záhradách či na balkónoch, celoročne je ju však možné pestovať aj v kuchyni na okennom parapete. Mäta je rozšírená a veľmi obľúbená prakticky po celom svete.
Charakteristická je hlavne svojou výraznou arómou. Jej príjemnú chladivú mentolovú vôňu si zamilovali mnohí. Zabúdať netreba na to, že mäta je neoddeliteľnou súčasťou tradičnej ľudovej medicíny.
Okrem iného obsahuje mentol, ktorému vďačí nielen za vôňu, ale i mnohé vlastnosti. Môže byť nápomocná pri rôznych neduhoch. V článku sa pozrieme na to, čo všetko sa dá z mäty pripraviť a kedy je táto bylinka nápomocná. Čo pripraviť z mäty piepornej? Ako pripraviť mätový sirup alebo mätový ocot?
Zber mäty piepornej
Zber mäty piepornej sa najčastejšie uskutočňuje v čase pred kvitnutím rastliny na jar a v lete (rastliny pestované v interiéri sa zberajú priebežne počas celého roka). Ideálny čas na zber je ráno, keď je obsah esenciálnych olejov najvyšší. Zbierajú sa listy a vrcholky stoniek, ktoré by mali byť zdravé a bez poškodenia.
Spracovanie mäty piepornej
Stonky a lístky mäty piepornej sa môžu sušiť na vzdušnom a tienistom mieste, aby si zachovali čo najviac účinných látok. Po usušení sa skladujú v dobre uzavretých nádobách na tmavom a suchom mieste, aby sa predĺžila ich trvanlivosť a uchovala ich chuť a vôňa.
Použitie mäty piepornej v receptoch:
1. Najlepší mätový čaj
Z mäty je možné v prvom rade pripraviť skutočne lahodný čaj, podobne ako z mnohých iných bylín. A verte, že domáci čaj z vlastnej čerstvej či nasušenej mäty je ten najlepší.
čerstvé lístky mäty, podľa veľkosti 5 až 10 (prípadne jedna až dve lyžičky doma nasušenej drogy)
250 ml vriacej vody
POSTUP: Mätu zalejte horúcou vodou a nechajte lúhovať asi 5 až 10 minút. Po scedení podávame, počas zdravotných ťažkostí pokojne trikrát denne.
Mätový čaj účinne podporuje tráviace procesy, môže pomôcť napríklad pri nevoľnosti, plynatosti, kolikách či problémoch so žalúdkom. Zároveň upravuje chuť do jedla a podporuje zdravie ústnej dutiny. Pôsobí protizápalovo a tíši bolesť. Taktiež je ho vhodné podávať pri ochoreniach horných dýchacích ciest, kašli aj pľúcnych či prieduškových ťažkostiach.
Odporúčame: TOP esenciálne oleje na akné a problematickú pleť: Ako nám môžu pomôcť?
2. Mätový odvar
Z mäty sa tiež pripravuje odvar na vonkajšie použitie. Použijeme pritom väčšiu hrsť mäty – dvojnásobné až trojnásobné množstvo mäty, ako v prípade prípravy čaju na pitie. Mätu buď len zaparíme v pohári vody alebo chvíľu povaríme v menšom hrnci.
Odvar následne nechajte vychladnúť a môžete ho začať používať. Je veľmi vhodný napríklad na kloktanie pri zápaloch v ústnej dutine či bolesti v krku. Taktiež ho môžete použiť ako pleťovú vodu a pomocou vatových tampónov aplikovať na problematickú pleť. Mäta pôsobí protizápalovo a mierni podráždenie kože.
Do odvaru je tiež možné namočiť nejakú látku či gázu a tú vo forme obkladov aplikovať na pokožku pri problémoch s ekzémom, svrbiacimi či zapálenými vyrážkami aj boľavými svalmi.
3. Mätový ocot
Ak sa vám v záhrade hojne rozrástla mäta, rozhodne neváhajte vyskúšať aj domáci mätový ocot.
nepriehľadná a dobre uzatvárateľná nádobka
500 ml jablčného octu,
veľká hrsť čerstvých mätových listov
veľká hrsť medovky
POSTUP: Umyté lístky mäty aj medovky vložíme do nádoby a zalejeme ich octom. Nádobu uzavrieme a odložíme na chladné a tmavé miesto. Doba lúhovania by mala byť jeden až dva týždne. Potom mätový ocot zlejeme do čistej sklenej nádoby.
A na čo je takýto ocot vhodný? Je perfektným pomocníkom pri starostlivosti o vlasy. Používame ho na preplachovanie vlasov po umytí. Asi 50 ml octu vždy zriedime litrom vody a použijeme na opláchnutie vlasov po ich umytí šampónom. Potom ich už len zľahka osušíme uterákom. Môžeme opakovať raz či dva razy týždenne. Vlasy budú po použití lesklé, silné a bez otravných lupín.
Odporúčame: Ako si doplniť vitamín C? Ktoré potraviny ho majú najviac?
4. Mätový olej
Z mäty sa tradične pripravuje esenciálny mätový olej, ktorý má množstvo skvelých účinkov. Ten si doma asi tak ľahko nepripravíme, no domácu mätu môžeme spotrebovať na prípravu iného mätového oleja, v tomto prípade olejového macerátu. Potrebovať budeme mätu a kvalitný rastlinný olej, napríklad olivový. Mätou naplníme zaváraninový pohár a zalejeme ju olejom.
50 g mäty
250 ml oleja
POSTUP, ako pripraviť domáci mätový olej: Nádobku naplníme uzavrieme a necháme na slnku macerovať asi dva týždne. Potom zmes scedíme a hotový olej uskladníme v sklenených fľaškách či iných vhodných dobre uzatvárateľných nádobách. Uchováme na tmavom mieste.
Takýto domáci mätový olej je skvelým pomocníkom pri mnohých ťažkostiach. Pri migrénach a bolestiach hlavy si ním neváhajte potrieť čelo a spánky. Rovnako je ním možné premasírovať boľavé miesta pri reumatizme, alebo ošetriť podliatiny či ekzematickú pokožku. Taktiež ho môžete využiť na masáž boľavých a unavených chodidiel.
Odporúčame: Zdravé maškrtenie bez výčitiek? Skúste recepty na zeleninové čipsy!
5. Mätový sirup – skvelá domáca mätová šťava
Ak máte skutočne veľké zásoby mäty a nechcete si ju všetku len nasušiť do zásoby, neváhajte pripraviť si domáci mätový sirup.
40 až 50 vetvičiek mäty piepornej
1 kg trstinového cukru
2 litre vody
2 väčšie chemicky neošetrené citróny
POSTUP prípravy mätového sirupu: Vodu prevaríme a necháme vychladnúť. Pridáme do nej umyté mätové lístky a šťavu z jedného citróna. Druhý citrón nakrájame na kolieska a rovnako ho pridáme do zmesi. Zmes rozmixujeme ponorným mixérom a necháme v chladničke odležať do ďalšieho dňa, a to aspoň 24 hodín. Potom zmes privedieme k varu, pár minút povaríme a scedíme ju cez kus látky či gázy. Do čistého odvaru pridáme cukor. Začneme ho zahrievať, kým sa všetok cukor nerozpustí a sirup mierne nezhustne.
Hotový sirup rozlejeme do sklenených fliaš a sterilizujeme. Skladujeme na chladnom a tmavom mieste. Mätovým sirupom môžete osladiť čaj aj osviežujúce letné limonády či rôzne nápoje a drinky. Mätová limonáda na leto je skvelou voľbou. Taktiež ho môžete použiť pri príprave ovocných šalátov či rôznych zákuskov.
6. Mätová tinktúra
zväzok čerstvej mäty
vodka alebo iný vysoko kvalitný alkohol (minimálne 40 % alkoholu)
sklenená nádoba s viečkom (napríklad zaváraninový pohár)
tmavá sklenená fľaša na uskladnenie tinktúry
POSTUP: Nasekané lístky mäty naplňte do zvolenej nádoby a zalejte alkoholom. Musia byť úplne ponorené. Nádobu pevne uzavrite a dobre pretrepte. Umiestnite nádobu na tmavé a chladné miesto na 4-6 týždňov. Každý deň alebo aspoň každý druhý deň tinktúru pretrepte. Po uplynutí doby lúhovania preceďte tekutinu cez jemné sito alebo kávový filter, aby ste odstránili listy.
Precedenú tinktúru prelejte do tmavej sklenenej fľaše. Uchovávajte tinktúru na tmavom a chladnom mieste. Pri správnom skladovaní vydrží tinktúra niekoľko rokov. Mätovú tinktúru môžete používať na rôzne zdravotné problémy, ako sú tráviace ťažkosti, bolesti hlavy alebo na osvieženie dychu. Stačí pridať niekoľko kvapiek tinktúry do vody alebo čaju.
Článok aktualizovaný 30.5.2024
Aktualizovaný článok: 30.05.2024