Sestra brokolice či karfiolu, ktorá má človeku čo ponúknuť, je celkom určite kapusta. Je bohatá na vitamíny a minerály a mali by sme ju jesť najmä v surovom stave. Každou tepelnou úpravou, ako to už pri zelenine či ovocí býva, ich koncentrácia v plodoch klesá, čím sa nevedomky uberáme doslova o vlastné zdravie. A verte nám, že účinky kapusty si chcete dopriať naozaj v plnej koncentrácii.
Silná zostava
Antioxidanty, makro či mikro živiny. Ak sa bavíme o mocných bodyguardoch ľudského zdravia, kapusta ich má takmer všetkých a pekne pokope.
Vitamín A, C, B6 či K, polyfenoly, ale aj zdravá vláknina. To všetko sa skrýva v tejto pomerne nenápadnej i podceňovanej zelenine, ktorá má navyše veľmi málo kalórií, čo z nej robí vhodnú potravinu aj pre ľudí s plánom zredukovať svoju hmotnosť. Zdravotných benefitov však človeku poskytuje oveľa viac.
Pozri aj: TOP zdroje probiotík: V ktorých potravinách ich nájdeme?
![účinky bielej kapusty](https://tvojezdravie.sk/storage/app/uploads/public/663/975/fba/kapusta-biela-1615233520_984_0_.jpg)
Zdroj: Shutterstock®
Na srdce aj trávenie
So zdravím srdca vám môže napomôcť najmä červená kapusta, ktorá obsahuje antokyány, čo sú zložky v zelenine a ovocí s fialovým pigmentom. Práve antokyány sú silné flavonoidy, vďaka ktorým sa výrazne znižuje riziko vzniku ochorení srdca. Kapusta je navyše známa aj svojimi protizápalovými účinkami a ako dobre vieme chronický zápal tiež výrazne prispieva k srdcovým ochoreniam.
Z kardiovaskulárneho systému sa presunieme k tráveniu. Aj tomu môže konzumácia kapusty výrazne napomôcť. Kapusta udržiava v zdraví črevnú mikroflóru, do ktorej prináša dobré baktérie.
![kapustový šalát](https://tvojezdravie.sk/storage/app/uploads/public/663/975/fc4/kapustovy-salat-1615233583_984_0_.jpg)
Zdroj: Shutterstock®
Zdravé kosti, silná imunita
Ak hľadáte zdroj vitamínu K, práve ste ho našli. Kapusta ho totiž obsahuje naozaj dosť, čo znamená, že prispieva k zdraviu kostí a tiež k správnej zrážanlivosti krvi. Nedostatok vitamínu K v tele je síce veľmi zriedkavý, vyskytuje sa však pri niektorých ochoreniach. Deficit tohto vitamínu však môže znamenať riziko vzniku osteoporózy, modrín a tiež krvácania.
Kapusta je okrem vitamínu K bohatá aj na vitamín C. Ten sa, ako dobre vieme, spája so silnou a pevnou imunitou, ktorá je v súčasnosti viac než vítaná.
Inšpiruj sa: TOP 7 dôvodov, prečo jesť bataty: Prečo sú tou správnou voľbou?