Sestra brokolice či karfiolu, ktorá má človeku čo ponúknuť, je celkom určite kapusta. Je bohatá na vitamíny a minerály a mali by sme ju jesť najmä v surovom stave. Každou tepelnou úpravou, ako to už pri zelenine či ovocí býva, ich koncentrácia v plodoch klesá, čím sa nevedomky uberáme doslova o vlastné zdravie. A verte nám, že účinky kapusty si chcete dopriať naozaj v plnej koncentrácii.
Čo ste o kapuste možno nevedeli?
Kapusta je jednou z najbežnejších, no zároveň najpodceňovanejších zelenín v našich končinách. Jej história siaha tisíce rokov dozadu – pestovali ju už starí Gréci a Rimania, ktorí verili, že kapusta má schopnosť zaháňať opitosť. Niet divu, že sa často podávala ešte pred hostinami ako prevencia proti nadmernému pitiu.
Zaujímavosťou je, že v stredoveku bola kapusta taká dôležitá, že sa o nej písali celé traktáty a stala sa jednou z hlavných plodín v kláštorných záhradách. Vedeli ste, že kapusta bola prvou zeleninou, ktorú si astronauti vypestovali vo vesmíre? Vďaka svojej nenáročnosti, schopnosti dlhého skladovania a výživovej hodnote sa stala ideálnym kandidátom na experimenty v nulovej gravitácii.
Navyše, v niektorých krajinách sa kapusta považuje za symbol šťastia a bohatstva – napríklad v USA ju mnohí tradične konzumujú na Nový rok s vierou, že im prinesie finančný úspech.
TOP zdravotné benefity kapusty:
1. Kapusta je plná cenných živín
Antioxidanty, makro či mikro živiny. Ak sa bavíme o mocných bodyguardoch ľudského zdravia, kapusta ich má takmer všetkých a pekne pokope. Vitamín A, C, B6 či K, polyfenoly, ale aj zdravá vláknina. To všetko sa skrýva v tejto pomerne nenápadnej i podceňovanej zelenine, ktorá má navyše veľmi málo kalórií, čo z nej robí vhodnú potravinu aj pre ľudí s plánom zredukovať svoju hmotnosť. Zdravotných benefitov však človeku poskytuje oveľa viac.
Okrem už spomenutých látok obsahuje kapusta aj kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre tvorbu červených krviniek a správne fungovanie nervového systému. Z minerálov v nej nájdete napríklad draslík, vápnik, horčík či mangán, ktoré prispievajú k rovnováhe elektrolytov a správnej činnosti svalov.
Zdroj: Shutterstock®2. Kapusta prospieva srdcu
So zdravím srdca vám môže napomôcť najmä červená kapusta, ktorá obsahuje antokyány, čo sú zložky v zelenine a ovocí s fialovým pigmentom. Práve antokyány sú silné flavonoidy, vďaka ktorým sa výrazne znižuje riziko vzniku ochorení srdca. Kapusta je navyše známa aj svojimi protizápalovými účinkami a ako dobre vieme chronický zápal tiež výrazne prispieva k srdcovým ochoreniam.
Červená kapusta zároveň obsahuje vyšší podiel vitamínu C než jej biela „sestrička“, čo podporuje tvorbu kolagénu a zdravie cievnych stien. Nechýba v nej ani draslík, ktorý pomáha regulovať krvný tlak a znižuje záťaž na srdce.
3. Kapusta je dobrá na trávenie
Z kardiovaskulárneho systému sa presunieme k tráveniu. Aj tomu môže konzumácia kapusty výrazne napomôcť. Kapusta udržiava v zdraví črevnú mikroflóru, do ktorej prináša dobré baktérie.
Obsahuje totiž nerozpustnú vlákninu, ktorá zlepšuje pohyb čriev a pomáha predchádzať zápche. Okrem toho vďaka fermentácii, ako napríklad pri výrobe kyslej kapusty, vznikajú probiotiká prospešné pre črevné zdravie. Vláknina v kapuste zároveň slúži ako potrava pre užitočné baktérie, čím podporuje ich množenie a rovnováhu v tráviacom trakte.
4. Kapusta ako prevencia civilizačných ochorení
Vďaka obsahu antioxidantov, vlákniny, vitamínov a protizápalových látok zohráva kapusta dôležitú úlohu aj v prevencii civilizačných ochorení. Pravidelná konzumácia tejto zeleniny môže prispieť k zníženiu rizika vzniku vysokého krvného tlaku, cukrovky 2. typu, obezity či niektorých druhov rakoviny.
Zároveň pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a podporuje zdravé metabolické procesy. Kapusta je tak jednoduchou, no účinnou súčasťou vyváženého jedálnička zameraného na dlhodobé zdravie.
Zdroj: Shutterstock®5. Kapusta posilňuje kosti
Ak hľadáte zdroj vitamínu K, práve ste ho našli. Kapusta ho totiž obsahuje naozaj dosť, čo znamená, že prispieva k zdraviu kostí a tiež k správnej zrážanlivosti krvi. Nedostatok vitamínu K v tele je síce veľmi zriedkavý, vyskytuje sa však pri niektorých ochoreniach. Deficit tohto vitamínu však môže znamenať riziko vzniku osteoporózy, modrín a tiež krvácania.
Okrem vitamínu K kapusta obsahuje aj menšie množstvo vápnika a horčíka, ktoré sú dôležité pre pevnosť kostí. Pravidelná konzumácia kapusty tak môže byť jednoduchým spôsobom, ako podporiť zdravie kostí prirodzenou cestou.
6. Kapusta podporuje imunitu
Kapusta je okrem vitamínu K bohatá aj na vitamín C. Ten sa, ako dobre vieme, spája so silnou a pevnou imunitou, ktorá je v súčasnosti viac než vítaná. Vitamín C podporuje tvorbu bielych krviniek, ktoré sú kľúčové pri obrane organizmu proti infekciám.
Kapusta zároveň obsahuje aj antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením a pomáhajú telu efektívnejšie reagovať na patogény. Navyše, vďaka obsahu sírnych zlúčenín môže prispievať aj k detoxikácii organizmu, čo nepriamo posilňuje imunitný systém.
7. Kapusta podporuje zdravie pokožky a vlasov
Vitamíny A a C, ktoré sa v kapuste prirodzene nachádzajú, prispievajú nielen k silnej imunite, ale aj k zdravej a žiarivej pokožke. Vitamín A podporuje obnovu kožných buniek, zatiaľ čo vitamín C je nevyhnutný pre tvorbu kolagénu – bielkoviny zodpovednej za pevnosť a pružnosť pokožky.
Antioxidanty obsiahnuté v kapuste navyše chránia pleť pred predčasným starnutím spôsobeným voľnými radikálmi. Okrem toho, kapusta obsahuje síru, ktorá je známa svojím priaznivým vplyvom na čistotu pleti a zdravie vlasovej pokožky. Pravidelné zaraďovanie kapusty do stravy tak môže prispieť aj k lepšiemu vzhľadu zvnútra.
Aktualizovaný článok: 09.04.2025