Pravdepodobne sa väčšina z nás zhodne na tom, že jedlo má najlepšiu chuť vtedy, keď je čerstvo pripravené. Mať však každý deň čerstvé jedlo na obed i večeru nie je tak celkom jednoduché. Každodenné varenie nie je úplne praktické a zaberie to ohromné množstvo času. Keď človek chodí do práce, stará sa o deti, musí ísť na nákup i upratať domácnosť, môže sa to zdať nemožné.
Východiskom by mohlo byť stravovanie sa v reštauráciách či stravovacích zariadeniach v práci či škole, čo človeku ušetrí čas, ale zase nie peniaze. V mnohých domácnostiach to robia tak, že sa navarí väčšie množstvo jedla na pár dní a zvyšky sa uchovajú v chladničke. Doma je tak vždy navarené a jedlo je možné si kedykoľvek ľahko prihriať, čo je praktické. Vedeli ste však o tom, že niektoré pokrmy nie je tak úplne v poriadku znova prihrievať? Zistite, ktoré to sú!
Ktoré jedlá nie je dobré opätovné ohrievať v mikrovlnnej rúre či na sporáku?
1. Špenát a iná zelenina s vysokým podielom dusičnanov
V dôsledku opätovného zohrievania sa v prípade niektorých pokrmov len mení chuť, iným sa však i znižuje celková kvalita, v horšom prípade sa môžu stať zdraviu škodlivými. Opätovne zohrievať sa napríklad neodporúča jedlá s obsahom zeleniny, ktorá má vysoký podiel dusičnanov.
Varením sa ich objem v zelenine zmenšuje, no pri skladovaní a ďalšom zohrievaní sa menia na dusitany. Tie nie sú pre naše zdravie najlepšie. K zelenine s najvyšším obsahom dusičnanov radíme špenát, červenú repu aj rôzne druhy koreňovej zeleniny. Chutný varený špenát tak do zásoby radšej nepripravujte.
Odporúčame: TOP recepty s ovsenými vločkami: Ako ich pripraviť zdravo a chutne?
2. Pokrmy z húb
Rôzne druhy húb sú vítanou súčasťou každého pestrého a vyváženého jedálnička. Obsahujú mnohé živiny, vitamíny i minerálne látky, navyše sa z nich dá pripraviť množstvo skvelých pokrmov. Chutné rizoto či polievku však pripravte iba na priamu konzumáciu, nie na dlhšie skladovanie v chladničke.
Pri zohrievaní húb sa mení štruktúra ich bielkovín, navyše sa môžu tvoriť telu škodlivé látky. Jedlá z húb môžu rýchlejšie podliehať skaze, najmä ak sú dlhšie držané pri izbovej teplote. V prípade potreby je najvhodnejšie takýto pokrm čo najskôr umiestniť do chladu, najlepšie len na jeden deň, potom vybrať tesne pred ohriatím.
3. Ryža
Ryža je základnou súčasťou stravy v mnohých kuchyniach naprieč celým svetom. Jej opätovné ohrievanie však nemusí byť úplne bezproblémové. Aj pri tejto surovine je vhodnejšie, ak je skonzumovaná po príprave. Dlhodobé skladovanie sa vo všeobecnosti neodporúča. Je tu riziko množenia baktérií.
V ryži sa ukrýva napríklad odolná baktéria Bacillus cereus, ktorá produkuje toxíny a tie môžu spôsobiť zažívacie ťažkosti. V prípade potreby uskladniť ryžu v chladničke je tak vhodné to urobiť maximálne na jeden deň. Nechajte ju predtým chladnúť asi hodinu. Ak ju následne chcete zohriať, uistite sa, že je horúca a celá a rovnomerne zohriata.
4. Kuracie mäso
Aj kuracie mäso patrí do kategórie potravín, pri ktorých je vhodnosť opätovného zohrievania tak trochu otázna. Pri chladení a ďalšom prihrievaní dochádza opäť k zmene štruktúry bielkovín a výsledkom môžu byť problémy v zažívacom trakte. Ak je opätovné zohrievanie nevyhnutné, je vhodné kuracie mäso zohrievať pomaly pri nižších teplotách, aj keď to bude trvať dlhšie. Ideálne je, ak mäso zohrievame tou istou metódou, akou bolo aj pripravené, teda buď v rúre alebo na panvici.
Odporúčame: Najčastejšie ochorenia prenášané kliešťami: Čo o nich musíme vedieť?
5. Vajíčka
Ani pokrmy z vajec nie je úplne ideálne prihrievať. Reč je o praženici, volskom oku či varenom vajíčku. Tieto jedlá sú skvelé na raňajky či večeru, najlepšie sú teplé a čerstvo pripravené. Opätovné prihrievanie sa neodporúča z dôvodu možnej tvorby toxických látok a zmeny štruktúry potraviny. Ak si neskoro spomeniete na pripravenú praženicu, je lepšie, ak ju zjete studenú.
Možno nebude taká chutná, no určite vás zasýti a doplní mnoho dôležitých živín. Niektorí majú radšej teplé vajíčka varené natvrdo, no i vychladené sú chutné. Hodia sa napríklad do sendviča. Rozhodne ich nie je vhodné znova variť vo vode či dokonca prihrievať v mikrovlnke.
6. Zemiaky
Spomenúť môžeme ešte aj zemiaky. Prečo to platí aj pre zemiaky? Tu nie sú riziká opätovného ohrievania nejaké zásadné. Je však potrebné povedať, že v dôsledku skladovania a prihrievania potravina sčasti stráca svoju výživovú hodnotu. V prípade nevhodného uskladnenia varených či pečených zemiakov alebo iných zemiakových pokrmov však môžu byť problémom množiace sa baktérie. Rolu však hrá aj chuť. Pravdepodobne sa zhodneme na tom, že prihrievané zemiaky nikdy nie sú také dobré, ako čerstvo uvarené.
7. Morské plody
Morské plody sú výživné a chutné, ale pri opätovnom zohrievaní môžu predstavovať určité zdravotné riziká a stratu kvality. Morské plody sú veľmi citlivé na bakteriálnu kontamináciu. Baktérie, ako sú Vibrio spp., Listeria, a Salmonella, sa môžu rýchlo množiť, ak nie sú morské plody správne skladované pri nízkych teplotách. Opätovné zohrievanie nemusí byť dostatočne efektívne na zničenie všetkých baktérií a toxínov, ktoré sa mohli vytvoriť.
Opätovné zohrievanie taktiež môže negatívne ovplyvniť textúru a chuť morských plodov. Krevety, mušle, ryby a iné morské plody môžu byť po opätovnom zohrievaní gumové, suché alebo inak neatraktívne na konzumáciu.
Článok aktualizovaný 7.8.2024
Aktualizovaný článok: 07.08.2024