V dobe, kedy je zdravý životný štýl v popredí viac ako inokedy ide nezdravé mlsanie akosi (a chvalabohu) bokom. Ten, kto v obchode ešte stále siahne po mastných zemiakových čipsoch zrejme netuší, že pochutiť si pri dobrom filme či seriáli môžeme aj na zdravých dobrotách vyrobených doma.
Nejde pritom ani o žiadne zložité postupy plné neznámych ingrediencií. Prinášame vám recepty na zdravé zeleninové čipsy, ktoré za tie kupované už nikdy nevymeníte! Medzi TOP chrumkavé zeleninové čipsy patria napríklad cuketové čipsy, baklažánové čipsy, sušené zeleninové čipsy, cvikla chipsy, domáce tortilla čipsy, zeleninové plátky, kelové čipsy, zdravé chipsy a čerstvé domáce čipsy z čerstvej zeleniny ako baklažán, špenát, no vyskúšať môžete aj cuketu, mrkvu alebo sladké zemiaky. Dokonalou ingredienciou je aj panenský olivový olej, biele korenie či provensálske korenie. Tak hor sa do toho! A zdravé zeleninové jedlo budete mať v miske čím skôr.
Chutné zeleninové čipsy bez zbytočnej soli a tuku - vyskúšate ich aj vy?
Čo je na domácich zeleninových čipsoch úplne najlepšie? Dokážete si ich pripraviť bez zbytočnej soli a tuku, čo sú ingrediencie, ktoré môžeme v kupovaných čipsoch počítať na kvantá.
V neposlednom rade na ne nepotrebujete nič špeciálne a v podstate ich zostrojíte z toho, čo máte práve doma v špajzi či v chladničke.
Domáce čipsy sú veľmi vďačné aj na oslavy či párty, na ktoré k nim môžete pripraviť zdravý dip z gréckeho jogurtu a z trošky cesnaku alebo zvoľte dip podľa vlastnej chuti.
Cukinové čipsy ako domáce zeleninové čipsy
Vynikajúce čipsy z cukiny si pripravíme z jedného kusu väčšej cukiny, ktorú si nastrúhame na strúhadle na tenučké kolieska.
- V mise cukinu zmiešame s lyžicou sladového octu, 1,5 lyžicou olivového oleja a necháme postáť 10 minút.
- Kolieska cukiny rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a posolíme.
- Následne pečieme pri 200 °C 2 a pol hodiny dozlata a dochrumkava.
- V polovici pečenia cukiny otočíme.
- Po vytiahnutí z rúry necháme úplne vychladnúť.
Náš tip! Cukinové čipsy podávajte s jogurtovým dresingom zmiešaným s cesnakom.
Odporúčame: TOP recepty z krkovičky – 6 chutných jedál, ktoré u vás doma zožnú úspech
Zdroj: Depositphotos
Cviklové čipsy recept
Na delikátne čipsy z repy budeme potrebovať 6 kusov surovej repy, ktorú vopred dobre očistíme pomocou kefky na zeleninu.
Keďže budeme repu strúhať na veľmi tenučké plátky, nemusíme ju ošúpať.
- Očistené repy postrúhame na strúhadle na tenučké kolieska, dáme ich do misy, pridáme 60 ml olivového oleja a lyžičku morskej soli.
- Repu necháme 20 minút postáť. Za tento čas vypustí šťavu.
- Následne repu premiešame a vodu zlejeme.
- Repu poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre 45 až 60 minút na 150 stupňoch, kým nebude pekne chrumkavá.
Náš tip! Repové čipsy idú skvelo dokopy napríklad s francúzskym cibuľovým dipom.
Neprehliadnite: Zdravý, chutný a hneď hotový: Vychutnajte si zelerový šalát 4x inak!
Zdroj: Depositphotos
Batatové čipsy ako TOP domáce zeleninové chipsy
Zdravšou alternatívou klasických zemiakov sú práve bataty, z ktorých si môžete tiež pripraviť chutné čipsy.
Potrebovať budeme 2 veľké bataty (asi 150-gramové), 2 lyžice olivového oleja a štvrť lyžičky soli.
- Bataty očistíme a na strúhadle strúhame na tenké plátky, premiešame so soľou a olivovým olejom a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečieme na 120 stupňov asi 2 hodiny.
- V polovici času bataty pootáčame a počas druhej hodiny ich budeme sledovať každých 15 minút, aby sa nespiekli.
- Po vytiahnutí ich necháme vychladnúť a schrumkavieť.
Náš tip! K batatovým čipsom je vynikajúci napríklad avokádový dresing alebo klasické quacamole.
Zdroj: Depositphotos
Aktualizované na 28.04.2024