Karob je v súčasnosti čoraz známejší a čoraz viac získava na popularite. V potravinárstve našiel široké uplatnenie. Je veľmi podobný kakau a práve preto je s ním aj často porovnávaný. O karobe, ktorý sa ľudovo nazýva aj svätojánsky chlieb, sa hovorí ako o zdravšej verzii kakaa.
Aká je však pravda? Je skutočne vhodné nahradiť kakao karobom? Je karob zdravší než kakao? Aké pozitívne vlastnosti má karobový prášok? Prečo zaradiť karob do jedálnička? Zistite viac v článku!
Čo je karob?
Pod názvom karob sa skrývajú plody rastliny zvanej rohovník obyčajný, latinsky Ceratonia siliqua. Ide o vždyzelený strom, na ktorý môžete natrafiť najmä v oblastiach Stredomoria či Prednej Ázie. Radíme ho do čeľade bôbovité a dorastá do výšky asi 10 metrov. Tejto rastline sa darí najmä v suchšom podnebí. Na našej planéte sa pestuje okolo 4000 rokov. Rohovník spoznáte podľa hustej guľovitej koruny, mohutného kmeňa a zložených kožovitých lístkov.
Kým na rube sú svetlozelené, ich líce je tmavozelenej farby. Kvety sú usporiadané v hustejších strapcoch. Plodom rohovníka je struk tmavohnedej farby. Karobové struky sa dnes využívajú v potravinárstve. Kedysi však boli semená ukryté v struku používané ako závažie pri vážení drahokamov alebo zlata.
Ako sa spracováva karob?
V súčasnosti sa karob využíva napríklad na kŕmenie dobytka, a to najmä v oblastiach, v ktorých je rohovník značne rozšírený. Najčastejšie sa však používa ako náhrada kakaa. Taktiež sa zo strukov izoluje takzvaná karobová guma, známa aj ako karibín, ktorá predstavuje povolenú prírodnú prísadu. V potravinových produktoch je označovaná ako E 410. Slúži ako zahusťovadlo či stabilizátor.
Čo karob obsahuje?
Karob je bohatý na mnohé vitamíny i minerály. Obsahuje predovšetkým horčík, vápnik, železo, fosfor i nikel. Z vitamínov najmä vitamíny A, B a D. Okrem toho sa v ňom nachádzajú aj aminokyseliny a vláknina.
Pozri aj: Bylinky na zápal priedušiek: Ktoré z nich pomôžu vášmu zdraviu?
Ako sa spracováva karob?
V súčasnosti sa karob využíva napríklad na kŕmenie dobytka, a to najmä v oblastiach, v ktorých je rohovník značne rozšírený. Najčastejšie sa však používa ako náhrada kakaa. Taktiež sa zo strukov izoluje takzvaná karobová guma, známa aj ako karibín, ktorá predstavuje povolenú prírodnú prísadu. V potravinových produktoch je označovaná ako E 410. Slúži ako zahusťovadlo či stabilizátor.
Čo karob obsahuje?
Karob je bohatý na mnohé vitamíny i minerály. Obsahuje predovšetkým horčík, vápnik, železo, fosfor i nikel. Z vitamínov najmä vitamíny A, B a D. Okrem toho sa v ňom nachádzajú aj aminokyseliny a vláknina.
Pozri aj: Bylinky na zápal priedušiek: Ktoré z nich pomôžu vášmu zdraviu?
Kde kupovať karobové výrobky?
Kakao môžete nahradiť karobom vo forme prášku, ktorý zoženiete na internete aj v obchodoch so zdravými potravinami. Za 250 gramové balenie zaplatíte okolo troch eur.
Kakao a karob v kuchyni
Medzi karobovým a kakaovým práškom sú nepatrné rozdiely. Kým napohľad sú skoro rovnaké, hoci karob je o niečo svetlejší, odlíši ich hlavne chuť. Ako sme už spomenuli, karob je prirodzene sladší, preto to pri jeho používaní nepreháňajte s cukrom či inými sladidlami.
Používanie karobu je obdobné ako v prípade kakaa. Karobový prášok však môžete bez obáv používať podobne ako ten kakaový. Karob môžete pridať do koláčov a zákuskov, pudingov či kaší. V kombinácii s mliekom taktiež získate lahodný nápoj.
Recept: Karobové muffiny
- 1 a 1/2 šálky celozrnnej múky
- 1/2 šálky karobového prášku
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 1/3 šálky rastlinného oleja
- 1 šálka rastlinného mlieka
- 1/2 šálky prírodného sladidla (javorový sirup, agávový sirup alebo med)
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- orechy
POSTUP: Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si formu na muffiny vyloženú papierovými košíčkami. V jednej mise zmiešajte suché ingrediencie: múku, karobový prášok, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. V inej mise zmiešajte mokré ingrediencie: rastlinný olej, rastlinné mlieko, sladidlo a vanilkový extrakt.
Pridajte mokré ingrediencie k suchým a jemne premiešajte, kým nebudú všetky ingrediencie spojené. Ak chcete, pridajte orechy pre extra textúru. Rozdeľte cesto do formy na muffiny, každý košíček naplňte približne do 3/4.
Pečte v predhriatej rúre asi 20-25 minút, alebo kým testovacie špáradlo nevyjde čisté. Než si muffiny dáte, nechajte ich chvíľu vychladnúť na mriežke.
Článok aktualizovaný 3.4.2024