Jedlo na horúce dni: Najlepšie potraviny na opaľovanie!

Jedlo na horúce dni

Opaľovanie a slnečné dni sú skvelým spôsobom, ako si užiť leto, avšak je dôležité venovať pozornosť aj tomu, čo jeme, aby sme zabezpečili optimálne opaľovanie a zdravú pokožku. Na horúce dni sú vhodné potraviny, ktoré podporujú zdravie pleti a s ktorými sa čelí nežiaducim účinkom slnka. 

Potraviny, ako sú melóny, uhorky, broskyne a jahody, sú skvelé pre hydratáciu organizmu. Vyšší obsah vody pomáha udržiavať pokožku hydratovanú a zdravú. Červené a oranžové ovocie a zelenina, ako sú mrkva, sladké zemiaky, paradajky a červené papriky, obsahujú beta-karotén, ktorý podporuje zdravie pleti a môže pomôcť chrániť ju pred UV žiarením.

Ryby ako losos a sardinky sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú protizápalové účinky a pomáhajú udržiavať pokožku pružnú. Orechy, ako napríklad vlašské a mandľové, sú tiež veľmi prospešné, pretože obsahujú zdravé tuky a antioxidanty.

POZOR - nezabúdajte na dostatok vody! Hydratácia pokožky je kľúčová pre zdravú pleť a odstraňovanie toxínov z organizmu. Môžete si tiež dopriať bylinkové čaje alebo vodu s citrónom a mätou. Jogurty a fermentované potraviny môžu podporiť zdravú črevnú flóru, čo sa odráža aj na zdraví pleti. Rovnováha v črevách môže pomôcť predchádzať podráždeniu pleti.

Nezabudnite, že aj pri správnej strave je dôležité chrániť sa pred slnkom. Používajte opaľovací krém, noste klobúk a slnečné okuliare, aby ste sa vyhli poškodeniu pleti. Prajem ti krásne leto a optimálne opaľovanie!

Odporúčame: Objavte liečivé účinky mora: prírodná terapia pre telo i dušu

losos omega 3 mastné kyseliny
Depositphotos

Jedlá na horúce dni + letné recepty

Na horúce dni je dôležité zamerať sa na jedlá, ktoré sú osviežujúce, ľahké a hydratačné. Tu je niekoľko nápadov na jedlá, ktoré sú ideálne na teplé letné dni:

1. Studené šaláty

  • Zeleninový šalát: Mixujte čerstvú zeleninu ako uhorky, paradajky, papriku a avokádo. Pridajte olivový olej, citrónovú šťavu a bylinky na dochutenie.

  • Tuniakový šalát s hrachom: Kombinujte konzervovaného tuniaka s čerstvým hráškom, červenou cibuľou a jogurtom alebo majonézou.

2. Osviežujúce smoothie

  • Ovocné smoothie: Zmiešajte obľúbené ovocie ako melón, jahody, banány s jogurtom alebo kokosovým mliekom. Pridajte niekoľko kociek ľadu pre extra osvieženie.

  • Zelené smoothie: Kombinujte špenát, banán, jablko a trošku vody alebo kokosovej vody.

3. Chladné polievky

  • Gazpacho: Toto andalúzske jedlo je osviežujúca studená polievka vyrobená z paradajok, papriky, uhorky a cesnaku.

  • Uhorková polievka: Rozmixujte uhorky, jogurt, citrónovú šťavu a bylinky na osviežujúcu letnú polievku.

4. Ľahké jedlá

  • Wrapy s kuracím mäsom a zeleninou: Zabaľte grilované kuracie mäso s čerstvou zeleninou do pita chleba alebo tortilly a pridajte jogurtovú omáčku.

  • Sushi rolky: Rolky s čerstvým ryžovým papierom plnené zeleninou alebo rybou sú skvelým letným jedlom.

5. Ovocné dezerty

  • Zmrzlina z ovocia: Pripravte si domáce zmrzliny pomocou mixovania ovocia a mrazenia. Napríklad banánová alebo mangová zmrzlina je veľmi jednoduchá a osviežujúca.

  • Ovocný šalát: Zmiešajte sezónne ovocie s trochou medu a limetkovej šťavy.

6. Nápoje

  • Limonáda s mätou: Pripravte si domáce limonády zmiešaním citrónovej šťavy, vody a čerstvej mäty.

  • Jemne osladený ice tea: Studený čaj so škoricou alebo citrónom je vynikajúci na ochladenie.

Na horúce dni je dobré zameriavať sa na jedlá, ktoré nevyžadujú dlhé varenie a ktoré sú plné vitamínov a minerálov. Dôležité je aj dostatočne piť a udržiavať sa hydratovaný.

Potraviny na optimálne opaľovanie

Opaľovanie je proces, pri ktorom pokožka reaguje na slnečné žiarenie a produkuje pigment melanín, ktorý ju chráni. Existujú potraviny, ktoré môžu podporiť zdravie pokožky a zlepšiť efekt opaľovania. Tu sú TOP tipy na jedlo na opaľovanie:

1. Mrkva

Mrkva je bohatá na beta-karotén, ktorý sa v tele mení na vitamín A. Ten zlepšuje zdravie pokožky a pomáha pri ochrane pred slnečnými lúčmi. Pravidelná konzumácia mrkvy môže zlepšiť farbu pleti a podporiť rovnomerné opaľovanie.

2. Rybí olej

Rybí olej, bohatý na omega-3 mastné kyseliny, môže pomôcť udržiavať pokožku hydratovanú a pružnú. Tieto zdravé tuky môžu znižovať zápal a podporovať zdravie pleti, čo je dôležité pri vystavení slnečnému žiareniu.

3. Paradajky

Paradajky sú bohaté na lykopén, antioxidant, ktorý môže pomôcť chrániť pokožku pred UV žiarením. Rôzne štúdie ukazujú, že konzumácia paradajok môže znížiť riziko spálenia pokožky.

4. Zelená listová zelenina

Zelená listová zelenina, ako je špenát a kapusta, je bohatá na vitamíny a minerály, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie pleti. Obsahujú aj antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a chránia pokožku.

5. Bobuľové ovocie

Bobuľové ovocie, ako sú jahody, čučoriedky a maliny, obsahuje množstvo antioxidantov, vitamínu C a vlákniny. Tieto zložky prispievajú k zdravej pleti a môžu pomôcť ochrániť ju pred poškodením spôsobeným slnečným žiarením.

6. Citrusové plody

Citrusové plody, ako sú pomaranče a grapefruity, sú bohaté na vitamín C, ktorý podporuje produkciu kolagénu, dôležitého pre elasticitu pleti. Taktiež pomáhajú pri ochrane pred UV poškodením.

7. Orechy a semienka

Orechy (napríklad vlašské) a semienka (napríklad slnečnicové) sú bohaté na vitamín E, ktorý je známy svojim antioxidačným účinkom. Pomáhajú chrániť pokožku pred oxidačným stresom spôsobeným UV žiarením.

Aj keď potraviny môžu prispievať k zdravej pleti a podpornému efektu opaľovania, je dôležité nezabúdať na ochranu pred slnečným žiarením pomocou opaľovacích krémov a oblečenia. Zdravá strava môže byť len jednou časťou celkového prístupu k zdravej pleti. Nezabudnite tiež pravidelne hydratovať a dodávať telu dostatok tekutín.

Neprehliadnite: TOP recepty na zdravé cestoviny: Musíte ich skúsiť všetky!

domáci ľadový čaj
Depositphotos

Ochladzujúce potraviny

Ochladzujúce potraviny sú potraviny, ktoré majú schopnosť pomôcť telu ochladiť sa, najmä v horúcich letných mesiacoch alebo v oblastiach s vysokými teplotami. V tradičnej ajurvédskej medicíne, ako aj v čínskej medicíne, sa tieto potraviny často používajú na podporu telesnej rovnováhy a pohody.

Aké sú charakteristiky ochladzujúcich potravín?

  1. Ovocie a zelenina s vysokým obsahom vody: Potraviny s vysokým obsahom vody, ako sú uhorky, melóny, jahody a pomaranče, pomáhajú udržiavať hydratáciu a ochladzovať telo.

  2. Cukry a prírodné sladidlá: Ovocie a niektoré mliečne produkty, ako jogurt, obsahujú prírodné cukry a sú osviežujúce.

  3. Zelené listové zeleniny: Špenát, šalát, zeler a iné zelené potraviny sú veľmi osviežujúce a poskytujú telu potrebné živiny bez zbytočných kalórií.

  4. Bylinky a koreniny: Mätu, koriander, bazalku a iné bylinky možno použiť na ochladenie pokrmov a nápojov.

  5. Cereálie a strukoviny: Niektoré obilniny a strukoviny, ako je jačmeň a fazuľa mungo, môžu mať ochladzujúce vlastnosti, ak sú správne pripravené.

Príklady ochladzujúcich potravín

  • Melón: Tento osviežujúci plod obsahuje viac ako 90% vody a je ideálny na zahasenie smädu.

  • Kokosová voda: Prírodný elektrolyt, ktorý hydratuje a ochladzuje telo.

  • Jogurt: Obsahuje probiotiká, ktoré sú dobré pre trávenie, a jeho chladivá povaha je skvelá v letných dňoch.

  • Citrusy: Pomaranče, citróny a limetky poskytujú osvieženie a energiu.

  • Zelená zelenina: Šalát, špenát a iné zelené listy sú výborné v letných šalátoch.

Spôsoby, ako zahrnúť ochladzujúce potraviny do jedálnička

  1. Smoothie a šťavy: Zmiešajte chladené ovocie (ako melón a jahody) s jogurtom alebo kokosovou vodou na osviežujúci nápoj.

  2. Osviežujúce šaláty: Kombinujte čerstvú zeleninu, ovocie a bylinky na ľahký a osviežujúci šalát.

  3. Polievky: Studené polievky, ako gazpacho, sú dokonalé na horúce letné dni.

  4. Zmrzlina a sorbety: Pripravte si domácu zmrzlinu z čerstvého ovocia a jogurtu.

Ochladzujúce potraviny sú dôležitou súčasťou vyváženej stravy, najmä v teplom počasí. Pomáhajú nielen udržiavať hydratáciu, ale aj dodávať potrebné živiny a energiu. Snažte sa zaradiť čo najviac týchto potravín do svojho jedálnička, aby ste sa cítili sviežo a energicky aj počas horúcich dní.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE