Inšpiratívne DIY projekty do záhrady: Zvládnete ich ľavou zadnou!

DIY projekty do záhrady

Záhrada je miestom, kde môže človek načerpať novú silu, oddýchnuť si alebo naopak, poriadne sa narobiť pri okopávaní zemiakov. Mať peknú a upravenú záhradu vyžaduje takisto starostlivosť a voľný čas. Každý z nás túži po nádhernej záhrade plnej kvetinových záhonov so žlbnkajúcim jazierkom, príjemným sedením a vkusnými dekoráciami.

Láka aj vás atraktívny záhradný dizajn? Pohodlná vonkajšia pohovka, kvetiny v kvetináčoch a rôzne záhradné dekorácie pre útulnú atmosféru? Nuž, takejto predstave sa nedá nič vytknúť! Dnes doplnky do záhrady, osvetlenie, ozdoby môžeme nájsť naozaj všade. V obchodných domoch, na internetových stránkach. Avšak, môže tu byť jeden problém.

Niečo sa nám zapáči, kúpime si to, lebo leto už končí a mali to v akcii. Prídeme domov a ďalší traja susedia majú postaveného za krbom presne toho istého trpaslíka s červenou čiapkou. Keď sa chceme trochu odlíšiť, zaobstaráme si drahú betónovú guľu a potom so smútkom pozrieme do peňaženky, kde nám ostalo ledva na nedeľný obed. Čo tak byť originálny a vyrobiť si niečo vlastnými rukami? 

Pozri aj: Ako rozmnožovať sukulenty? Nie je to žiadna veda a zvládne to každý!

Recyklujte pinterest.com

Recyklované záhradné dekorácie za pár drobných

Máte doma starý príbor? Vyrobte si zvonkohru. Alebo po babičke príborník prevŕtaný červotočmi, ale nechcete ho vyhodiť? Natrite ho a spravte z neho pekný doplnok do vašej záhrady. Nezahoďte plechovice z ovocia. Vyčarujte z nich chutné lampášiky alebo do nich nasaďte kvety. Uvidíte, ako vaša záhrada ožije. 

Stoličky po strýkovi, sitká, fúrik, misky, kufre – aj do toto môžete použiť ako kvetináče. Nevyhadzujte staré veci, ale recyklujte. Vyrobte si originálnu bylinkovú záhradu z palety alebo farebný kvet z umelých fliaš. Staré rámy z okien alebo dvere natrite, pripevnite, postavte k plotu a vyzdobte kvetmi. Pekným doplnkom je aj farebný bicykel s košíkom plným muškátov.

Vtáčie klietky, malé gumáky, hrnčeky, hrable, korkové štuple, tehly, zásuvky, nepoužívané lustre – upustite uzdu svojej fantázie a premeňte vašu záhradu na rozprávkové a vysnívané miesto. Čo poviete, nadchla vás takáto premena záhrady?

Odporúčame: Ako pestovať bylinky na balkóne? Spoznajte overené rady a tipy

Deti pinterest.com

Do tvorenia záhradných dekorácií môžete zapojiť aj deti

Do niektorých projektov sa môžete pustiť spolu s deťmi. Má to hneď niekoľko výhod. Strávite spolu čas, necháte deťom priestor prejaviť sa, odtrhnete ich od počítača alebo mobilu, užitočne využijete svoj voľný čas a budete v nich rozvíjať kreativitu a zručnosť. 

Vyrobte si spoločne hojdačky, postavičky z pneumatík, namaľujte kamene, zmajstrujte kŕmidlo alebo fontánu pre vtáčikov, vytvorte si jedinečné kvetináče, detské ihrisko z paliet, farebnú skákaciu škôlku, závesné včielky z konzervy. Uvidíte, ako budú deti na svoje diela pyšné. 

Ako si vyrobiť vychytávky na záhradu?

Na to, aby ste sa pustili do projektu a stvorili si záhradné dekorácie, nepotrebujete nejakú špeciálnu zručnosť alebo nástroje rezbára. Stačia vám bežné pomôcky, ktoré nájdeme v každej domácnosti, ako sú kladivo, klince, menšia pílka, brúska, štetce, farby, lepidlo, brúsny papier, skrutkovač, spinky, špagáty. Pravdaže, nezabudnite na ochranu – rukavice, okuliare. Už chýba len chuť a trochu voľného času. 

Odporúčame: Prečo zberať aj čučoriedkové listy? Toto sú ich účinky!

Ako na to? pinterest.com

Ďalšie tipy na záhradné DIY projekty:

  • Vyvýšené záhony: Vytvorte vyvýšené záhony z drevených paliet alebo drevených dosiek na pestovanie zeleniny a kvetov. Takáto zeleninová záhrada môže byť ozdobou vašej záhrady.

  • Kompostér: Postavte si vlastný kompostér z dreva alebo plastových nádob na recykláciu organického odpadu.

  • Záhradné lavičky a stoličky a vonkajší nábytok: Vyrobte si záhradný nábytok z recyklovaných materiálov alebo dreva. Použiť môžete napríklad staré drevené palety, z ktorých sa dá urobiť skvelé posedenie. Drevený paletový nábytok je dnes trendy. 

  • Vertikálne záhrady: Použite staré palety alebo mriežky na vytvorenie vertikálnej záhrady na pestovanie byliniek, kvetov alebo zeleniny. Vytvoríte si tak záhradný priestor hoc aj na malej verande, ktorý splní sen o pestovaní začínajúcim záhradkárom.

  • Záhradné osvetlenie: Vytvorte si solárne alebo LED osvetlenie z recyklovaných fliaš, nádob alebo lampiónov.

  • Záhradné chodníky: Vytvorte chodníky z kamienkov, drevených dlaždíc alebo betónových blokov.

  • Záhradné fontány a vodné prvky: Postavte si malú fontánu alebo jazierko pomocou čerpadiel, nádob a kamenia. Takéto vonkajšie projekty zvládnu aj menší domáci majstri.

  • Záhradný altán alebo pergola: Vytvorte altánok alebo pergolu z drevených trámov a mreží na tienenie a pestovanie popínavých rastlín.

  • DIY dekoračné kvetináče a nádoby: Vyrobte si kvetináče z recyklovaných materiálov, ako sú staré pneumatiky, plechovky alebo palety. AJ takéto drobné úpravy záhrady môžu priniesť skvelý výsledok.

  • Vtáčie búdky a krmítka: Vytvorte búdky a krmítka pre vtáky z dreva alebo recyklovaných materiálov.

Na internete nájdete rôzne inšpiratívne nápady a návody na rôzne doplnky a dekorácie do záhrady. Jeden z nich môžete nájsť nižšie pod naším článkom. Tak čo, aký bude váš vlastný záhradný projekt? Chcete si vyrobiť jedinečný nábytok alebo vás oslovila vertikálna záhrada? Držíme palce!

Článok aktualizovaný 13.6.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE