Perimenopauza – kedy nastáva a aké sú jej hlavné príznaky?

perimenopauza

V závere plodného obdobia ženy nastáva obdobie charakteristické útlmom činnosti pohlavných orgánov, ktoré nazývame klimaktérium, ale tiež ľudovo prechod. Tento pojem si nemožno úplne zamieňať s pojmom menopauza, keďže menopauza je len jednou z fáz klimaktéria. Okrem menopauzy však môžeme hovoriť aj o ďalších fázach prechodu, a to napríklad aj o takzvanej perimenopauze. Už ste o nej počuli? Kedy nastáva? Ako sa perimenopauza prejavuje? Aké nepríjemné symptómy ju môžu sprevádzať? Čím je perimenopauza typická? Kedy sa začína obdobie perimenopauzy? 

Menopauza, perimenopauza a postmenopauza

Než sa bližšie pozrieme konkrétne na perimenopauzu, charakterizujme si i vo všeobecnosti klimaktérium, ako aj jeho jednotlivé fázy. Pojmom klimaktérium označujeme prirodzené obdobie v živote ženy, v ktorom dochádza k zmenám súvisiacim s pohlavnou a hormonálnou sústavou – mení sa činnosť pohlavných orgánov, ako aj hladiny niektorých hormónov. Nastáva prechod medzi plodným vekom ženy a obdobím ukončenia cyklickej hormonálnej funkcie vaječníkov. V krátkosti možno povedať, že ide o obdobie straty plodnosti.

Klimaktérium je pomerne zložitý proces, ktorý trvá u každej ženy odlišne dlhý čas. Obvykle do tohto niekoľkoročného obdobia žena vstupuje medzi 45. a 55. rokom života. Rozoznávame pritom niekoľko fáz klimaktéria:

  • perimenopauza – obdobie, ktoré priamo predchádza menopauze a môže pretrvávať až rok po nej, obvykle nastupujú prvé príznaky prechodu,

  • menopauza – obdobie, v ktorom u ženy dochádza k poslednej menštruácii,

  • postmenopauza – obdobie, ktoré nastáva 12 mesiacov po poslednej menštruácii, čiže po menopauze, pohlavné orgány sa definitívne dostávajú do fázy pokoja. 

Odporúčame: Lufa – zázračný pomocník pre krásu i do domácnosti

prejavy perimenopauzy
Shutterstock®

Čím je perimenopauza typická – aké hormonálne zmeny nastávajú?

Pojmom perimenopauza sa vo všeobecnosti označuje prechodné obdobie medzi plodným vekom ženy a samotnou menopauzou, respektíve počiatočná fáza klimaktéria. Spravidla nastupuje krátko pred menopauzou, a to v priemere 4 až 5 rokov, pričom sa za perimenopauzu počíta aj obdobie 12 mesiacov po menopauze, teda rok po poslednej menštruácii. Niekedy sa perimenopauza vymedzuje ešte na kratší časový úsek, a to na 12 mesiacov pred a 12 mesiacov po menopauze. Čo je však dôležitejšie, toto obdobie je charakteristické mnohými spomínanými zmenami v tele ženy, ktoré súvisia i s rozvojom prvých príznakov prechodu.

V prvom rade dochádza vo vaječníkoch k zníženiu produkcie ženského pohlavného hormónu estrogénu. To následne vedie k stúpnutiu množstva FSH, čo je folikulostimulačný hormón, ktorý je zodpovedný za rast a vývin vajíčok. Produkovaný je adenohypofýzou v podmozgovej žľaze. Tiež nastáva pokles ženského hormónu progesterónu. Vplyvom týchto zmien v hladinách hormónov dochádza k skracovaniu menštruačného cyklu. V dôsledku ďalšieho postupného klesania hladiny estrogénov a stúpania hladiny FSH sa postupne vytráca ovulácia a teda aj menštruácia. 

Nepríjemné symptómy – ako sa perimenopauza prejavuje?

Pre perimenopauzu je charakteristický nástup prvých príznakov menopauzy, ktoré súvisia práve s kolísaním hladín hormónov v tele ženy. U žien pritom toto obdobie nastáva v odlišnom veku. Prvé prejavy sa niekedy môžu začať objavovať už po 40. roku života, u iných žien značne neskôr. Líši sa aj intenzita príznakov, zároveň môžu jednotlivé ženy potrápiť vždy iné prejavy. Taktiež platí, že v začiatkoch sa perimenopauza ani nemusí zvlášť prejavovať, a to i napriek hormonálnym zmenám, príznaky sa môžu objaviť až neskôr pri výraznejších zmenách v hladinách hormónov. 

Medzi najčastejšie príznaky perimenopauzy patria:

  • zmeny v menštruačnom cykle – nepravidelný menštruačný cyklus a znížená frekvencia menštruačného krvácania (spravidla to však ešte neznamená, že žena už nemôže otehotnieť),
  • slabšie alebo silnejšie menštruačné krvácanie, ako bývalo u ženy bežné,
  • nižšia sexuálna túžba,
  • vaginálna suchosť,
  • návaly tepla, nočné potenie,
  • poruchy spánku – problémy so spánkom či zaspávaním,
  • únava,
  • zmeny v emocionálnom zdraví – zmeny nálad, depresívne nálady,
  • problémy s pamäťou či koncentráciou,
  • zmeny v metabolizme.

Depresia v perimenopauze

Depresia počas perimenopauzy nie je neobvyklým javom. Postihuje mnoho žien v tomto období, keď sa ich telo pripravuje na menopauzu. Hormonálne výkyvy, najmä pokles hladín estrogénu, môžu výrazne ovplyvniť náladu, čo vedie k pocitom úzkosti, smútku a podráždenosti. Tieto emocionálne zmeny môžu byť prehĺbené ďalšími príznakmi perimenopauzy, ako sú nespavosť, návaly tepla, vaginálna suchosť a únava (a iné symptómy perimenopauzy), čo môže ďalej prispieť k rozvoju depresívnych stavov.

Riešenie depresie počas perimenopauzy často zahŕňa kombináciu hormonálnej terapie, antidepresív a psychoterapie. Dôležitú úlohu zohráva aj podpora zdravého životného štýlu, vrátane pravidelného cvičenia, vyváženej stravy a dostatočného spánku, ktoré môžu zmierniť niektoré symptómy a zlepšiť celkovú psychickú pohodu. 

Odporúčame: Amenorea – čo všetko môže stáť za vynechávaním menštruácie?

klimaktérium
Shutterstock®

Hormonálna liečba perimenopauzy

Ak ženu v období perimenopauzy trápia viaceré sprievodné ťažkosti rôznej intenzity, má viacero možností, ako danú fázu ľahšie zvládnuť. V prvom rade je najvhodnejšie konzultovať daný problém s lekárom. Gynekológ môže odporučiť v prípade vážnejších ťažkostí substitučnú hormonálnu terapiu, ktorá je zameraná na riešenie bežných menopauzálnych symptómov, a to pomocou dopĺňania daných chýbajúcich ženských hormónov. 

Túto metódu liečby možno zvažovať v rôznych prípadoch, napríklad aj pri predčasnej menopauze a veľmi skorých prejavoch menopauzy. Žena by však mala so svojím lekárom prebrať všetky pozitíva aj riziká hormonálnej liečby. 

Ako obdobie perimenopauzy zvládnuť bez hormonálnej terapie?

Zmierňovať nepríjemné príznaky perimenopauzálneho obdobia možno do istej miery aj prirodzenejšími spôsobmi, a to rôznymi režimovými opatreniami a zmenami v životnom štýle. Uľahčiť toto obdobie môžu pomôcť i napríklad nasledujúce kroky:

  • zmeny v jedálničku – zdravá a vyvážená strava s dostatkom vápnika (prevencia osteoporózy), zníženie podielu tukov v strave, primeraný príjem kalórií, potraviny s obsahom fytoestrogénov (fytoestrogény sú prírodné estrogény, ktoré sú podobné ako ženský estrogén),
  • pravidelný a primeraný pohyb,
  • relaxačné techniky, dostatok oddychu a relaxu, minimalizovanie stresu,
  • dostatočne dlhý spánok – v prípade problémov s nočným potením môžu pomôcť bylinné čaje či iné prípravky proti poteniu, tiež pyžamo a posteľná bielizeň z ľahkých vzdušných materiálov a vetranie,
  • pri problémoch s vaginálnou suchosťou sa odporúča používať vaginálny estrogénový krém a lubrikanty, 
  • pri problémoch s depresiami, úzkosťou a zmenami nálad môže pomôcť konzultácia so psychológom,
  • bylinné prírodné preparáty na tlmenie prejavov menopauzy – vo forme čajov, tinktúr, kapsúl a podobne (skvelou bylinkou je napríklad ďatelina lúčna).

Je predčasná menopauza problém?

Predčasná menopauza, ktorá nastáva pred 40. rokom života, môže byť vážnym problémom, pretože prichádza oveľa skôr, než je obvyklé. Táto situácia môže viesť k zvýšenému riziku zdravotných komplikácií, ako sú osteoporóza, srdcovo-cievne ochorenia a psychické problémy, vrátane depresie a úzkosti. Predčasná strata estrogénu môže tiež negatívne ovplyvniť plodnosť, čím spôsobuje ťažkosti ženám, ktoré ešte plánujú mať deti. 

Okrem fyzických zdravotných rizík môže predčasná menopauza ovplyvniť aj emocionálnu pohodu a sebavedomie, čo môže vyžadovať podporu a liečbu. Preto je dôležité, aby ženy s predčasnou menopauzou dostali adekvátnu lekársku starostlivosť, vrátane hormonálnej terapie a iných stratégií na zmiernenie negatívnych dopadov na zdravie.

Článok aktualizovaný 12.8.2024

Aktualizovaný článok: 12.08.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE