Slzovka predstavuje ázijský druh trávy, ktorej semená sa konzumujú ako obilnina. Ide o prastarú rastlinu a jej účinky na ľudský organizmus sú známe už od nepamäti. Jej vlastnosti sú cenené i v rámci tradičnej čínskej medicíny.
Semená slzovky môžeme pokojne zaradiť medzi superpotraviny, sú plné dôležitých živín, vitamínov aj minerálov a majú aj detoxikačné vlastnosti. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, o akej rastline je reč, aké sú jej účinky, aké je zloženie slzovky i spôsoby jej využitia.
Poznáte semienka slzovky?
Slzovka obyčajná, latinsky Coix lacryma-jobi, je jednoročná tropická obilnina z čeľade lipnicovité. Známa je tiež ako Jóbove slzy. Jej domovinou je juhovýchod Ázie. V súčasnosti sa pestuje v mnohých oblastiach tropického a subtropického pásma.
Slzovka nie je náročná na pestovateľské podmienky. Obľubuje ľahšie piesočnaté pôdy, slnečné stanovištia a miernu, no pravidelnú zálievku. Vyrastie však na rôznych pôdach a znesie i nadmernú vlahu.
Dorastá zvyčajne do výšky 1,5 ž 2 metre, výnimočne býva ešte vyššia. Vzhľadom sa podobá bambusu, a to hlavne svojimi dlhými byľami s výraznými kolienkami. Okrem toho je slzovka charakteristická veľmi dlhými lesklými listami tmavozelenej farby s mierne zvlnenými okrajmi.
Pestuje sa pre svoje semená rastúce v tvrdšej šupke. V mnohých, najmä ázijských kultúrach, sú tradičnou súčasťou stravy. Pripravuje sa z nich múka, niekde slúžia dokonca ako náhrada kukurice či prosa.
Odporúčame: Prečo jesť kučeravý kel? Tu je 7 dôvodov, prečo mu dať áno!
Čo semená slzovky obsahujú?
Semená slzovky obyčajnej predstavujú skutočne výživnú potravinu. Semená obsahujú vysoký podiel dôležitých bielkovín (asi 18 %), no rovnako obsahujú určité množstvo sacharidov a tuku. Okrem toho sú pre telo zdrojom mnohých vitamínov a minerálnych látok. Doplnia vám vitamíny skupiny B, vitamín C, železo či vápnik.
Slzovka obyčajná a jej účinky?
Známe sú rôzne účinky slzovky. Ich konzumáciou je v prvom rade možné podporiť správnu funkciu tráviaceho systému. Slzovka upravuje vylučovanie, vplýva na činnosť sleziny a výrazne zabezpečuje detoxikáciu organizmu.
Prečisťuje tiež a zlepšuje funkciu pečene. V rámci tradičnej čínskej medicíny sa slzovka využíva ako prostriedok pri liečbe črevných parazitov aj na uvoľnenie hlienov z dýchacích ciest a celého organizmu.
Pozitívne vplýva na zdravie kĺbov, šliach aj svalstva, močového mechúra či pokožky. Taktiež celkovo podporuje imunitu človeka. Slzovka predstavuje prirodzene bezlepkovú obilninu. Nakoniec prispieva aj k úprave hladiny cukru v krvi či cholesterolu.
UPOZORNENIE: Semená slzovky sa neodporúčajú tehotným ženám a pri akútnych infekčných ochoreniach.
Pozri aj: Karfiolová ryža ako zdravá a diétna príloha?! Ako ju pripraviť?
Kde nájsť slzovku a ako ju konzumovať?
Kde sa dajú semená slzovky zakúpiť? Je možné ich zohnať na internete aj v predajniach so zdravými potravinami. Pripraviť ich môžete podľa postupu na obale produktu. Vo všeobecnosti je však vhodné slzovku pred samotným varením namočiť do vody na pár hodín.
Semená sú uvarené zvyčajne asi za 30 minút. Uvarená slzovka je vhodná ako príloha k jedlu namiesto ryže či zemiakov. Taktiež je ich vhodné priamo kombinovať s rôznymi druhmi ryže. Slzovka je vhodná aj na prípravu polievok či nátierok. Je skvelá k zelenine, no pripravuje sa aj na sladko.
Ďalšie tipy na použitie slzovky
Ak hľadáte bezlepkovú múku, môžete sa poobzerať po múke zo slzovky. Okrem toho sa zo semien rastliny pripravuje aj liečivý odvar, ktorý je súčasťou tradičnej ľudovej medicíny. Asi 50 gramov semien povarte v litri vody. Odvar sceďte a počas ťažkostí pite chladný. Dochutiť ho môžete citrónovou šťavou i medom.
Recept na zeleninovú polievku so slzovkou
Ingrediencie:
-
1,5 l vody
- 3 PL oleja
- 3 mrkvy
- 2 petržleny
- hrsť kukurice
- hrsť jačmenných krúp
- 2 PL slzovky obyčajnej
- 1 zeleninový bujón
- soľ
- mletá kurkuma
Postup: Zeleninu očistíme a nakrájame. V hrnci na oleji orestujeme mrkvu a petržlen. Potom zalejeme vodou a povaríme. Pridáme bujón a slzovku s krúpami. Povaríme asi 30 až 40 minút do zmäknutia. V strede varenia pridáme kukuricu, soľ a na konci varenia aj kurkumu. Necháme prevrieť. Môžeme podávať.
Článok aktualizovaný 7.12.2023