Škodí vám ovocie? Kŕče či nafukovanie môžu byť prvými prejavmi

problémy po konzumácii ovocia

Máme obdobie čerstvého ovocia a zeleniny. Na stromoch dozreli čerešne, v záhradke jahody, čoskoro si pochutnáme aj na sladkých broskyniach. Ovocie môžeme jesť nielen samostatne, ale aj v chutnom smoothie či ovocnom šaláte, koláči, prípadne v panna cotte.

Žiaľ, nie všetci si ho môžu vychutnať do sýtosti. Čoraz častejšie sa u niektorých vplyvom konzumácie ovocia začínajú objavovať bolesti brucha, nafukovanie či bolesti hlavy. Jednou z mnohých príčin je fruktózová malabsorpcia.

Čo je fruktóza

Fruktóza je prírodný cukor, ktorý sa nachádza vo väčšine ovocia, ale aj zeleniny. Práve fruktóza spôsobuje sladkú chuť. Čím je ovocie zrelšie, tým má viac voľnej fruktózy.

Okrem čerstvého ovocia a zeleniny sa prírodný cukor nachádza aj v sušenom ovocí, v ovocných šťavách a v náhradách cukru, ako napríklad javorový či agávový sirup, med, kokosový cukor a trstinová melasa. Za problémovú „zdravšiu“ náhradu cukru – sacharózy je považovaný kukuričný sirup, ktorý je tiež známy ako izoglukóza alebo glukózovo-fruktózový sirup. 

Bežne sa používa ako sladidlo v potravinách, pretože je lacný. Nachádza sa v cukrovinkách, bonbónoch, sladených nápojoch, kečupoch, omáčkach či cereáliách.

Čiže denne prijímame fruktózu nielen formou ovocia, ale aj v ďalšom jedle či nápojoch. Ak nášmu telu doprajeme nadmerné množstvo fruktózy, ako je schopné spracovať, nastávajú problémy.

nafukovanie príčiny
Shutterstock®

Fruktózová malabsorpcia

Potravinová intolerancia sa prejavuje neznášanlivosťou alebo precitlivenosťou na potravinu, pričom jej príznaky sa môžu objaviť o niekoľko hodín až dní po ich konzumácii. V prípade fruktózy však nehovoríme o intolerancii, ale presnejšie sa to nazýva fruktózová malabsorpcia.

Ťažkosti po konzumácií ovocia, či iných „zdravších“ náhradách sú podobné ako pri mnohých potravinových intoleranciách:

Pri fruktózovej malabsorpcii ide teda o zníženú schopnosť jej vstrebávania z dôvodu nedostatku špecifických fruktózových nosičov, pomocou ktorých sa bunkami tenkého čreva fruktóza za bežných okolnosti vstrebáva do krvi. 

Nespracovaný cukor sa presúva z tenkého čreva do hrubého, kde potom vznikajú z dôvodu spracovania fruktózy v hrubom čreve vyššie uvedené prejavy. Medzi ďalšie prejavy malabsropcie patria:

Môže byť fruktózová intolerancia prechodná?

Áno, v niektorých prípadoch môže ísť len o dočasný stav, najmä ak je malabsorpcia spôsobená infekciou, stresom, antibiotikami alebo zhoršenou črevnou bariérou. Po úprave stravy a obnovení rovnováhy v tráviacom trakte sa stav môže výrazne zlepšiť alebo úplne upraviť. V iných prípadoch ide o dlhodobý problém vyžadujúci trvalé diéty a sledovanie príjmu fruktózy.

intolerancia fruktózy
Shutterstock®

Príčiny intolerancie fruktózy

Existuje aj dedičná (hereditárna) intolerancia fruktózy. Je to však raritné dedičné ochorenie, ktorého výskyt je 1:20 000. Jeho príčinou je úplný deficit enzýmu potrebného na štiepenie fruktózy v pečeni.  

K rozvoju fruktózovej malabsorpcie prispievajú aj ďalšie choroby, ako napríklad celiakia, dumping syndróm, poškodenie sliznice tenkého čreva či SIBO, syndróm bakteriálneho prerastania čreva. U niektorých osôb sa môže intolerancia objaviť aj po infekcii tráviaceho traktu, pri dlhodobom strese alebo po užívaní antibiotík, ktoré narušili rovnováhu črevného prostredia. 

Diagnostika fruktózovej malabsorpcie

Fruktózová intolerancia sa vyskytuje u 20 až 40 % populácie. Na potvrdenie diagnózy je potrebná návšteva lekára. Neznášanlivosť fruktózy sa odhalí pomocou jednoduchého, bezbolestného dychového testu. Pri tomto teste pacient vypije roztok s obsahom fruktózy a následne sa v pravidelných intervaloch meria množstvo vodíka vo vydychovanom vzduchu. 

Zvýšené hodnoty naznačujú, že fruktóza nebola správne vstrebaná v tenkom čreve a prešla do hrubého čreva, kde ju začali rozkladať baktérie. Okrem dychového testu môže lekár odporučiť aj eliminačnú diétu na sledovanie reakcií organizmu po vylúčení fruktózy zo stravy. 

čo je fruktóza
Shutterstock®

Liečba fruktózovej malabsorpcie

Pri liečbe malabsorpcie fruktózy sa využíva najmä diéta s nízkym obsahom fruktózy. Úroveň nízkeho príjmu je u každého človeka individuálna. Vo všeobecnosti sa odporúčajú dve porcie ovocia a tri hrste alebo kusy zeleniny denne. Podľa štúdií telo všeobecne lepšie znáša potraviny obsahujúce proporcionálne viac glukózy ako fruktózy.

Pri diéte je potrebné vyhýbať sa aj umelým cukrom, medzi ktoré patria sorbitol, manitol a xylitol. Tieto umelé cukry bránia vstrebávaniu fruktózy.

Ktoré potraviny obsahujú najviac fruktózy?

Nie všetky druhy ovocia a zeleniny obsahujú rovnaké množstvo fruktózy. Problémové môžu byť najmä: jablká, hrušky, mango, čerešne, melón, ale aj med, agávový a kukuričný sirup. Medzi nevhodné nápoje patria sladené limonády, džúsy, smoothies a ochutené minerálky. 

Naopak, lepšie tolerované sú banány, citrusy, jahody a paradajky, ktoré majú nižší obsah fruktózy alebo vhodnejší pomer glukózy a fruktózy.

Tipy pre stravovanie pri fruktózovej malabsorpcii 

  • Jedzte menšie porcie ovocia rozložené počas dňa.

  • Všímajte si etikety – fruktóza sa skrýva aj pod označeniami ako HFCS (high fructose corn syrup) alebo glukózovo-fruktózový sirup.

  • Vyskúšajte si viesť potravinový denník, kde si zapisujete, ktoré potraviny vám spôsobujú ťažkosti.

  • Pomáha aj kombinovať potraviny s obsahom fruktózy so zdrojmi bielkovín alebo tukov – napríklad jogurt s banánom.

  • U niektorých ľudí pomáhajú aj probiotiká na obnovu črevnej mikroflóry.

Často kladené otázky (FAQ)

Čo je fruktózová malabsorpcia?
Ide o poruchu vstrebávania fruktózy v tenkom čreve, ktorá vedie k tráviacim problémom, ako sú nafukovanie, kŕče či hnačky.

Aké sú príznaky fruktózovej intolerancie?
Medzi najčastejšie patria nafukovanie, bolesti brucha, hnačky, bolesti hlavy, únava a problémy so sústredením.

Ako sa diagnostikuje fruktózová intolerancia?
Pomocou dychového vodíkového testu, prípadne eliminačnej diéty pod dohľadom lekára.

Môžem pri intolerancii jesť ovocie?
Áno, ale opatrne – niektoré druhy (napr. jahody, banány) sú vhodnejšie než iné (napr. jablká, hrušky).

Pomáha pri intolerancii fruktózy diéta?
Áno, diéta s obmedzením fruktózy a vyhýbaním sa niektorým cukrom (napr. sorbitol) je základom liečby.

Fruktóza je prirodzenou súčasťou nášho jedálnička, no nie každý organizmus ju dokáže bez problémov spracovať. Fruktózová intolerancia alebo malabsorpcia môže výrazne ovplyvniť trávenie a celkový komfort – prejavuje sa nielen tráviacimi problémami, ale aj únavou či poruchami koncentrácie. Našťastie, s pomocou diagnostiky a úpravy stravy je možné stav zlepšiť.

Kľúčom je poznanie vlastného tela, sledovanie reakcií na konkrétne potraviny a dôsledné čítanie zloženia na obaloch. Ak máte podozrenie na fruktózovú malabsorpciu, neváhajte sa obrátiť na odborníka – čím skôr problém podchytíte, tým jednoduchšie sa vám podarí nastaviť fungujúci režim a cítiť sa lepšie.

Aktualizovaný článok: 18.06.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE