Pre leto sú typické horúčavy, ktoré nás často pripravujú o energiu. Aj bežné činnosti ako napríklad varenie sa stávajú peklom. Stáť hodiny pri plynovom sporáku skutočne nie je žiadna výhra. A to je jeden z dôvodov, prečo by ste v lete mali presedlať na ľahšiu stravu a skúsiť rýchle recepty, pri ktorých ušetríte čas a nezapotíte sa. O aké recepty ide?
Zeleninový šalát so šunkou
Príprava je extrémne jednoduchá. Na recept potrebujete iba cherry paradajky, ľadový šalát, parmskú šunku, rukolu, mleté čierne korenie a zopár kvapiek oleja. Všetko nakrájate, zmiešate a môžete sa tešiť z ľahkej letnej pochúťky.
Odporúčame: Ktoré jedlá znova neohrievať? Týmto opätovné prihrievanie neprospeje!
Letný šalát s melónom a prosciuttom
- šalátový mix
- melón, ideálne cantaloupe, ale môže byť aj iný
- prosciutto
- balzamikový ocot
- olivový olej
- korenie a soľ
Najprv nasypete do misky šalátový mix, potom nakrájate zeleninu aj melón. Nakoniec stačí pridať balzamikový ocot, olej, korenie a môžete si pochutnať.
Tortilly plnené kuracím mäskom
- tortilly
- 400g kuracích pŕs
- korenie
- olivový olej
- hlávkový šalát
- červená cibuľa
- paradajky
- biely jogurt
- šalátová uhorka
Nakrájajte na kúsky kuracie mäso, to okoreňte podľa chuti, hoďte na panvicu, panvicu na plynový sporák a pražte, kým mäsko nebude zlatisté. Medzičasom nakrájajte cibuľku a zvyšnú zeleninu. Tú potom opražte na panvici. Keď budete mať všetko hotové, môžete sa pustiť do prípravy tortíl. Tie zvyčajne stačí trochu navlhčiť, ohriať na panvici a môžete ich plniť zmesou, mäsa a zeleniny.
Pre tých, ktorí si radi pochutnajú na dresingu, je skvelou náhradou nezdravej majonézy práve biely jogurt. Ten si stačí okoreniť podľa chuti - môžete doň pridať bazalku, čierne korenie, štipku soli a sušený cesnak. Dresing nechajte aspoň 5 minút odpočívať a potom ho po lyžičkách naneste do tortilly.
Pozri tiež: Najlepšie semená na nakličovanie: Čo, ako a prečo nakličovať?
Grilovaný losos s avokádom a čiernymi olivami
- 800 g steak z lososa
- 2 ks avokáda
- 400 g cherry paradajok
- 2 ks cibule
- 80 g čiernych alebo zelených olív
- 2 ks limetky alebo citróna
- soľ a čierne korenie
- olivový olej
- balzamikový ocot
- cesnak
Lososa osoľte, okoreňte, pokropte šťavou z citróna alebo limetky a olejom. Potom ho vložte do chladničky a nechajte ho chvíľu, cca polhodinku odležať. Zatiaľ si pripravte šalát. Nakrájajte zeleninu a ochuťte ju korením
Ako poslednú si pripravte zmes z olív. Tie rozmixujte a dochuťte soľou a korením.
Keď lososa hodíte na rozpálený gril, buďte dôslední a dbajte na to, aby sa negriloval dlhšie ako minútu z každej strany. Nakoniec servírujte so šalátom a olivovou zmesou.
Tipov na letné recepty je hneď niekoľko, stačí zapátrať na internete a hneď budete mať k dispozícii dostatok receptov, ktorými sa môžete inšpirovať. A hoci niekedy horúčavy zvádzajú k tomu, aby ste tu a tam chod vynechali, nerobte tak. Jedzte pravidelne a doprajte si pokrmy bohaté na živiny – bielkoviny, vlákninu, sacharidy, zdravé tuky a vitamíny. Robte všetko preto, aby vaše zdravie prekvitalo.
Tak čo hovoríte na vyššie zmienené recepty? Dáte niektorému z nich šancu?
Neprehliadni: TOP 7 dôvodov, prečo jesť čerešne: Milujete toto sladučké ovocie i vy?