Táto polievka je 10x polisňujúčejšia ako klasický vývar. Chráni pred chorobami!

cesnaková polievka proti chrípke

S príchodom chladnejšieho jesenného a zimného počasia sa mnoho z nás obracia na osvedčené prostriedky, ktoré nás zahrejú a posilnia v boji proti prechladnutiam a chrípkam. Klasický kurací vývar je často prvou voľbou pri chorobách, ale ak hľadáte niečo ešte účinnejšie, plné chuti a výživových benefitov, je tu niečo ešte silnejšie – cesnaková polievka.

Cesnak je známy svojimi liečivými účinkami už po stáročia. Jeho antibakteriálne, antivírusové a protizápalové vlastnosti z neho robia prírodný liek, ktorý môže pomôcť predchádzať ochoreniam a rýchlejšie sa zotaviť z prechladnutia či chrípky. V kombinácii s výživnými surovinami a hrejivou tekutinou vzniká jedlo, ktoré nielen zahreje vaše telo, ale aj posilní imunitný systém, dodá energiu a ochráni vás pred zimnými nástrahami.

Prečítajte si: Pridajte si TÚTO rastlinu do vody a uvidíte zázračné výsledky! Prospeje vášmu zdraviu i kráse

Prečo práve cesnaková polievka?

Cesnaková polievka je tradičným pokrmom v mnohých kultúrach, najmä v strednej a východnej Európe, kde sa cesnak využíval ako prírodný liek proti rôznym zdravotným problémom. Táto polievka je silnejšia ako bežný vývar nielen vďaka cesnaku, ale aj vďaka kombinácii ďalších prírodných ingrediencií, ktoré podporujú imunitu a dodávajú telu potrebné živiny.

Cesnak je hlavným hrdinom tejto polievky a obsahuje zlúčeninu zvanú allicín, ktorá má silné antibakteriálne a antivírusové účinky. Allicín sa aktivuje, keď sa cesnak naseká alebo rozdrví, a je kľúčovým prvkom, ktorý pomáha chrániť telo pred infekciami. Okrem toho je cesnak bohatý na vitamíny a minerály, ako je vitamín C, vitamíny skupiny B a minerály ako železo, vápnik a horčík.

Zdravotné výhody cesnakovej polievky

  1. Posilňuje imunitný systém: Cesnak je jedným z najlepších prírodných imuno modulátorov. Jeho konzumácia môže pomôcť stimulovať produkciu bielych krviniek, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v obrane tela proti vírusom a baktériám.
  2. Bojuje proti prechladnutiu a chrípke: Cesnak má schopnosť skrátiť trvanie prechladnutia a zmierniť jeho príznaky. Výskumy ukazujú, že pravidelná konzumácia cesnaku môže znížiť frekvenciu prechladnutí a urýchliť proces zotavenia.
  3. Podporuje zdravé srdce: Konzumácia cesnaku má pozitívny vplyv na zdravie srdca. Pomáha znižovať hladinu cholesterolu, reguluje krvný tlak a zlepšuje cirkuláciu krvi, čo je dôležité najmä v chladnom počasí, kedy je telo náchylnejšie na problémy so srdcom a krvným obehom.
  4. Zahrieva telo zvnútra: Cesnak má prirodzený zahrievací účinok, ktorý podporuje krvný obeh a pomáha udržiavať vnútorné teplo. To je veľmi dôležité najmä v zimných mesiacoch, kedy je telo vystavené nízkym teplotám.
  5. Podporuje trávenie: Polievka je nielen lahodná a výživná, ale vďaka cesnaku aj podporuje zdravie tráviaceho systému. Cesnak stimuluje produkciu žalúdočných štiav a enzýmov, čím zlepšuje trávenie a vstrebávanie živín.

Odporúčame: Cesnaková nátierka na 3 chutné a zdravé spôsoby – tie musíte skúsiť!

Cesnaková polievka na imunitu
Depositphotos

Recept na cesnakovú polievku, ktorá zahreje a posilní

Táto cesnaková polievka je jednoduchá na prípravu, no obsahuje množstvo výživných surovín, ktoré posilnia váš organizmus a ochránia ho pred zimnými chorobami.

Ingrediencie na cesnakovú polievku:

  • 1 celá hlavička cesnaku (približne 10 strúčikov)
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná na jemno
  • 1 lyžica olivového oleja alebo masla
  • 1 liter kuracieho alebo zeleninového vývaru (najlepšie domáceho)
  • 2 stredne veľké zemiaky, nakrájané na kocky
  • 1 lyžička sušeného tymianu alebo rozmarínu (alebo čerstvé bylinky)
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1/2 šálky smotany (voliteľné, pre krémovejšiu textúru)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Štipka čili alebo kajenského korenia (pre zahrievací efekt)
  • Čerstvá petržlenová vňať alebo pažítka na ozdobu

Postup prípravy cesnakovej polievky:

  1. Príprava cesnaku: Cesnak očistite a každý strúčik mierne rozdrvte, aby sa uvoľnil allicín. Ak chcete, môžete ho aj jemne nasekať. Cibuľu nakrájajte nadrobno.
  2. Orestujte cibuľu a cesnak: V hrnci rozohrejte olivový olej alebo maslo a pridajte cibuľu. Restujte ju, kým nezačne zlatnúť. Potom pridajte rozdrvený cesnak a restujte ešte niekoľko minút, aby sa uvoľnila jeho aróma. Dávajte pozor, aby sa cesnak nespálil, inak môže zhorknúť.
  3. Pridanie vývaru a zemiakov: Pridajte do hrnca kurací alebo zeleninový vývar a nakrájané zemiaky. Priveďte polievku k varu, potom znížte teplotu a nechajte ju variť na miernom ohni asi 20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
  4. Dochutenie: Po zmäknutí zemiakov môžete polievku jemne osoliť, pridať čierne korenie, tymian alebo rozmarín a štipku čili. Ak máte radi krémové polievky, môžete ju teraz rozmixovať ponorným mixérom na hladkú konzistenciu.
  5. Pridanie smotany a citrónovej šťavy: Ak chcete, môžete pridať smotanu pre bohatšiu textúru a jemnejšiu chuť. Nakoniec pridajte lyžicu citrónovej šťavy, ktorá dodá polievke osviežujúci nádych a podporí vstrebávanie vitamínov.
  6. Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou. Môžete ju doplniť kúskom celozrnného chleba alebo hriankou na namáčanie.

Neprehliadnite: TOTO je 5 osvedčených stratégií, ako mať hlad pod kontrolou

Zdravotné účinky ingrediencií

Cesnak je, samozrejme, hlavnou ingredienciou tejto polievky, ktorá jej dodáva silné liečivé vlastnosti. Okrem toho však každá ďalšia ingrediencia má svoj špecifický zdravotný prínos:

  • Zemiaky sú zdrojom vlákniny, vitamínu C a draslíka, čo pomáha udržiavať zdravý krvný tlak a podporuje trávenie.
  • Cibuľa má podobne ako cesnak protizápalové vlastnosti a obsahuje antioxidant, ktorý podporuje zdravie srdca a ciev.
  • Tymian a rozmarín majú silné antiseptické vlastnosti, čo znamená, že môžu pomôcť bojovať proti infekciám a zmierniť príznaky prechladnutia.
  • Citrónová šťava nielen dodáva polievke sviežosť, ale aj podporuje detoxikáciu tela a zvyšuje vstrebávanie železa z potravy.
  • Čili alebo kajenské korenie dodáva polievke zahrievací efekt, podporuje krvný obeh a pomáha telu lepšie bojovať proti chladu.

Prečítajte si aj: Praktické rady pre pestovanie byliniek a korenín doma a ich využitie v kuchyni

Prečo si zamilujete túto cesnakovú polievku?

Túto polievku si zamilujete nielen kvôli jej skvelej chuti, ale aj pre jej množstvo zdravotných benefitov. Je to prírodný liek, ktorý môžete konzumovať nielen počas choroby, ale aj ako prevenciu, aby ste sa udržali v najlepšej forme počas celej zimy. Navyše, príprava tejto polievky je jednoduchá a rýchla, takže ju zvládnete uvariť aj počas hektických dní.

Na rozdiel od klasického kuracieho vývaru, ktorý je síce výživný, ale relatívne jednoduchý, cesnaková polievka je komplexnejšia v chuti aj výživovej hodnote. Spája v sebe bohatú arómu cesnaku, jemnosť smotany, a zároveň prináša zahrievajúci účinok, ktorý vás zahreje od hlavy až po päty.

Vyskúšajte náš overený recept na Rýchlu cesnakový polievku so zemiakmi:

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE