Obľubujete slivkové gule? Vyskúšajte týchto 5 verzií na sladkú dobrotu

slivkové gule

Pre niektorých sú sladké jedlá iba dezertom, mnohí si ich naopak s radosťou doprajú na obed alebo večeru. Vybrali by ste si skôr ryžový nákyp alebo žemľovku? A možno ste fanúšikom dukátových buchtičiek či parených alebo pečených buchiet. Zabudnúť rozhodne nemôžeme ani na tradičné šúľance alebo šišky a samozrejmosťou sú palacinky. 

Všetky spomenuté dobroty majú svoje miesto v slovenskej kuchyni, no spomenúť môžeme ešte jednu sladkú pochúťku, a to ovocné guľky, respektíve knedličky. Tie sa dajú pripraviť z rôznych druhov cesta, napríklad zemiakového, krupicového, tvarohového a rovnako sa dajú naplniť rôznym ovocím, napríklad jahodami, marhuľami, čučoriedkami a, samozrejme, slivkami.

Ak sú vám práve slivky pochuti a nikdy im nepoviete nie, odporúčame vyskúšať niektoré z nasledujúcich slivkových guliek. Máme pre vás hneď päť verzií tejto dobroty. Ktorý recept si zamilujete u vás doma?

Slivkové gule zo zemiakového cesta

Ingrediencie: 

  • 900 g zemiakov (uvarených v šupke)

  • 300 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 1/2 KL soli
  • slivky

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke a necháme ochladnúť. Následne ich ošúpeme a nastrúhame na dosku posypanú osolenou múkou. Spočiatku pridáme len časť múky, postupne budeme pridávať, až kým sa cesto nespojí. Ak pridáme príliš veľa, guľky môžu byť tvrdšie. Na nastrúhané zemiaky následne rozbijeme jedno vajíčko.

Rukami začneme spracovávať cesto. Keď zemiaky pohltia dosť múky, malo by nám vzniknúť tuhé dobre tvarovateľné cesto. Vytvarujeme si valec. Potom si umyjeme slivky, nakrojíme ich a vyberieme kôstku. V prípade, že sú slivky kyslé, môžeme dovnútra vložiť kocku cukru. Z cesta si odkrojíme koliesko a roztlačíme ho na tenkú placku. Vložíme dnu slivku a zabalíme. Takto pripravíme všetky gule.

Vo veľkom hrnci privedieme vodu k varu a osolíme ju. Guľky naložíme do vriacej vody a keď vyplávajú na povrch, necháme ich ešte chvíľku variť. Vyberieme ich sitkom von a prepláchneme vlažnou vodou. Uložíme do misky, ktorú sme si trochu potreli olejom. Podľa chuti podávame s maslom, makom a cukrom alebo orechmi či kakaom. 

zemiakové slivkové gule
Depositphotos

Slivkové gule bez zemiakov

Ingrediencie: 

  • 500 g polohrubej múky

  • štipka soli
  • 250 až 300 ml vody
  • slivky
  • na podávanie strúhanka, práškový cukor a maslo

Postup: Z múky, soli a vody si vypracujeme cesto. Nemalo by sa lepiť. Následne si ho vyvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra a rozkrájame na dostatočne veľké štvorčeky. Do každého položíme odkôstkovanú slivku (ak sú kyslé, miesto kôstky do prostriedku umiestnime kocku cukru). Potom okraje cesta k sebe postláčame a vytvarujeme guľku. Keď máme všetky guľky pripravené, zohrejme si vodu vo väčšom hrnci.

Pridáme soľ a môžeme vhodiť slivkové gule. Povaríme a keď vyplávajú na povrch, môžeme ich po pár minútach vybrať von. Prepláchneme a podávame s opraženou strúhankou. Zmiešame práškový cukor a strúhanku v rovnako pomere a rovnako pridáme trochu rozpusteného masla (alebo oleja). Zmes chvíľočku opečieme na panvici a následne v nej obalíme guľky. 

Tvarohové slivkové gule

Ingrediencie: 

  • 500 g mäkkého hrudkového tvarohu

  • 300 g hrubej múky
  • 1 vajce
  • žĺtok
  • štipka soli
  • slivky

Postup: Zmiešame tvaroh, múku, vajce, žĺtok a soľ a vypracujeme hladké cesto. Z neho následne vyvaľkáme hrubší valček, ktorý rozkrájame asi na 20 kúskov. Plátok cesta v dlani vždy roztlačíme a zabalíme doň vykôstkovanú slivku (ak je veľmi veľká, tak len polovičku). Vytvarujeme si všetky slivkové gule. 

Dáme si zohriať vodu do veľkého hrnca a trochu ju osolíme. Vhodíme do nej guľky a keď vyplávajú na povrch, tak ich povaríme asi 5 minút. Potom ich vyberieme sitkom. Pred podávaním môžeme preliať rozpusteným maslom a posypať opraženou strúhankou, mletými orechmi alebo makom. 

slivkové gule bez zemiakov
Depositphotos

Slivkové gule v krupicovom ceste

Ingrediencie:

  • 80 g krupice

  • 350 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 1 lyžica cukru
  • štipka soli
  • cca 400 g sliviek

Postup: Približne dve tretiny mlieka zohrejeme v hrnčeku. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame krupicu. Keď mlieko začne vrieť, pridáme mlieko s krupicou a uvaríme hustú kašu. Necháme ju úplne vychladnúť. Potom do nej pridáme soľ, cukor a vajce a vymiešame hladké cesto. Podľa potreby ho ešte zahustíme trochou krupice.

Slivky si odkôstkujeme. Mokrými rukami si odoberieme trochu cesta a zabalíme doňho slivku. Pripravené slivkové gule varíme vo vriacej osolenej vode asi 10 minút. Hotové slivkové gule podľa chuti posypeme rozpusteným maslom a škoricovým cukrom alebo mletým makom. 

Slivkové gule s makom zo špaldovej múky

Ingrediencie: 

  • 1 kg nových zemiakov

  • 1 vajíčko
  • 250 g celozrnnej špaldovej múky
  • 1 lyžička masla
  • štipka soli
  • slivky

Postup: Zemiaky uvaríme v šupe, necháme ochladnúť a ošúpeme ich. Následne si ich nastrúhame do veľkej misy a pridáme múku, soľ, maslo a vajce. Vypracujeme hladké cesto, ak sa lepí, pridáme ešte múku. Cesto si vyvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra a nakrájame na štvorčeky veľké asi 5x5 centimetrov.

Do prostriedku každého štvorčeka dáme odkôstkovanú umytú slivku a rohy cesta spojíme. V dlaniach vytvarujeme slivkové gule. Následne ich hodíme do vriacej osolenej vody. Premiešame a keď vyplávajú na povrch, necháme variť asi 7 minút. Hotové slivkové gule môžeme preliať rozpusteným maslom a podľa chuti posypeme práškovým cukrom, makom, orechmi či opraženou strúhankou.

Vegánske alebo bezlepkové varianty slivkových guliek

Aj keď tradičné slivkové gule obsahujú zemiaky, vajcia či pšeničnú múku, s trochou kreativity ich ľahko pripravíte aj vo vegánskej alebo bezlepkovej verzii. Namiesto vajíčka môžete do cesta použiť napríklad lyžicu mletých ľanových semienok namočených vo vode, jablkové pyré alebo zrelý banán, ktoré pomáhajú držať cesto pohromade. 

Mliečne produkty pri podávaní hravo nahradí rastlinné maslo alebo kokosový olej, a miesto tradičného posýpania makom s maslom môžete siahnuť po mletej škorici s kokosovým cukrom alebo mandľovej posýpke. Bezlepkovú verziu docielite použitím prirodzene bezlepkových múk – vhodná je napríklad zemiaková, kukuričná, pohánková či ryžová múka, prípadne ich kombinácia. 

Pri práci s bezlepkovým cestom je dobré dať si pozor na konzistenciu – býva o niečo krehkejšie, preto je vhodné nechať ho chvíľku odležať a tvarovať ho mokrými rukami. Takto pripravené slivkové gule budú nielen chutné, ale aj vhodné pre ľudí s potravinovými obmedzeniami, bez toho, aby ste museli robiť kompromis v chuti či zážitku.

Aktualizovaný článok: 03.08.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE