Pomarančový likér: TOP recept na tento lahodný nápoj!

Pomarančové likéry sú neuveriteľne všestranné a patria medzi najčastejšie používané likéry v kokteiloch. Aj keď je v každom obchode s alkoholom k dispozícii viacero možností, domáca príprava pomarančového likéru má svoje neobyčajné čaro.

Samotná príprava pomarančového likéru síce nie je rýchla, ale zároveň ponúka viacero spôsobov, ako ho prispôsobiť špecifickej chuti a tomu, čo v likéroch máte radi.

Recept, ktorý vám dnes ponúkame, vyžaduje iba zopár ingrediencií. Bude však potrebovať svoj čas, pričom konečný výsledok bude stáť určite za to! Nech sa páči, nechajte sa inšpirovať.

Pomarančový likér - sólo alebo ako prísada do kokteilov?

Pomarančový likér pripravený doma dokáže nielen ušetriť peniažky, ale čo je dôležitejšie, jeho chuťový profil sa dobre hodí pre širokú škálu liehovín a koktailových prísad.

Zmes šupiek z pomarančov spolu s brandy a/alebo vodkou mu dodáva sviežu a nasladlú, ale nie príliš sladkú chuť, ktorá vytvára dobre vyvážené kokteily. Výborne bude však váš domáci pomarančový likér chutiť aj samotný!

Tento recept na pomarančový likér môžete poňať niekoľkými smermi, aby ste napodobnili rôzne komerčne dostupné možnosti.

  • Keď ho budete robiť s vodkou, kombinácia čerstvého sladkého pomaranča a práve vodky vytvára sladenú horkú citrusovú chuť.
  • Ak do zmesi pridáte brandy alebo koňak, váš domáci pomarančový likér sa ľahko stane vynikajúcou replikou tmavších pomarančových likérov.

Ktorej chuti dáte prednosť vy?

Odporúčame: TOP sviatočný zákusok – jednoduchá gaštanová roláda zo špaldovej múky

Ingrediencie na prípravu pomarančového likéru

  • 1/4 šálky kôry z pomarančov
  • 1 polievková lyžica (3 g) sušenej kôry z pomaranča
  • 4 veľké pomaranče
  • 1 šálka brandy
  • 1 šálka vodky
  • 4 celé klinčeky
  • 2 šálky kryštálového cukru
  • 1,5 šálky vody

Ak chcete pripraviť kvalitný pomarančový likér, začnite vylúhovaním alkoholu spolu s pomarančovými šupkami aspoň niekoľko týždňov. Ak ho necháte lúhovať celý mesiac, chuť sa zintenzívni.

Po tomto čase sa nálev zmieša s jednoduchým sirupom. Likér je ihneď pitný, ale chuť je ešte lepšia, keď sa nechá ešte týždeň alebo dva odležať. Ako na to krok za krokom?

Neprehliadnite: Účinky horkej čokolády: Takto podporí naše zdravie!

Postup na prípravu pomarančového likéru

  • Zmiešajte čerstvú kôru z umytých pomarančov, sušenú pomarančovú kôru, brandy a vodku v malej uzatvárateľnej nádobe. Utesnite a pretrepte.
  • Nechajte lúhovať minimálne 19 dní pri izbovej teplote na chladnom mieste.
  • Na 20. deň pridajte klinčeky, potom nádobu znovu uzatvorte, pretrepte a nechajte lúhovať ešte ďalší deň.
  • Pripravte si pomarančový sirup – cukor, vodu a vytlačenú šťavu z pomarančov priveďte do varu v malom hrnci.
  • Sirup potom nechajte vychladnúť.
  • Obsah dózy sceďte cez jemné sitko a potom aj cez pevnú gázu, aby ste sa zbavili všetkého pevného „odpadu".
  • Takto precedenú zmes zmiešajte so sirupom v pohári alebo vo fľaši.
  • Pred použitím pretrepte a nechajte minimálne ešte aspoň jeden deň odpočívať.

Odporúčame aj: Papaya a jej TOP 8 benefitov pre zdravie: Prečo si ju dopriať?

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE