Ak dávate prednosť sladkým raňajkám, ktoré sú navyše hotové raz-dva, dnes si prídete na svoje. Prinášame totiž tip na chutnú domácu granolu s orechmi a čokoládou. Ak neviete, čo je granola, predstaviť si ju môžete ako do chrumkava upečené müsli.
Ide skrátka o druh raňajkových cereálií, ktoré pozostávajú vo väčšine prípadov z ovsených vločiek a ďalších ingrediencií, ako sú orechy, semienka, sušené ovocie a mnohé ďalšie. K tejto zmesi sa obvykle pridá nejaké sladidlo a tuk a všetko sa to spolu do zlatista upečie v rúre. Hotovú granolu možno podávať s mliekom, jogurtom, alebo aj ovocnou smoothie kašou.
Prečo si pripraviť vlastnú granolu?
Chutnú granolu v rôznych príchutiach ľahko zoženiete aj v obchode. Prečo si ju však radšej pripraviť doma? V prvom rade, ak sa granolu rozhodnete pripraviť doma, namiešať si ju môžete presne podľa svojej chuti. Druhou výhodou je fakt, že budete presne vedieť, čo sa skrýva v jej zložení.
Nebudete tak musieť študovať zloženie na obale kupovaných cereálií. Raňajkové cereálie totiž bývajú neraz plné cukru a glukózovo-fruktózového sirupu. Domácu granolu môžete osladiť o niečo zdravšími sladidlami a v primeranom množstve.
Ak si chcete pripraviť domácu granolu do zásoby a mať ju po ruke počas týždňa na prípravu rýchlych raňajok, postupovať môžete podľa receptu nižšie. Chutná čokoládová granola vám hneď z rána pridá dostatok živín a energie. Ovsené vločky sú plné polysacharidov a vlákniny, orechy zase bielkovín. Skúsite ju tiež?
Pravá domáca pečená granola – ingrediencie:
- 450 g ovsených vločiek
- 90 ml kokosového oleja
- 180 ml javorového sirupu (alebo agáve sirupu, medu)
- 45 g strúhaného kokosu
- 150 g horkej čokolády
- 45 g kakaa
- 120 g orechov (mandle, lieskovce, kešu)
- 1 ČL vanilkového extraktu
- štipku soli
Skúste aj: TIP na raňajky či olovrant – chutná fit tvarohová nátierka s mrkvou
Shutterstock®Recept na domácu granolu
- Príprava domácej granoly je jednoduchá. Rozpustený kokosový olej, javorový sirup a vanilkový extrakt dôkladne zamiešame vo väčšej miske.
- Následne do zmesi pridáme ovsené vločky s kokosom a vybranými druhmi orechov. Opäť premiešame.
- K zmesi nakoniec pridáme aj na malé kúsky posekanú horkú čokoládu, kakao a soľ.
- Vymiešanú zmes na prípravu chrumkavej granoly rovnomerne rozprestrieme na plech s papierom na pečenie a dáme piecť do rúry pri teplote 180 °C na asi 25 až 35 minút. Počas pečenia je vhodné zmes párkrát v rúre premiešať.
- Upečenú a vychladnutú granolu uschováme v dobre uzatvárateľnej nádobe. Kedykoľvek pripravená na podávanie. Dobrú chuť!
TIP: Pri príprave granoly podľa uvedeného receptu neváhajte s niektorými ingredienciami aj trochu experimentovať, prípadne pridajte iné ingrediencie podľa chuti. Granolu môžete napríklad upiecť bez pridania kakaa a čokolády, pričom po upečení do nej prisypete obľúbené sušené ovocie – kúsky ananásu, hrozienka alebo brusnice. Záleží len na vašej chuti, prípadne na tom, čo doma nájdete.
Inšpirácie na rôzne verzie domácej garnoly:
1. Domáca granola s ovocím
Domáca granola s ovocím je ideálnym raňajkovým jedlom plným energie. Kombinujte ovsené vločky, med a oriešky s vaším obľúbeným sušeným ovocím, ako sú hrozienka, brusnice či marhule. Pečením sa suroviny krásne prepoja, vytvoria chrumkavú štruktúru a sladkú chuť. Podávajte s jogurtom a čerstvým ovocím na osvieženie.
2. Domáca granola s čokoládovými kúskami
Granola s čokoládovými kúskami je sladkým potešením pre milovníkov čokolády. Po upečení granoly ju nechajte vychladnúť a až potom pridajte kúsky tmavej alebo mliečnej čokolády, aby sa neroztopili. Táto granola je ideálna ako pochúťka alebo posyp na zmrzlinu. Skvele sa kombinuje s mandľovým mliekom alebo vanilkovým jogurtom.
3. Domáca granola s kokosom a semienkami
Kokos a rôzne semienka dodajú granole exotickú chuť a bohatú výživovú hodnotu. Použite strúhaný kokos, slnečnicové, tekvicové a chia semienka, ktoré môžete zmiešať s ovsenými vločkami a trochou kokosového oleja. Po upečení bude granola chrumkavá a lahodná. Podávajte ju s kokosovým jogurtom pre ešte intenzívnejší zážitok.
4. Domáca granola s arašidovým maslom
Granola s arašidovým maslom je perfektná pre milovníkov orechových chutí. Zmiešajte ovsené vločky, nasekané oriešky a sladidlo s roztopeným arašidovým maslom, aby vznikla lahodná zmes. Po upečení bude mať granola jemnú karamelovú chuť a vôňu. Skvele sa hodí s banánom a mliekom alebo ako chrumkavý snack na cesty.
5. Domáca granola s lyofilizovaným ovocím
Lyofilizované ovocie dodá granole výraznú chuť a zaujímavú textúru. Po upečení granoly pridajte kúsky mrazom sušeného ovocia, ako sú jahody, maliny alebo čučoriedky, aby si zachovali svoju sviežosť. Táto granola je ľahká a vhodná aj ako zdravý snack. Skvele chutí s mandľovým mliekom alebo ako topping na smoothie bowl.
Tipy, ako podávať domácu granolu:
- S jogurtom alebo tvarohom: Podávajte granolu s bielym jogurtom alebo jemným tvarohom a ozdobte čerstvým ovocím podľa sezóny.
- Ako topping na smoothie bowl: Posypte granolou vrch vášho obľúbeného smoothie bowl pre chrumkavosť a extra výživové hodnoty.
- S mliekom alebo rastlinným nápojom: Zalejte granolu kravským mliekom alebo alternatívami, ako sú mandľové, kokosové či ovsené nápoje.
- Ako zdravý snack: Konzumujte granolu samotnú priamo z nádoby, ideálna je na cesty alebo do práce.
- Na zmrzlinu: Použite granolu ako posyp na vanilkovú, čokoládovú alebo ovocnú zmrzlinu pre kombináciu sladkého a chrumkavého.
- S ovocným pyré: Nalejte na granolu vrstvy jablkového, malinového alebo mangového pyré pre svieži a sladký dezert.
- Ako prísada do šalátov: Posypte granolou čerstvý šalát, najmä tie s kozím syrom alebo ovocnými ingredienciami, pre zaujímavý kontrast chutí.
- S čokoládovým krémom: Pridajte granolu na vrch čokoládového krému alebo pudingu pre sladký, ale vyvážený dezert.
Aktualizovaný článok: 29.12.2024