Ak dávate prednosť sladkým raňajkám, ktoré sú navyše hotové raz-dva, dnes si prídete na svoje. Prinášame totiž tip na chutnú domácu granolu s orechmi a čokoládou. Ak neviete, čo je granola, predstaviť si ju môžete ako do chrumkava upečené müsli. Ide skrátka o druh raňajkových cereálií, ktoré pozostávajú vo väčšine prípadov z ovsených vločiek a ďalších ingrediencií, ako sú orechy, semienka, sušené ovocie a mnohé ďalšie. K tejto zmesi sa obvykle pridá nejaké sladidlo a tuk a všetko sa to spolu do zlatista upečie v rúre. Hotovú granolu možno podávať s mliekom, jogurtom, alebo aj ovocnou smoothie kašou.
Chutnú granolu v rôznych príchutiach ľahko zoženiete aj v obchode. Prečo si ju však radšej pripraviť doma? V prvom rade, ak sa granolu rozhodnete pripraviť doma, namiešať si ju môžete presne podľa svojej chuti. Druhou výhodou je fakt, že budete presne vedieť, čo sa skrýva v jej zložení. Nebudete tak musieť študovať zloženie na obale kupovaných cereálií. Raňajkové cereálie totiž bývajú neraz plné cukru a glukózovo-fruktózového sirupu. Domácu granolu môžete osladiť o niečo zdravšími sladidlami a v primeranom množstve.
Ak si chcete pripraviť domácu granolu do zásoby a mať ju po ruke počas týždňa na prípravu rýchlych raňajok, postupovať môžete podľa receptu nižšie. Chutná čokoládová granola vám hneď z rána pridá dostatok živín a energie. Ovsené vločky sú plné polysacharidov a vlákniny, orechy zase bielkovín. Skúsite ju tiež?
Skúste aj: TIP na raňajky či olovrant – chutná fit tvarohová nátierka s mrkvou
Budeme potrebovať:
- 450 g ovsených vločiek
- 90 ml kokosového oleja
- 180 ml javorového sirupu (alebo agáve sirupu, medu)
- 45 g strúhaného kokosu
- 150 g horkej čokolády
- 45 g kakaa
- 120 g orechov (mandle, lieskovce, kešu)
- 1 ČL vanilkového extraktu
- štipku soli
Postup prípravy:
- Rozpustený kokosový olej, javorový sirup a vanilkový extrakt dôkladne zamiešame vo väčšej miske.
- Následne do zmesi pridáme ovsené vločky s kokosom a vybranými druhmi orechov. Opäť premiešame.
- K zmesi nakoniec pridáme aj na malé kúsky posekanú horkú čokoládu, kakao a soľ.
- Vymiešanú zmes na prípravu chrumkavej granoly rovnomerne rozprestrieme na plech s papierom na pečenie a dáme piecť do rúry pri teplote 180 °C na asi 25 až 35 minút. Počas pečenia je vhodné zmes párkrát v rúre premiešať.
- Upečenú a vychladnutú granolu uschováme v dobre uzatvárateľnej nádobe. Kedykoľvek pripravená na podávanie. Dobrú chuť!
TIP: Pri príprave granoly podľa uvedeného receptu neváhajte s niektorými ingredienciami aj trochu experimentovať, prípadne pridajte iné ingrediencie podľa chuti. Granolu môžete napríklad upiecť bez pridania kakaa a čokolády, pričom po upečení do nej prisypete obľúbené sušené ovocie – kúsky ananásu, hrozienka alebo brusnice. Záleží len na vašej chuti, prípadne na tom, čo doma nájdete.