TOP dôvody, prečo jesť quinou: Je skutočne taká úžasná?

prečo jesť quinou

Mrlík čílsky, alebo známejšie quinoa, patrí medzi najzdravšie potraviny, ktoré môžeme zaradiť do svojho jedálnička. Táto plodina si v súčasnej dobe získava čoraz viac fanúšikov naprieč celým svetom. Z rastliny sa konzumujú semená, ktoré sú drobné, majú guľatý tvar a sú veľmi ľahké a rýchle na prípravu. A prečo je vlastne quinoa tak ospevovaná? V prvom rade je reč o výživovej bombe, v ktorej sa ukrýva množstvo telu prospešných látok. 

Zároveň je táto potravina skvelou náhradou rozličných obilnín, a to i pre osoby, ktoré zo zdravotných či iných príčin vyradili zo stravy lepok. Jej konzumácia však prináša nášmu zdraviu oveľa viac výhod. Zistite, prečo jesť quinou pravidelne. Aké vitamíny a minerálne látky obsahuje? Aká je jej energetická hodnota? Obsahuje esenciálne aminokyseliny? A má nejaké negatívne účinky? Zistite viac v článku!

Zdravotné výhody a účinky quinoy na zdravie: 

1. Mrlík čílsky je bohatý na bielkoviny a esenciálne aminokyseliny

Quinoa je v prvom rade známa najmä kvôli vysokému obsahu dôležitých bielkovín. Tvoria približne až 15 % objemu jej hmotnosti. Táto plodina pritom predstavuje zdroj kompletných proteínov, čiže do tela dopraví aj nenahraditeľné esenciálne aminokyseliny, ktoré musí organizmus prijímať v potrave, pretože si ich nedokáže vytvoriť. Quinoa je tak skvelým rastlinným zdrojom aj pre vegetariánov či vegánov.

Treba vedieť: Viete, prečo potrebujeme tuky? Zistite, ktoré sú zdravé a ktoré nie!

zloženie quinoy
Shutterstock®

2. Quinoa obsahuje mnohé vitamíny a minerálne látky (B vitamíny, horčík, železo a iné)

Ako sme už načrtli, táto plodina má úžasnú výživovú hodnotu. Quinoa obsahuje do 400 kalórií na 100 gramov. Je zdrojom vitamínu E, obsahuje aj vitamíny skupiny B. Z minerálnych látok a stopových prvkov sa v nej nachádza mangán, horčík, fosfor, meď, draslík, vápnik a ďalšie. Veľmi bohatá je na železo, ktoré je dôležité z hľadiska krvotvorby. Konzumáciou quinoy môžete prispieť k prevencii chudokrvnosti. Táto potravina taktiež obsahuje aj zdravé tuky.

3. Quinoa má nízky glykemický index

Quinoa má nízky glykemický index. Čo to pre nás znamená? Táto potravina obsahuje komplexné sacharidy, ktoré sa rozkladajú a do tela uvoľňujú postupne a nespôsobujú prudký nárast hladiny cukru v krvi. Quinoa pomáha udržiavať hladinu cukru stabilnú. Dostatočne nás zasýti a ochráni pred vlčím hladom. Je tak vítanou súčasťou i jedálnička pri diétach. 

Odporúčame: Je toto najzdravšia náhrada mäsa? Vegetariáni a vegáni, zbystrite!

pravidelné vyprázdňovanie
Shutterstock®

4. Quinoa je dobrá na zlepšenie trávenia

Prečo vyskúšať prípravu quinoy? Spomínaná plodina obsahuje naozaj slušnú dávku cennej vlákniny. V stogramovej porcii sa jej ukrýva asi 6 až 7 gramov. Zaradením quinoy do jedálnička tak podporíte i správnu činnosť tráviacej sústavy. Vláknina je nesmierne dôležitá najmä pre správnu činnosť čriev. Ak vás trápi nepravidelné vyprázdňovanie a častá zápcha, dozaista zaraďte do jedálnička viaceré zdroje vlákniny, a to vrátane quinoy. Jedlá bohaté na vlákninu nás navyše dobre zasýtia.

5. Quinoa má vysoký obsah antioxidantov

Quinoa je bohatá na mnohé látky s výraznými antioxidačnými účinkami. Obsahuje napríklad i cenné flavonoidy. A prečo vlastne antioxidanty v našej strave bezpodmienečne potrebujeme? V našom organizme totiž napomáhajú bojovať proti škodlivým účinkom voľných radikálov, ktoré môžu poškodzovať bunky a urýchľovať ich starnutie. Rovnako zvyšujú riziko mnohých ochorení, vrátane rakoviny. 

Bude vás zaujímať: Toto sú najčastejšie príznaky celiakie. Neignorujte ich!

vysoký krvný tlak
Shutterstock®

6. Quinoa pôsobí na zníženie krvného tlaku a podporuje zdravé srdce

Quinoa tiež podporuje dobré zdravie srdca a ciev. Prispieva totiž k znižovaniu hladiny krvného tlaku, a tým aj k zníženiu rizika mnohých srdcovo-cievnych ochorení. Rovnako však môže byť nápomocná pri problémoch s vysokým LDL cholesterolom, ktorého nadmerná hladina je pre naše zdravie opäť riziková. 

7. Quinoa priaznivo vplýva na nervový systém

Pozitívne vplýva dokonca aj na nervový systém človeka. Obsahuje totiž aj esenciálnu aminokyselinu tryptofán, ktorá je nevyhnutná pri tvorbe serotonínu. Ten pôsobí ako neurotransmiter, napomáha napríklad pri prenose nervových signálov. Jeho nedostatok sa môže prejaviť depresiami aj poruchami spánku. Pravidelnou konzumáciou quinoy tak môžete prispieť k zlepšeniu spánku i nálady. Rovnako zabojujete proti stresu.

8. Quinoa podporuje zdravé kosti

Quinoa podporuje zdravé kosti vďaka vysokému obsahu minerálov, ako sú vápnik, horčík a fosfor, ktoré sú nevyhnutné pre stavbu a udržanie silných kostí. Obsahuje aj esenciálne aminokyseliny, ktoré podporujú tvorbu kolagénu, dôležitého pre pevnosť kostí. Pravidelná konzumácia quinoa môže prispieť k prevencii osteoporózy a udržiavaniu zdravého kostného systému.

9. Quinoa podporuje zdravé vlasy

Quinoa podporuje zdravé vlasy vďaka vysokému obsahu bielkovín, ktoré poskytujú esenciálne aminokyseliny potrebné na rast a opravu vlasových buniek. Obsahuje tiež vitamíny a minerály, ako sú vitamín E, železo a zinok, ktoré prispievajú k zdravej pokožke hlavy a vlasov. Pravidelná konzumácia quinoa môže pomôcť zlepšiť lesk, pevnosť a celkovú kvalitu vlasov.

Odporúčame: Ako si pripraviť hummus? Túto zdravú pochúťku máte hotovú raz-dva!

použitie quinoy
Shutterstock®

10. Všestranná príprava quinoy

Quinoa je jednoducho úžasnou potravinou, a to aj čo sa týka možností jej použitia. V prvom rade je potrebné zmieniť, že je vítanou súčasťou jedálnička skutočne každého – športovcov, tehotných žien, starších jedincov, ľudí s cukrovkou i celiakiou. Zvoliť si môžete rôzne odrody tejto plodiny, ktoré sú typické odlišným sfarbením. 

Quinoa má jedinečnú orieškovú chuť a môžete ju využiť pri príprave sladkých aj slaných pokrmov. Je ideálna na prípravu sladkej raňajkovej kaše so sušeným či čerstvým ovocím, medom a orieškami. Taktiež ju môžete využiť ako prílohu k mäsu namiesto ryže alebo zemiakov. Je skvelým zdrojom bielkovín v zeleninových šalátoch. Taktiež ňou môžete naplniť papriky, cukety či tekvice a zapiecť v rúre.

TIP: Recepty s quinoou:

Má superpotravina nejaké negatívne účinky? 

Quinoa je vo všeobecnosti považovaná za veľmi zdravú potravinu, avšak môže mať niektoré negatívne účinky alebo nevýhody. Quinoa je prirodzene potiahnutá saponínmi, ktoré môžu mať horkú chuť a môžu dráždiť žalúdok alebo črevá, ak nie sú dôkladne opláchnuté pred varením. 

Pre niektorých ľudí môže vysoký obsah vlákniny v quinoy spôsobiť nadúvanie, plynatosť alebo iné tráviace problémy, najmä ak nie sú zvyknutí na konzumáciu veľkého množstva vlákniny. Ako mnoho iných obilnín a semien, quinoa obsahuje antinutričné látky ako kyselinu fytovú, ktorá môže pri nadmernej konzumácii znižovať vstrebávanie niektorých minerálov, ako sú železo a zinok.

Článok aktualizovaný 12.8.2024

Aktualizovaný článok: 12.08.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE