Viete, čo sa ukrýva pod názvom írsky mach? Nie, žiaľ, nejde o žiadnu zelenú okrasnú rastlinku, ktorou by sme mohli skrášliť okolie svojho domu či obývačku. V skutočnosti tu hovoríme o na pohľad obyčajnej riase, ktorá však ukrýva veľký potenciál. Je totiž zdrojom mnohých živín a telu prospešných látok a dokáže zdravie človeka pozitívne ovplyvniť vo viacerých smeroch.
Áno, táto riasa je vhodná na konzumovanie a verte, že sa to s ňou rozhodne oplatí skúsiť. V dnešnom článku si o nie úplne známom írskom machu povieme niečo viac. Pozrieme sa na to, čo nám dokáže ponúknuť a ako ho vlastne používať. Ako zaradiť írsky mach do svojej kuchyne?
Morské riasy írskeho machu – kde nájdeme čerstvý írsky mach?
Írsky mach je druh červenej riasy s latinským pomenovaním Chondrus crispus. Táto riasa sa hojne vyskytuje najmä pozdĺž skál a útesov v pobrežných oblastiach Atlantického oceána, či už v Severnej Amerike alebo aj v Európe. Tu vo veľkom množstve rastie hlavne v moriach okolo Írska, na základe čoho dostala riasa i svoje pomenovanie. Miestami ju možno nájsť aj v Tichom oceáne.
Vo svojom prirodzenom stave je táto riasa mäkká a chrupavkovitá. Nie je veľká, dorastá do dĺžky okolo 20 centimetrov. Môže mať rozličné sfarbenie, zvyčajne býva žltozelená, niekedy tmavofialová, červenkastá či hnedastá.
Použitie írskeho machu v potravinárstve
Využívanie írskeho machu pritom nie je žiadnym novodobým trendom, skôr táto riasa iba opäť naberá na popularite. Chondrus crispus je totiž tradičnou súčasťou ľudového liečiteľstva, a to najmä v oblastiach spomínaného Írska. Práve na niektorých územiach Írska bol írsky mach údajne v 19. storočí jedným zo základných zdrojov výživy tunajšieho obyvateľstva.
Je totiž zdrojom mnohých nenahraditeľných živín a dôležitých látok. Dnes našiel uplatnenie okrem iného i v potravinárstve. V mnohých kuchyniach je súčasťou rozličných tamojších pokrmov či nápojov. Spomenúť ešte môžeme, že írsky mach je taktiež priemyselným zdrojom karagénanu, ktorý sa používa ako stabilizátor, zahusťovadlo, taktiež emulgátor vo farmaceutickom priemysle a podobne. Túto látku nájdeme v zložení potravín pod označením E407.
Odporúčame: TOP potraviny pre hrubé črevo: Čo jesť pre zdravšie črevá?
Shutterstock®Nutričné hodnoty írskeho machu
Už vyššie sme spomínali, že írsky mach (Chondrus crispus) dokáže nášmu telu poskytnúť hlavne množstvo živín a ďalších nenahraditeľných látok. Aké zložky írskeho machu môžeme spomenúť? Táto riasa je plná hlavne bielkovín, vitamínov a rozličných minerálnych látok a stopových prvkov, taktiež antioxidantov. Obsahuje vitamín C či vitamíny skupiny B, jód, horčík, selén či draslík.
Účinky írskeho machu
A aké sú pozitívne účinky konzumácie írskeho machu? Vďaka svojmu zloženiu priaznivo vplýva na činnosť imunitného systému, taktiež na procesy v tráviacom trakte. Funguje ako podpora trávenia. Podporuje výživu kĺbov a prispieva k ich dobrému zdraviu. Môže mať pozitívny vplyv pri liečbe rôznych zápalov či opuchov kĺbov.
Vďaka obsahu jódu má zdravotné účinky na štítnu žľazu. Írskemu machu sú rovnako pripisované aj antivírusové účinky a antibakteriálne vlastnosti. Môže pomôcť telu ľahšie bojovať s rôznymi virózami, chrípkou či prechladnutím. Priam blahodarný vplyv má na pokožku. Napomáha zlepšovať stav kože pri rôznych kožných ochoreniach. Pleť vyživuje vyhladzuje a vypína. Dokonca pomáha bojovať s celulitídou. Okrem toho má priaznivý vplyv aj na kvalitu vlasov.
Kde zohnať írsky mach?
Zohnať u nás írsky mach (Chondrus crispus) nie je ničím náročným. Dá sa zakúpiť v rozličných formách na internete či v predajniach so zdravými potravinami. Nájsť je možné írsky mach vo forme prášku, potom ako sušený alebo nesušený mach prirodzene konzervovaný morskou soľou. Írsky mach, v stave v akom sa dá zakúpiť, je zväčša bledý až priehľadný a pred použitím sa namáča do vody aj na niekoľko hodín.
Následne po rozmixovaní nadobudne gélovitú až želatínovú konzistenciu. Nemá prakticky žiadnu špecifickú chuť či farbu.
Odporúčame: TOP spôsoby, ako použiť levanduľu: Skúsite čaj či domáci voňavý olej?
Shutterstock®Gél z írskeho machu – ako ho využiť?
Konkrétny postup používania a prípravy nájdete aj na obale daného produktu. Írsky mach je však v stave gélovitej hmoty určený na pridávanie do rozličných sladkých aj slaných pokrmov. Môže predstavovať zdravšiu variantu zahusťovadiel a spojivo rôznych jedál.
V raw kuchyni írsky mach slúži ako želatína. Taktiež našiel využitie u vegánov, a to nielen na zahusťovanie polievok, krémov, pudingov či dezertov, ale aj ako alternatíva k živočíšnemu kolagénu. Írsky mach je tiež možné pridávať do nápojov, napríklad do smoothies alebo aj domácej zmrzliny a podobne.
Írsky mach pre zdravie pokožky
A ako využiť írsky mach (Chondrus crispus) na starostlivosť o pleť? Namočenú a rozmixovanú riasu je dokonca možné použiť aj ako pleťovú masku. Pokožku tváre účinne vyhladí a hydratuje. Možné je ho pridať napríklad i do telového mlieka.
Potenciálne riziká a obmedzenia pri používaní írskeho machu
Aj keď je írsky mach považovaný za vysoko výživný a prospešný pre zdravie, je dôležité si uvedomiť, že nadmerná konzumácia môže prinášať určité riziká. Každá superpotravina má svoje limity a je potrebné používať ju s rozvahou.
Problémy so štítnou žľazou: Írsky mach je prirodzeným bohatým zdrojom jódu, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu štítnej žľazy. Nadmerný príjem jódu však môže viesť k nerovnováhe v jej funkcii, čo môže vyústiť do problémov, ako je hypertyreóza (nadmerná činnosť štítnej žľazy) alebo, paradoxne, hypotyreóza (nedostatočná činnosť štítnej žľazy). Osoby, ktoré už trpia poruchami štítnej žľazy, by mali byť pri konzumácii írskeho machu obzvlášť opatrné a je vhodné, aby jeho používanie konzultovali so svojím lekárom.
Zvýšené riziko ťažkých kovov: Morské riasy, vrátane írskeho machu, môžu v sebe akumulovať ťažké kovy z morskej vody, ako sú ortuť, kadmium a olovo. Ak je írsky mach zbieraný v oblastiach, kde sú tieto prvky prítomné vo vyššej koncentrácii, jeho pravidelná konzumácia môže spôsobiť, že sa tieto látky postupne hromadia v tele, čo môže viesť k zdravotným problémom. Je preto dôležité, aby ste pri kúpe írskeho machu dbali na to, aby pochádzal z čistých a overených zdrojov.
Interakcie s liekmi: Keďže írsky mach má vysoký obsah jódu, môže interagovať s liekmi, ktoré sa používajú na liečbu štítnej žľazy.
Tráviace problémy: Írsky mach obsahuje vysoké množstvo vlákniny, čo je vo všeobecnosti prospešné pre tráviaci trakt. Avšak nadmerný príjem vlákniny môže viesť k nepríjemným tráviacim problémom, ako je plynatosť, nadúvanie alebo dokonca hnačka.
Alergické reakcie: Niektorí ľudia môžu byť na morské riasy, vrátane írskeho machu, alergickí. Alergické reakcie môžu zahŕňať kožné vyrážky, svrbenie, opuch, problémy s dýchaním alebo tráviace ťažkosti.
Článok aktualizovaný 10.9.2024
Aktualizovaný článok: 10.09.2024