Čo všetko o spermiách musíš vedieť, ak (ne)chceš otehotnieť?!

Teória o tom, ako vzniká dieťa, je celkom jednoduchá, v praxi však môžu budúci rodičia prežívať muky. Oplodnenie nie je jadrová veda, no pre niektoré páry to nie je samozrejmosť. 

Možno situáciu zhoršujú práve nepravdy, ktoré sa šíria ako o ženských, tak o mužských pohlavných orgánoch a ich pohlavných bunkách, teda vajíčkach a spermiách. V tomto článku zistíte všetko o spermiách, aby ste dokázali zvýšiť šance stať sa rodičmi, prípadne opačne, ak sa rodičmi stať nechcete, tieto šance eliminovali. 

Kedy majú muži najvyšší počet spermií? Aká je životnosť spermie? Čo zhoršuje ich kvalitu a prečo sú niekedy mužské pohlavné bunky produkované v obmedzenom množstve? Aké sú rizikové faktory? A aké časté tvrdenia o spermiách sú skôr mýtom než faktom? Zistite viac v článku!

Spermie nie sú olympijskí plavci

Spermie sú často prirovnávané k olympijským plavcom, pričom zlatým medailistom sa stáva tá, ktorá oplodní vajíčko. Odborníci nás však vyvádzajú z omylu, pretože niektoré spermie sa nehýbu vôbec, iné sa pohybujú v neurčitých trajektóriách a len niektoré plávajú rovno (alebo v kruhoch) za svojím cieľom. 

Pravdou nie je ani to, že spermie smerujú len vpred, teda priamo do maternicePrechádzajú vagínou, krčkom, maternicou, vajcovodmi k vaječníkom.

Zaujme ťa: Spoznajte liečivé účinky petržlenovej vňate! Neuveríte, s čím si dokáže poradiť!

pravda o spermiách Shutterstock®

Majú spermie krátky život? Ale kdeže!

Ďalším mýtom je informácia, že spermie žijú len veľmi krátku dobu po tom, ako sú vypustené z mužského pohlavného orgánu. Aj vďaka tejto dezinformácii má svet o niekoľko detí naviac… Ako dlho teda dokáže prežiť spermia? V skutočnosti môžu mužské spermie prežiť až 5 dní po vypustení do ženských útrob, v ktorých sa im darí vďaka hlienu. 

Spermie, ktoré sa dostanú do príliš horúceho prostredia alebo naopak príliš studeného prostredia, však naozaj zomierajú po pár minútach.

Rizikové faktory – čo zhoršuje kvalitu spermií?

Muži sa často spoliehajú na to, že sú plodní navždy, a preto so založením rodiny otáľajú. Nie je však úplná pravda, že sú plodní navždy, len majú navždy spermie. Ich kvalita a pohyblivosť však s vekom klesá a tiež klesá s praktizovaním nevhodného životného štýlu, teda znehodnocuje ich fajčenie či alkohol. 

Štúdie dokonca ukázali, že staršie spermie môžu plodiť deti s genetickými ochoreniami. Kvalitu spermií do veľkej miery môže ovplyvňovať aj životný štýl jedinca. Pre zlepšenie kvality spermií, ako aj zvýšenie ich množstva, sa odporúča skoncovať s fajčením, znížiť množstvo skonzumovaného alkoholu či zhodiť prebytočné kilogramy a eliminovať stres

Čo môže zapríčiniť nízky počet spermií?

Muži dosahujú najvyšší počet spermií a najlepšiu plodnosť zvyčajne v mladšom dospelom veku, približne medzi 20. a 30. rokom života. Rôzne zdravotné stavy môžu ovplyvniť produkciu spermií, vrátane hormonálnych nerovnováh, genetických problémov, predchádzajúcich infekcií (ako sú mumps alebo iné sexuálne prenosné choroby), obštrukcií v reprodukčnom trakte.

Faktory životného štýlu, ako sú fajčenie, nadmerná konzumácia alkoholu, používanie drog, nadmerný stres a nedostatočná fyzická aktivita, môžu taktiež negatívne ovplyvniť počet spermií. Čo ešte môže prispieť k zníženému počtu spermií? Je to napríklad obezita, dlhodobá expozícia teplu, chemikálie v prostredí či užívané lieky aj iné environmentálne faktory. 

A ako je to s vhodnou spodnou bielizňou pre mužskú pýchu? Podľa vedcov nemajú úzke boxerky nič spoločné s menším počtom spermií, takže môžete pokojne nosiť, čo máte radi.

Pozri aj:  Viete, čo je bioaktívny kolagén? Jeho účinky na zdravie i krásu si vás získajú!

teória otehotnenia Shutterstock®

Časté mýty súvisiace so spermiami a tehotenstvom:

1. Čím viac spermií sa dostane k vajíčku, tým lepšie?

Mnohé páry, ktoré sa snažia počať dieťa, žijú v domnienke, že čím viac spermií sa dostane k vajíčku, tým lepšie. Niekedy je však menej viac a keď sa k vajíčku dostane viac ako jedna schopná spermia, môže mať dieťatko genetické ochorenie či iné zdravotné problémy, ktoré vznikajú už v období jeho vývoja v ženskom tele. Táto informácia je dôležitá najmä tam, kde sa to dá ovplyvniť – pri umelom oplodnení.

2. Častejší sex = vyššia šanca otehotnieť?

Ďalšou veľkou dezinformáciou je, že keď budete sexovať častejšie, máte vyššiu šancu na úspech. Práve naopak, šance sa znižujú, pretože spermie nie sú dostatočne dozreté na to, aby vajíčko oplodnili. Samozrejme, pravidelný sex je kľúčový pre oplodnenie vajíčka a splodenie potomka, no je potrebné dať telu čas na to, aby bola tvorba spermií a ich dozrievanie dostatočné. 

3. Predejakulát nie je schopný oplodniť vajíčko?

Posledným veľkým mýtom je mýtus o predejakuláte muža, ktorý vyprodukuje pred tým, než vypustí plnohodnotný mužský ejakulát (mužské semeno). Traduje sa, že predejakulát nie je schopný oplodniť vajíčka, pretože neobsahuje spermie. Na rozdiel od toho, ejakulát obsahuje spermie v určitom  množstve. 

Hoci predejakulát skutočne neobsahuje mužské spermie, no tie sa tam môžu dostať pohybom po močovej trubici alebo po predchádzajúcej ejakulácii. Prítomnosť alebo neprítomnosť spermií v predsemennej tekutine nie je možné jednoznačne stanoviť. Z toho vyplýva, že aj prerušovaný sex môže priniesť (nechcené) ovocie.

Článok aktualizovaný 15.5.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE