Ako zredukovať vrásky na čele? Máme tipy, ktoré pomôžu!

ako zredukovať vrásky na čele

Mnohé ženy hľadajú úspešný recept na to, ako sa zbaviť vrások na tvári. Nuž, milé dámy, asi vás sklameme. Vráskam a ich vzniku sa totiž úplne vyhnúť nedá a skôr či neskôr nás v živote postihnú všetky. Ako sa však hovorí, nehádžme flintu do žita. S vráskami vieme účinne pracovať, a to aj s tými, s ktorými sa na prvý pohľad už nič urobiť nedá. 

Ako zredukovať vrásky na čele? Čo robiť, ak vás trápia hlboké vrásky na čele? Existuje nejaká masáž tváre proti vráskam? Alebo sú dobré cviky proti vráskam? V našom článku nájdete množstvo cenných tipov a trikov, ako bojovať proti vráskam na čele, ktoré dokážu priniesť výsledky!

Aké sú faktory výskytu vrások?

Príčiny vzniku vrások sú rôzne, vznik vrások podmieňujú viaceré premenné. Genetická predispozícia, mimika tváre, ale aj to, ako sa chránime pred slnkom či voľnými radikálmi. To všetko môže mať vplyv na to, kedy a v akej miere nás vrásky postihnú.

  • S vekom sa produkcia kolagénu a elastínu v pokožke znižuje, čo vedie k strate elasticity a pevnosti, a tým k tvorbe vrások. 
  • Genetické predispozície môžu ovplyvniť, ako skoro a intenzívne sa vrásky objavia. 
  • Dlhodobé vystavenie UV žiareniu urýchľuje starnutie pokožky (fotostarnutie) a tvorbu vrások.
  • Chemické látky v cigaretovom dyme poškodzujú kolagén a elastín, čo vedie k predčasnému starnutiu pokožky.
  • Opakované pohyby tvárových svalov, ako je mračenie alebo zdvíhanie obočia, môžu viesť k tvorbe dynamických vrások, ktoré sa časom stávajú permanentnými.
  • Nedostatok hydratácie spôsobuje suchú pokožku, ktorá je náchylnejšia na tvorbu vrások.
  • Chronický stres môže viesť k napätiu v tvárových svaloch a k zníženiu kvality pokožky.
  • Nedostatok kvalitného spánku môže spôsobiť predčasné starnutie pokožky a tvorbu vrások.
  • Nadbytok cukru v strave môže viesť k procesu nazývanému glykačný, ktorý poškodzuje kolagén a elastín v pokožke.
  • Nedostatočné čistenie, exfoliácia a hydratácia môžu prispieť k predčasnému starnutiu pokožky.
  • Zmeny v hladinách hormónov, najmä počas menopauzy, môžu ovplyvniť stav pokožky a prispieť k tvorbe vrások.

Inšpiruj sa: Ako využiť citrusové šupky? Tieto nápady vás nadchnú!

starostlivosť proti vráskam
Depositphotos

Najlepšie triky proti vráskam na čele: 

1. Správne kozmetické prípravky a pravidelná starostlivosť

Znížiť výskyt vrások pomôže v prvom rade správa starostlivosť. Dôležité je čistenie a vyživovanie. Na starostlivosť proti vráskam možno uplatniť rôzne anti-aging krémy, sérum na hydratáciu, séra proti vráskam a podobne. Vhodné sú masky na tvár, ale zabúdať netreba ani na to, aká dôležitá je šetrná exfoliácia pokožky. 

Používajte produkty obsahujúce kyselinu hyalurónovú, ktorá udržiava pokožku hydratovanú a plnú. Kyselina hyalurónová je skvelá látka, ktorá je aj prirodzenou súčasťou nášho tela, no zvyšujúcim vekom jej máme stále menej. 

Vhodné je v kozmetike vyhľadávať aj retinoidy. Krémy s retinoidmi (vitamín A) môžu pomôcť zlepšiť textúru pokožky a redukovať jemné vrásky. To pomôže zlepšiť vzhľad vrások. Dobrou voľbou sú aj AHA kyseliny

2. Masáž tváre v oblasti čela

K starostlivosti o pleť pridajte masáže, ktoré rovnako pomôžu eliminovať vrásky na čele, ako aj zvyšných častiach tela. Masáž zlepšuje prietok krvi v oblasti čela, čo zvyšuje okysličenie a prísun živín do pokožky. To môže podporiť zdravý vzhľad a regeneráciu pokožky.

Masáž čela taktiež pomáha uvoľniť napätie a stres, ktoré sa často akumulujú v tejto oblasti. Uvoľnenie svalov na čele môže viesť k zníženiu výskytu vrások spôsobených stresom a napätím. Podporená je tiež produkcia kolagénu a zlepšuje sa absorpcia kozmetických produktom.

Skúste masáž rukami, alebo siahnite aj po masážnych pomôckach, ako je gua sha kameň či face roller. 

3. Aj cviky pomáhajú proti vráskam

Tvárové cvičenia (tvárová gymnastika) na redukciu tohto typu vrások spočívajú v posilňovaní čelného svalu, ktorý vekom starne a vyťahuje pokožku na čele smerom hore. Dvíha aj horné viečka a tvorí tak nežiaduce horizontálne vrásky. 

Cvičenia zamerané na čelné svaly pomáhajú posilniť tieto svaly, čo môže viesť k pevnejšej a hladšej pokožke. Silnejšie svaly môžu lepšie podopierať pokožku a zabraňovať jej previsnutiu, čo môže znižovať výskyt vrások. Rovnako ako masáž, aj tvárová joga podporuje prietok krvi v tvárovej oblasti, čo prináša viac kyslíka a živín do pokožky.

TIP NA CVIK: Položte prsty oboch rúk na čelo, rovnobežne s líniou vlasov. Jemne ťahajte pokožku nahor a von, aby ste vyhladili vrásky, a zároveň sa pokúste stiahnuť čelo dole. Držte pozíciu 10 sekúnd a potom uvoľnite. Opakujte 10-krát. Tento cvik pomáha posilniť svaly a vyhladiť vrásky.

4. Pozor na mimiku

Mimika je súčasťou prejavu každého jedinca a odstrániť ju nie je možné ani žiaduce, pretože je súčasťou jeho osobnosti. Ak však chceme zredukovať vrásky na čele, mali by sme ju aspoň obmedziť a vyhnúť sa prehnanému vrašteniu čela, ktoré z dlhodobého hľadiska významne prispieva k ich vzniku. 

5. Špeciálne procedúry

Samozrejme, v dnešnej dobe sú dostupné aj rôzne ošetrenia u profesionálov, ktoré prinášajú spravidla veľmi skvelé a viditeľné výsledky. Ak chcete nejakú procedúru podstúpiť, najlepšie je to konzultovať priamo s odborníkom. Možnosťou sú napríklad botoxové injekcie, injekcie kyseliny hyalurónovej, laserové ošetrenia, chemické peelingy či mikrodermabrázia. 

EXTRA TIP: Tejpovanie tváre proti vráskam na čele


Prevencia – ako minimalizovať výskyt vrások skôr než vzniknú?

Ako sme uviedli vyššie, úplná prevencia vzniku vrások jednoducho neexistuje. Je tomu tak preto, že pokožka sa vekom prirodzene stenšuje, stráca pružnosť a tiež štruktúru. Postupom času ani nedokáže zadržiavať dostatok vlahy, nevytvára si toľko prirodzeného mazu a ťažšie sa hojí, čo z nej robí ideálneho kandidáta na vznik viditeľných prejavov starnutia, akým sú aj vrásky.

Avšak, to neznamená, že prevencia nemá význam, práve naopak. Preventívne opatrenia napomáhajú k tomu, aby pleť nestarla rýchlejšie a aby sa už vzniknuté vrásky rýchlo neprehlbovali. 

  • Pravidelná hydratácia: Pite dostatok vody každý deň, aby bola pokožka hydratovaná zvnútra. Používajte hydratačný krém vhodný pre váš typ pokožky, najmä produkty obsahujúce kyselinu hyalurónovú.
  • Ochrana pred slnkom: Používajte opaľovací krém s vysokým SPF každý deň, aj počas zamračených dní. Noste klobúky a slnečné okuliare na ochranu pred priamym slnečným žiarením.
  • Zdravá strava: Konzumujte potraviny bohaté na antioxidanty, vitamíny a minerály, ako sú ovocie, zelenina, orechy a ryby. Zahrňte do stravy omega-3 mastné kyseliny, ktoré podporujú zdravie pokožky.
  • Správna starostlivosť o pleť: Čistite si pleť ráno a večer, aby ste odstránili nečistoty a make-up. Používajte produkty s retinoidmi, vitamínom C, E a inými antioxidantmi, ktoré podporujú regeneráciu pokožky.
  • Zníženie stresu: Praktizujte relaxačné techniky ako meditácia, joga alebo hlboké dýchanie. Dostatok spánku je kľúčový pre regeneráciu pokožky.
  • Vyhýbanie sa fajčeniu a alkoholu: Fajčenie a nadmerná konzumácia alkoholu môžu urýchliť starnutie pokožky a tvorbu vrások.
  • Dostatočný spánok: Doprajte si aspoň 7-8 hodín kvalitného spánku každú noc. Spite na chrbte, aby ste predišli tlaku na pokožku tváre, čo môže viesť k tvorbe vrások.

Odporúčame: Cvičenie 5 Tibeťanov: Len 10 minút denne a energie budete mať na rozdávanie!

Článok aktualizovaný 22.5.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE