Sú účinky zelerového džúsu pravda či blud? Zistite, čo tvrdí veda

účinky zelerového džúsu

Zelerový džús sa stal v posledných rokoch populárnym nápojom medzi priaznivcami zdravého životného štýlu. Tento zelený elixír, vyrobený z čerstvých stoniek zeleru, je často oslavovaný pre svoje potenciálne zdravotné prínosy. Jeho jedinečná chuť a nutričný profil ho robia obľúbeným doplnkom stravy pre tých, ktorí hľadajú prirodzené spôsoby, ako zlepšiť svoje zdravie a pohodu.

Zelerový džús je často spomínaný v súvislosti s detoxikáciou organizmu, podporou hydratácie a zlepšením tráviaceho systému. Tento nápoj je bohatý na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré môžu prispieť k celkovému zdraviu a vitalite. Mnohí ľudia hlásia pozitívne zmeny vo svojom zdravotnom stave po zavedení zelerového džúsu do svojho denného režimu.

Ak vás zaujíma, aké konkrétne účinky môže mať zelerový džús na vaše zdravie, prečítajte si nasledujúci článok. Dozviete sa viac o výhodách tohto nápoja, ako ho pripraviť a aké sú možné riziká jeho konzumácie. Všetky tieto informácie vám pomôžu rozhodnúť sa, či je zelerový džús vhodný aj pre vás. Aké sú liečivé účinky zeleru? Čo pre nás urobí čistá zelerová šťava? Čítajte ďalej!

Zelerová šťava nie je žiadny nevídaný zázrak

Možno vás zaujíma, kto s celým rozruchom okolo zeleného nápoja, z pomerne populárnej zeleniny, prišiel. Bol to známy spisovateľ z vydavateľstva New York Times menom Anthony William. Ten prostredníctvom sociálnych sietí vyzýval svojich sledovateľov, aby pili zelerový džús, a to každý deň po dobu jedného týždňa s cieľom celkového ozdravenia tela a v neposlednom rade i redukcie hmotnosti. Ak sa však na to pozrieme z vedeckého hľadiska, zelerový džús je rovnako zdravý ako džús z mrkvy či inej zeleniny, ktorú máte radi. Nejde preto o žiadny zázračný liek na všetky ľudské problémy a ochorenia, varujú vedci.

Inšpiruj sa: Prečo začať používať zelerový olej? Jeho účinky ťa presvedčia!

prečo piť zelerový džús Shutterstock®

Prečo piť čerstvú zelerovú šťavu?

Aby sme však boli féroví, veda jasne tvrdí, že zelerový džús je blahodarný pre ľudské telo. Je nesmierne bohatý na vitamíny A, C, K, obsahuje aj kyselinu listovú, draslík, sodík, vápnik, horčík, fosfor a ďalšie dôležité živiny. Vďaka pitiu zelerového džúsu, ktorý obsahuje veľa vody a elektrolyty, budete značne hydratovaní po celý deň.

Stonkový zeler je tvorený prevažne vodou, čo prispieva k jeho hydratačným vlastnostiam. Zeler je bohatý na antioxidanty, ako sú flavonoidy a polyfenoly, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Zeler obsahuje rôzne fytochemikálie, vrátane luteolínu a apigenínu, ktoré majú protizápalové a protirakovinové účinky. Prírodné enzýmy v zeleri môžu pomôcť pri trávení a podporovať metabolizmus.

Zelerová šťava dopraje detox pre telo a znižuje krvný tlak

Prečo sa oplatí konzumovať zelerový džús? Zelerovej šťave sa pripisujú viaceré účinky:

  • zelerová šťava pomáha prirodzenej detoxikácii tela,
  • zelerová šťava znižuje krvný tlak, 
  • pitie zelerovej šťavy podporuje zdravie pokožky,
  • zelerový džús zvyšuje hydratáciu tela,
  • zelerová šťava zlepšuje trávenie,
  • zelerová šťava má protizápalové vlastnosti,
  • šťava zo stonkového zeleru podporuje imunitný systém.

Zaujme ťa: TOP liečivé koreniny: Majú miesto aj vo vašej kuchyni?

účinky zelerového džúsu Shutterstock®

Piť či nepiť zelerovú šťavu?

Ak sa neviete rozhodnúť, či výzvu #celetyjuicechallenge podstúpiť, odborníci tvrdia, že je to len a len na vás. Pitím zelerového džúsu hoci aj každý deň nič nepokazíte a ak vám i chutí, niet nad čím dlho lamentovať. Ak však na pití zelerového džúsu nevidíte nič špeciálne, pokojne do svojho každodenného odšťaveného nápoja pridajte ďalšiu listovú zeleninu. Ani s odšťavovaním zeleniny by sa to nemalo preháňať, pretože ním telo pripravujete o vzácnu vlákninu a dávate doň viac cukru ako je nutné.

Odšťavovaním zeleru, ako aj inej zeleniny či ovocia, žiaľ strácame podstatnú časť zdravej vlákniny, ktorá je nesmierne dôležitá pre zasýtenie, zdravé trávenie, imunitu aj stabilitu hladiny cukru v krvi. Zabúdať by sme nemali ani na to, že odšťavovaním ovocia a zeleniny získavame i pomerne veľké množstvo cukrov.

Možné riziká spojené so zelerovou šťavou:

  • Alergické reakcie: Niektorí ľudia môžu byť alergickí na zeler. Symptómy môžu zahŕňať svrbenie, opuchy, vyrážky alebo dokonca anafylaktický šok v extrémnych prípadoch. Ak máte akékoľvek alergie na potraviny, konzultujte so svojím lekárom predtým, než začnete konzumovať zelerovú šťavu.
  • Zvýšený príjem sodíka: Zeler obsahuje prirodzene sa vyskytujúci sodík. Pri konzumácii veľkého množstva zelerovej šťavy môže dôjsť k zvýšenému príjmu sodíka, čo môže byť problémové pre ľudí so zvýšeným krvným tlakom alebo ochorením srdca.
  • Interakcie s liekmi: Zeler a jeho šťava môžu interagovať s určitými liekmi, ako sú antikoagulanciá (lieky na riedenie krvi) a diuretiká. Ak užívate lieky, konzultujte so svojím lekárom pred začatím pravidelnej konzumácie zelerovej šťavy.
  • Fotosenzitivita: Zeler obsahuje furokumaríny, ktoré môžu zvýšiť citlivosť kože na slnečné žiarenie. To môže viesť k väčšiemu riziku spálenia od slnka alebo vzniku vyrážok po vystavení sa slnečnému žiareniu.
  • Tráviace problémy: Pri konzumácii veľkého množstva zelerovej šťavy môže dôjsť k tráviacim problémom, ako sú nadúvanie, plynatosť alebo hnačka, najmä u ľudí so citlivým tráviacim systémom.
  • Nerovnováha elektrolytov: Vysoký obsah draslíka v zelerovej šťave môže spôsobiť nerovnováhu elektrolytov, čo môže byť problematické pre ľudí s obličkovými problémami alebo inými zdravotnými stavmi, ktoré ovplyvňujú rovnováhu elektrolytov.

Článok aktualizovaný 8.7.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE