Ako si pripraviť kvalitný a chutný burger? Kvalitné mäso a kvalitný gril sú základ

kontaktný gril

Grilovanie je nielen o stretnutí sa s rodinou a priateľmi, ale aj o vynikajúcom jedle. Ak máte radi rýchlo pripravené pokrmy, ktoré sú chutné, pripravte si burger. Stačia vám kvalitné ingrediencie, správny postup a gril.

Ak stále nemáte domáci gril, môžete sa poobzerať po elektrických griloch. Disponujú zaujímavými výhodami a môžete ich používať celoročne aj v interiéri, nielen vonku na terase. Páči sa vám kontaktný gril? Vďaka nemu pripravíte pokrmy naozaj rýchlo a zaujme vás svojimi pokrokovými funkciami.

Neprehliadni: Ako pripraviť vajcia čo najzdravšie? Takto budú pre nás prospešné!

Mäso a domáci gril ako základ chutného burgra

Burger milujú malí i veľkí. Na grile je hotový za niekoľko minút a so správnymi ingredienciami chutí výborne. Na čo by ste nemali zabúdať?

Investujte do kvalitného mäsa

Základným predpokladom chutného burgra je kvalitné mäso. Ideálne je mleté hovädzie mäso od poctivého slovenského farmára. Dajte si tú námahu a urobte si prieskum trhu.

Mäso ovplyvní nielen chuť burgra, ale aj jeho konzistenciu. Vhodnou voľbou je hovädzie predné, v ktorom je zastúpeného okolo 80 percent mäsa a 20 percent tuku. Ideálne je, ak mäso zomeliete doma pred prípravou burgra.

Ak musíte mäso kupovať u mäsiara, alebo sa rozhodnete pre balené mleté mäso, vždy venujte pozornosť dátumu spotreby. Nepodceňujte ani krajinu pôvodu. Vyhýbajte sa diétnym verziám mäsa na burger, pretože nedocielite vytúženú chuť ani konzistenciu.

Pozri aj: Pravidelne beháte a trápite sa s kondíciou? ZAČNITE VIAC ODDYCHOVAŤ

burger Depositphotos

Pridajte správne ingrediencie

Chcete pravý burger? Potom do neho pridajte iba korenie a soľ. Ak chcete výraznejšiu chuť, môžete použiť pretlačený cesnak či nadrobno nakrájanú cibuľu. V našich končinách sa na dochutenie používajú aj horčica alebo kečup.

Žiada sa vám experimentovať? Samozrejme, môžete využiť aj služby rôznych omáčok na dochutenie. Avšak vždy si prečítajte zloženie. Dobrou voľbou sú aj bylinky. V prípade, že preferujete exotickejšie chute, nemusíte sa báť ani zázvoru či medu.

V žiadnom prípade nepridávajte vajce či strúhanku na zahustenie. Získate niečo, čo má od burgra naozaj veľmi ďaleko.

Vytvarujte burgre

Okrem použitia správnych ingrediencií je dôležité prísady do mäsa dôkladne zapracovať, ale s mierou. Po vytvarovaní placky mokrými rukami nezabudnite v strede burgra urobiť dieru, pretože to ovplyvní konečnú chuť. Všeobecné odporúčanie znie, že hrúbka burgra je okolo 1,5 cm a priemer 10 cm. Burgre skladujte na chladnom mieste až do chvíle, kým ich dáte na domáci gril.

Dodržte techniku grilovania

Ak máte doma multifunkčný kontaktný gril, grilovanie vám pôjde jedna radosť. Pre maximálny pôžitok využite otvorenú polohu grilovania na rebrovanej grilovacej platni. Burgre pritlačte na rozpálenú platňu a grilujte niekoľko minút z každej strany v závislosti od toho, aký stupeň prepečenia chcete dosiahnuť.

Stupeň blue rare znamená, že burger bude prepečený iba zvonku a vnútri červený a šťavnatý. Medium rare zabezpečí to, že burger bude z 25 percent ružový. Okrem toho môžete zvoliť stupeň prepečenia rare, medium well, medium rare a well done. Bez ohľadu na to, ako burger ugrilujete, mali by ste ho otočiť len raz.

Po grilovaní nechajte mäso bokom odpočívať približne 5 minút. Ak sa vám žiada, môžete ho prikryť alobalom.

Tip pre vás: Čo sa stane, ak zjete priveľa čerešní? Zistite to TERAZ!

Nepodceňujte výber pečiva

Hoci výber mäsa, pridanie vhodných ingrediencií a grilovanie na multifunkčnom kontaktnom grile hrá dôležitú úlohu, nemali by ste podceňovať ani výber pečiva. Ideálnou voľbou je v tomto prípade brioška. S trochou šikovnosti si toto pečivo dokážete pripraviť doma. Poprípade navštívte miestneho pekára a kúpte si kvalitnú žemľu.

Pridajte syry a zeleninu

Pečivo a mäso tvoria základ burgra. Avšak potrebné je pridať aj syry a zeleninu podľa vašich chutí. Ani tu sa nebojte experimentovať s rôznymi typmi syrov a zeleniny. V burgri nemusí byť len plátok syra, šalát a paradajka. 

Zdroj úvodnej fotky: Braun

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE