Trávte čas na záhrade aktívne! Ako na cvičenie využiť záhradný nábytok?

Cvičenie v záhrade so záhradným nábytkom

Cvičenie vonku má mnoho prínosov – zohráva úlohu pri posilňovaní imunitného systému, zlepšovaní nálady či znižovaní stresu. Vôbec pritom nemusíte chodiť ďaleko. Meditáciu, jogu či niekoľko ľahkých cvikov môžete robiť aj na vašej záhrade, či terase. Záhradný nábytok okrem toho využijete nielen na relax po cvičení, ale aj pri samotnej fyzickej aktivite. Pozrite si niekoľko tipov, ako premeniť záhradu na skvelý priestor na cvičenie! 

Odporúčame: Prečo je vaňa taká blahodarná? Pretože regenerácia začína uvoľnením

Vyberte si správne miesto

Dbajte na to, aby ste mali nielen dostatok miesta na cvičenie (a ideálne rovnú plochu), ale aj priestor, ktorý sa nachádza v tienistej alebo polotienistej časti záhrady. Budete tak môcť trénovať aj počas letného poludnia – vyhnete sa spáleniu od slnka a prehriatiu organizmu. Ak takéto miesto na záhrade nemáte, budete si musieť zaobstarať záhradný slnečník, ideálne aj so základňou a bočnou polohou stojana, vďaka čomu budete mať pod ním viac priestoru.

Neprehliadni: TIETO 3 znamenia zverokruhu majú tú najkrajšiu dušu! Ste medzi nimi aj vy?

Využite záhradný nábytok na cvičenie Depositphotos

Využite záhradný nábytok na cvičenie s vlastnou váhou

Na cvičenie s vlastnou váhou dokonale poslúži váš záhradný nábytok, nie je nutné kupovať si jednoručky či iné vybavenie. Nižšie vám prinášame niekoľko tipov, ako precvičiť jednotlivé partie tela.  

  • Dipy o záhradné kreslo alebo pohovku – otočte sa chrbtom k pohovke, sadnite si na zem a nohy majte vystreté pred sebou. Uchopte okraje sedadla rukami tak, aby boli vaše ruky na šírku ramien. Zdvihnite sa do     vystretých rúk a následne pomaly klesajte, kým sa lakte nezohnú do pravého uhla. Pri tomto cviku pracujú hlavne tricepsy.

  • Sklápačky na lavičke – tento cvik sa zameriava na brucho. Sadnite si na záhradnú lavičku/pohovku a dajte sa do polohy poloľahu. Ruky zaprite za telo, nohy zdvihnite do úrovne nábytku, ktorý pri cvičení používate, kolená majte mierne pokrčené. S výdychom pritiahnite kolená k hrudníku, s náchychom ich vystrite pred seba do východiskovej polohy.         

  • Bulharský drep – jedna noha je pevne na zemi, chodidlo druhej nohy je naplocho položené na záhradnom nábytku. Koleno a chodidlo nohy položenej na zemi nevytáčajte. Smerujú rovno, chodidlo od zeme     neodliepajte. Pomaly sa spustite nadol, kým sa vaše predné koleno neohne do pravého uhla. Zatlačte sa pätami späť nahor do východiskovej polohy. Týmto precvičíte svaly stehien a zadku.     

Meditácia v záhradnej sieti

Meditácia je tréningom mysle. Táto technika je o sústredení sa na prítomný okamih, kontrolovaní myšlienok, pocitov a toku energie. Meditovať môžete kdekoľvek, no cvičenie vonku a spojenie s prírodou môže vás zážitok ešte posilniť.

Miesto na meditáciu by malo byť pokojné a tiché, bez rušivých elementov. Vyberte si pohodlný záhradný nábytok, napr. lehátko, závesné kreslo alebo hojdaciu sieť. Oči môžete mať zatvorené, prípadne aj otvorené, sústreďte sa však na jeden bod. Vnímajte svoj dych, každý nádych a výdych. Zabránite tak tomu, aby vaše myšlienky odbiehali inam. Meditujte pravidelne, spočiatku však stačí krátky tréning, max. päť minút.

Tip pre vás: Stop chrápaniu! Tieto 3 izbové rastliny by ste mali mať vo vašej spálni

Meditácia v záhradnej sieti Tatjana Marjanović/Wirestock Creators / Adobestock.com

Prečo práve hojdacia sieť? 

Hojdacia sieť vám poskytne podporu a pohodlie, čím umožní uvoľniť svaly a znížiť napätie v tele. Rytmický pohyb hojdania okrem toho synchronizuje mozgové vlny, ako naznačuje štúdia uverejnená vo vedeckom časopise Current Biology, a znižuje hladinu stresu.

Máte už svoju záhradu pripravenú na hodiny meditácie, jogy či iného cvičenia?


0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE