Prášok z plodov baobabu: Skutočný poklad z africkej savany?

prášok z plodov baobabu

Cítite sa unavení, bez nálady, máte problém s pleťou, trávením a celkovo s imunitou? Pokiaľ ste na túto otázku alebo na jej časť odpovedali kladne, určite vám odporúčame prečítať si článok o superpotravine, ktorá vám pomôže s uvedenými ťažkosťami. Reč je o baobabe (Adansonia Digitata L.), respektíve o jeho plodoch plných zdraviu prospešných látok. Prášok z plodov baobabu môžete vyskúšať aj v rámci vášho zdravého stravovania.

Aké benefity ľudskému telo prináša prášok z plodov baobabu? Aké látky obsahuje a ako ho používať? Pre koho nie je vhodný? Všetko dôležité sa dozviete v nasledujúcom článku.

Strom života

Baobab je známy aj ako „strom života“ alebo „strom hore nohami“,  jeho výzor je naozaj monumentálny a netypický.  Rastie až do výšky 15 - 30 metrov a jeho pôvodnou lokalitou je africká savana. Rozšíril sa však aj na Madagaskar, Srí Lanku alebo do Zanzibaru. Na baobabe je zaujímavé aj to, že si dokáže urobiť ohromné zásoby vody a vďaka tomu vie prežiť aj dlhé obdobie sucha.

Odporúčame: Tigrie orechy: Superpotravina, ktorú sa naozaj oplatí konzumovať!

baobabový prášok Shutterstock®

Jedinečné plody afrického baobabu

Poďme sa ale pozrieť na plody tohto zaujímavého stromu, ktorým predchádzajú krásne biele kvety. Plod baobabu má vajcovitý tvar a dorásť môže do veľkosti avokáda alebo kokosového orecha. Na povrchu je tvrdý a suchý, vnútro skrýva hubovitú dužinu s množstvom semien podobných fazule. 

Plody baobabu sa nechávajú uschnúť na strome, potom sa vyschnutá dužina pomelie a preoseje. Výsledkom je bledý nažltlý prášok s kyselkavou chuťou a jedinečnou arómou. Je podobná citrusovému ovociu s podtónom karamelu.

Získavanie baobabového prášku je aj etické, pretože pri zbere plodov a ich spracovaní na prášok sa zamestná mnoho miestnych ľudí. Okrem toho, zber pomáha zachovať prirodzenú populáciu týchto stromov v pôvodnom prostredí.

Odporúčame: Má ju jedna z piatich žien: Čo je menorágia a ako sa prejavuje?

strom baobab a kvet Shutterstock®

Superpotravina baobab prášok –  čo obsahuje? 

Prečo sú plody baobabu hodné toľkého záujmu? Je to vďaka nutričnému zloženiu baobabového prášku. Nadominantnejšou zložkou je určite vláknina (pektín), ktorá pomáha pri problémoch s trávením a so žalúdočnými ťažkosťami. Vysoký je aj podiel vápnika, ktorý má ako minerál najväčšie zastúpenie v ľudskom tele.

Čo sa vitamínov týka, tak tu môžeme hovoriť najmä o úžasnom množstve vitamínu C. V akom množstve ukrýva vitamín C? Uvádza sa, že plod baobabu má až šesťkrát viac vitamínu C ako pomaranče a jeho antioxidačná hodnota je až desaťkrát väčšia ako u Goji. 

Vitamín C chráni naše bunky pred vonkajším zaťažením a podporuje tvorbu kolagénu v pleti. Spolu s vitamínom B6, ktorý je taktiež v prášku prítomný, pomáhajú znížiť pocity únavy a malátnosti. Okrem ďalších hodnotných zložiek (napr. železo, draslík, horčík) sú prítomné aj taníny, ktoré sú zodpovedné za antibakteriálne účinky prášku, taktiež pôsobia proti infekciám.

Aké má baobabový prášok účinky:

  • Podpora imunitného systému: Vysoký obsah vitamínu C v baobabovom prášku prispieva k posilneniu imunitného systému a pomáha telu bojovať proti infekciám, keďže je podporená imunita.
  • Antioxidačné účinky: Baobabový prášok je bohatý na antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, čím znižujú riziko chronických ochorení, ako sú srdcové choroby a rakovina.
  • Zdravé trávenie a tráviaci systém: Vysoký obsah vlákniny podporuje zdravé trávenie a pravidelné vyprázdňovanie. Pomáha tiež pri prevencii zápchy a udržiavaní zdravého črevného mikrobiómu.
  • Kontrola hladiny cukru v krvi: Rozpustná vláknina v baobabovom prášku môže pomôcť stabilizovať hladinu cukru v krvi tým, že spomaľuje vstrebávanie cukrov do krvného obehu.
  • Zlepšenie zdravia pokožky: Vitamín C je nevyhnutný pre tvorbu kolagénu, ktorý podporuje zdravie pokožky, pomáha pri hojení rán a môže znížiť známky starnutia.
  • Zvýšenie energie: Vďaka obsahu vitamínov a minerálov môže baobabový prášok prispieť k zvýšeniu energetickej úrovne a zníženiu únavy.
  • Protizápalové účinky: Antioxidanty a ďalšie zložky baobabového prášku majú protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal v tele a zmierniť symptómy spojené so zápalovými ochoreniami.
  • Podpora zdravia srdca: Draslík v baobabovom prášku pomáha regulovať krvný tlak a podporuje zdravé srdce.

Odporúčame: Poznáte najzdravšie čaje? Prinášame vám ich rebríček

plody baobabu Shutterstock®

Prášok z plodov baobabu v zdravej strave

Pri nákupe tohto prášku (pravdepodobne v obchodoch so zdravou výživou alebo na internete) vyberajte z produktov, ktoré sú certifikované, organické a neobsahujú umelé prísady. Pri zavádzaní baobabového prášku do stravy by sme si mali v prvom rade spomenúť jeho dávkovanie. 

Denne sa odporúča konzumácia jednej čajovej lyžičky prášku, no pri zvýšenej záťaži organizmu (pri športových výkonoch, psychickej záťaži, chorobe a pod.) je možné dávku zvýšiť na dve čajové lyžičky denne (cca 6 gramov). Denná dávka sa prekračovať nemá.

Použitie baobabového prášku

Prášok z plodov baobabu môžete využiť takmer vo všetkých receptoch, takže kreativite sa medze nekladú. Použite ho napríklad do pokrmov, v ktorých majú svoje miesto aj mleté orechy alebo rôzne múky. Prášok z baobabu je skvelou zložkou rôznych koláčov, studených polievok, dipov alebo dressingov. Bez problémov ho však môžete pridať aj do jogurtov, raňajkových kaší, smoothies a šalátov.

Pokiaľ ale nemáte veľa času a nestíhate si doma pripravovať jedlo, tak stačí prášok z plodov baobabu jednoducho rozmiešať vo vode alebo ovocnej šťave (cca 250 ml) a vypiť. Naozaj potrebujete len jednu – dve čajové lyžičky denne, aby ste využili benefity tohto silného výživového doplnku.

Kontraindikácie – pre koho baobab prášok nemusí byť vhodný?

  • Alergici: Ľudia s alergiou na plody baobabu alebo s alergiami na iné podobné potraviny by mali byť opatrní, pretože môže dôjsť k alergickej reakcii.
  • Tehotné a dojčiace ženy: Hoci neexistujú dôkazy, že by baobabový prášok bol škodlivý počas tehotenstva alebo dojčenia, je vždy lepšie sa poradiť s lekárom pred zavedením nového doplnku stravy.
  • Ľudia s chronickými tráviacimi problémami: Vysoký obsah vlákniny v baobabovom prášku môže spôsobiť tráviace problémy u ľudí s citlivým tráviacim systémom, ako sú nafukovanie, plynatosť alebo hnačka. Odporúča sa začať s menšími dávkami a postupne ich zvyšovať.
  • Ľudia s nízkou hladinou cukru v krvi (hypoglykémia): Organický baobabový prášok môže ovplyvniť hladinu cukru v krvi, takže ľudia s hypoglykémiou by mali byť opatrní a konzultovať použitie s lekárom.
  • Ľudia na liekoch: Ak užívate lieky, najmä tie, ktoré ovplyvňujú hladinu cukru v krvi, krvný tlak alebo trávenie, poraďte sa s lekárom, aby sa predišlo možným interakciám.

Článok aktualizovaný 2.7.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE