Má ju jedna z piatich žien: Čo je menorágia a ako sa prejavuje?

menorágia

Prichádza každý mesiac, má ju takmer každá žena v reproduktívnom veku, a predsa u každej z nás prebieha úplne inak. Niektoré ženy dokonca trápi príliš silná alebo príliš dlhá menštruácia, čo vo väčšine považujú za prirodzené. Čo je menorágia, ako sa prejavuje a kedy je s abnormalitami v menštruačnom cykle potrebné zájsť ku gynekológovi? Aká je príčina dlhého krvácania?

Menštruačný cyklus je individuálny a môže byť ovplyvnený mnohými faktormi vrátane genetiky, životného štýlu a zdravotného stavu. V niektorých prípadoch môže byť silné alebo predĺžené krvácanie signálom, že niečo nie je v poriadku. Preto je dôležité venovať pozornosť príznakom a vedieť, kedy vyhľadať odbornú pomoc.

Ako vyzerá normálny cyklus?

Pri menštruačnom cykle ženy je veľmi ťažké opísať to, čo je normálne. Vo všeobecnosti sa však za ideálnu dĺžku celého menštruačného cyklu považuje 28 dní, v norme je ale cyklus dlhý od 21 do 35 dní. Ak si myslíte, že ide o pomerne širokú škálu, máte pravdu. 

Poďme sa však baviť o ideálnej dĺžke menštruácie ako takej. Priemerná dĺžka menštruačného krvácania je podľa odborníkov 5 dní, počas ktorých by žena mala stratiť celkovo maximálne 80 mililitrov krvi.

Odporúčame: Poznáte najzdravšie čaje? Prinášame vám ich rebríček

koľko trvá menštruácia Shutterstock®

Porucha menštruačného cyklu trápi mnohé ženy

Po tom, ako sme si objasnili, čo je podľa lekárov v menštruačnom svete normálne, poďme si čosi povedať aj o jeho abnormalitách. Ako teda zistíte, že s vašou menštruáciou niečo nie je v poriadku?

Vo všeobecnosti môžeme tvrdiť, že menštruácia, ktorá zasahuje do bežného života a obmedzuje vás vo fyzických či sociálnych aktivitách alebo vás obmedzuje po psychickej stránke, je abnormálna.

Menorágia – viac ako dlhá menštruácia

Menorágia je medicínsky termín pre abnormálne silnú a/alebo dlhú menštruáciu. Ženy s menorágiou môžu zažiť krvácanie, ktoré trvá dlhšie ako sedem dní a je natoľko silné, že obmedzuje ich každodenné aktivity. Tento stav môže byť sprevádzaný ďalšími nepríjemnými príznakmi.

Čo spôsobuje menorágiu?

Menorágia môže byť spôsobená rôznymi faktormi:

  • Hormonálne nerovnováhy: Nerovnováha medzi hormónmi estrogén a progesterón môže viesť k nadmernému rastu sliznice maternice (endometria), čo spôsobuje silné krvácanie počas menštruácie.
  • Fibroidy: sú nezhubné nádory maternice, ktoré sa môžu vyvinúť počas reprodukčného veku ženy. Môžu spôsobiť silné a predĺžené menštruačné krvácanie.
  • Polypy: sú malé výrastky na sliznici maternice. Patria medzi možné príčiny silného krvácania alebo abnormálneho krvácania.
  • Endometrióza: je stav, pri ktorom tkanivo podobné sliznici maternice rastie mimo maternicu, čo môže spôsobiť silné menštruačné krvácanie a bolesti.
  • Adenomyóza: je stav, pri ktorom sliznica maternice prerastá do svalovej vrstvy maternice, čo môže viesť k bolestivým a silným menštruáciám.
  • Poruchy zrážanlivosti krvi: niektoré poruchy zrážanlivosti krvi, ako napríklad von Willebrandova choroba, môžu spôsobovať silné menštruačné krvácanie.
  • Používanie vnútromaternicového telieska (IUD): niektoré typy vnútromaternicových teliesok, najmä tie, ktoré neobsahujú hormóny, môžu spôsobiť silnejšie menštruačné krvácanie.
  • Lieky: niektoré lieky, ako antikoagulanciá, môžu zvýšiť riziko silného menštruačného krvácania.
  • Rakovina: hoci je to zriedkavé, rakovina maternice, či iné malígne nádory, ako rakovina krčka maternice alebo vaječníkov môže spôsobovať abnormálne menštruačné krvácanie.

Pozri aj: Starostlivosť o psov: Vystačia si len s tým, čo denne dostávajú?

menorágia príznaky Depositphotos

Príznaky menorágie:

1. SILNÉ KRVÁCANIE

Ako sme už naznačili niekoľkokrát, abnormálne silné krvácanie napovedá, že niečo nie je v poriadku. Čo však môžeme považovať za príliš silnú menštruáciu? Ak cez tampón, vložku alebo menštruačný kalíšok pretekáte každú jednu hodinu, máte príliš silné krvácanie.

Ak sa tento stav opakuje niekoľko hodín každý deň menštruácie, zverte sa svojmu lekárovi. Znakom abnormality krvácania a príznakom menorágie môže byť aj vylučovanie krvi vo väčších zhlukoch.

2. DLHÉ ALEBO NEPRAVIDELNÉ KRVÁCANIE

Menorágia sa môže odraziť aj na dĺžke samotnej menštruácie. Zatiaľ, čo norma je niekde okolo piatich dní, krvácanie viac ako 8 dní môže byť jej jasným príznakom. Červenú vlajku môže signalizovať aj nepravidelnosť. Ak krvácate aj v strede menštruačného cyklu, zvýšte ostražitosť.

3. ÚNAVA A VYČERPANIE

Viete, ako sa prejavuje anémia? Únava, slabosť či dýchavičnosť, to všetko môže byť znak toho, že ste stratili príliš veľa krvi a s ňou i príliš veľa železa. Dostávate sa preto do anemického stavu, ktorý môže byť tiež menoragickým príznakom. Ani tento prejav nepodceňte a zavolajte svojmu lekárovi.

4. BOLESTI V PODBRUŠKU

Bolesť v podbrušku v podobe menštruačných kŕčov je, samozrejme, normálna a vyskytuje sa najmä tesne pred samotným krvácaním, prípadne počas jeho prvých dní. Ak vás však trápi počas celej menštruácie a bolesti by ste opísali ako príliš silné až neznesiteľné, môže ísť o menorágiu. 

Odporúčame: TOTO sa deje s vaším telom, ak sa nebudete sprchovať!

menorágia liečba Depositphotos

Liečba menorágie

Obvykle sa využívajú tieto možnosti riešenia problému:

  • nesteroidné protizápalové lieky (ibuprofén alebo naproxén môžu pomôcť zmierniť menštruačné kŕče a znížiť množstvo menštruačnej krvi),
  • hormonálna liečba,
  • antifibrinolytiká (pomáhajú znižovať menštruačné krvácanie tým, že zabraňujú rozpadu krvných zrazenín),
  • dilatácia a kyretáž (odstráni časť sliznice maternice, aby sa znížilo krvácanie, môže poskytnúť dočasnú úľavu, ale nemusí byť trvalým riešením),
  • endometriálna ablácia (procedúra na deštrukciu bazálnej vrstvy endometria),
  • hysterektómia (úplne odstránenie maternice),
  • iné chirurgické zákroky (napr. na odstránenie polypov, myómov a pod.),
  • doplnky železa (ak menorágia spôsobila anémiu).

Život s abnormálnym menštruačným krvácaním môže byť náročný. Ak sa s ním zveríte lekárovi, ktorý stanoví diagnózu menorágia, môže vám predpísať hormonálnu antikoncepciu, ktorá by mala krvácanie dostať pod kontrolu.

Ak sa však takejto forme bránite, musíte sa na krvácanie každý mesiac dobre pripraviť. Odporúča sa používať tampóny v kombinácii s vložkami, aby ste zabránili pretečeniu a v niektorých prípadoch postačí dať šancu menštruačnému kalíšku, ktorý krvi udrží podstatne viac. S menorágiou sa žiť určite dá v prípade, že vás neuberá o cenné železo a nespôsobuje vám ďalšie zdravotné ťažkosti.

Článok aktualizovaný 1.7.2024

1 komentár
Emil Valentaj

Emil Valentaj

19.08.2021 16:26

mne na toto celkom pomohlo hemonové železo:) lebo tiež som trpela tým, že som mala velmi bolestivé a dlhe \"svoje dni\" a už by to až liezlo na nervy....

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE