Aj teba trápia svalové kŕče v nohách? Takto ich porazíš!

kŕče v nohách

Intenzívna, ostrá, niekoľko sekundová ba až minútová bolesť. Dokáže pokaziť športový zážitok či len obyčajné nečinné ráno a nikdy neviete, kedy a ako príde. Svalové kŕče v nohách sa vyskytujú u väčšiny populácie. Najčastejšie, no nielen u ľudí vyššieho veku, sa vyskytujú v lýtkach, stehnách, chodidlách či dokonca aj v dlaniach. Ide o dočasné náhle zhrubnutie a stiahnutie svalu, ktoré nás na moment nepríjemne paralyzuje.

Trápia vás svalové kŕče, napríklad aj nepríjemné nočné kŕče? Žiaľ, z času na čas sa im asi nik nevyhne. Ako sa rýchlo zbaviť bolestivého kŕču? Čo skutočne pomáha na svalové kŕče? Je možné predísť svalovým kŕčom? To sa dozviete v nasledujúcom článku!

Aké sú príčiny svalových kŕčov?

Škála príčin je pomerne široká, môže ísť o banality, ako príliš tesné ponožky, brániace prekrveniu alebo nesprávnu obuv, niekedy ich spôsobuje nadmerná fyzická aktivita, dehydratácia či chýbajúce stopové prvky, ako magnézium, kalcium alebo vitamíny skupiny B. 

Neprospieva ani stres, fajčenie či určité lieky. Treba si však dať pozor, pretože v niektorých prípadoch kŕče signalizujú závažné ochorenia, ako anémiu, poruchy obličiek a štítnej žľazy či napríklad Parkinsonovu chorobu.

Odporúčame: Tea tree oil ti v lekárničke nesmie chýbať. Zatočí s týmito neduhmi!

magnézium proti kŕčom
Shutterstock®

Opakujúce sa nočné kŕče – nielen nedostatok horčíka

Ak sa nočné kŕče opakujú veľmi často, sú extrémne bolestivé alebo sú sprevádzané inými príznakmi, je vhodné navštíviť lekára. Môže ísť o príznak vážnejšieho zdravotného problému, ako je napríklad periférna neuropatia, poruchy krvného obehu alebo nedostatok minerálov. Lekár môže vykonať potrebné vyšetrenia a odporučiť vhodnú liečbu alebo suplementáciu.

Prvá pomoc – čo robiť, ak kŕč nastane?

Ak však už kŕč nastane a potrebujete rýchlu pomoc, máme pre vás niekoľko tipov. Najdôležitejšie je hneď prestať vykonávať pohyb, ktorý ho vyvolal. Pomôže teplá sprcha, masáž a rýchly prísun horčíka. Kľúčom je snažiť sa sval natiahnuť a teda, ak nastal v lýtku, ťahajte pätu k zemi a špičku k hlave, pri kŕči v chodidle skúste kráčať.

Ak je zasiahnutý predný stehenný sval, postavte sa a ohnite koleno, pritiahnuť pätu smerom k zadku a držte ju rukou. Ak je to zadný stehenný sval, posaďte sa a natiahnite nohu dopredu, jemne sa nakláňajte dopredu k prstom.

Vo väčšine prípadov sa maximálne po pár minútach bolesť sama uvoľní, ak však ide o dlhodobý stav, s ktorým prehrávate boj, treba vyhľadať lekársku pomoc.

Ďalšie tipy, čo pomáha na svalové kŕče:

  • Masáž: Jemne masírujte postihnutý sval rukami, aby ste uvoľnili napätie a zlepšili prietok krvi.
  • Teplo: Ak kŕč pretrváva, použite teplý obklad alebo teplú sprchu na postihnuté miesto. Teplo môže pomôcť uvoľniť svaly.
  • Hydratácia: Pite vodu alebo elektrolytický nápoj. Dehydratácia môže byť jednou z príčin svalových kŕčov.
  • Chôdza: Ak kŕč ustúpi, skúste sa jemne prejsť, aby ste svaly uvoľnili a predišli opakovanému kŕču.

Bude sa ti páčiť: Krvácanie z nosa: Toto sú tipy a rady, ako ho zastaviť!

kŕč v nohe
Shutterstock®

Ako predísť svalovým kŕčom?

  • Pravidelné naťahovanie: Pravidelne naťahujte svaly nôh, najmä lýtka, hamstringy a kvadricepsy. Skúste napríklad tento strečing: postavte sa proti stene, jednu nohu vpredu a druhú vzadu, a jemne tlačte na stenu, aby ste natiahli lýtkové svaly.
  • Pravidelné cvičenie: Zapojte sa do pravidelného fyzického cvičenia, ktoré zahŕňa chôdzu, beh, bicyklovanie alebo plávanie. To pomáha udržiavať svaly flexibilné a silné.
  • Hydratácia: Pite dostatok vody počas dňa. Dehydratácia môže prispieť k svalovým kŕčom. Zvýšte príjem tekutín, najmä počas horúceho počasia alebo po fyzickej aktivite.
  • Vyvážená strava: Zabezpečte, aby vaša strava obsahovala dostatok horčíka, draslíka a vápnika. Tieto minerály sú dôležité pre správnu funkciu svalov. Potraviny bohaté na tieto minerály zahŕňajú banány, orechy, listovú zeleninu, mliečne výrobky a celozrnné produkty. Ak máte problém získať dostatok minerálov zo stravy, zvážte doplnky stravy po konzultácii s lekárom.
  • Správne oblečenie a obuv: Noste pohodlnú obuv, ktorá poskytuje dostatočnú podporu, najmä ak trávite veľa času na nohách. Vyhnite sa tesnému oblečeniu. Tesné oblečenie môže obmedzovať krvný obeh a prispievať k svalovým kŕčom.
  • Teplé kúpele a teplé obklady: Teplý kúpeľ pred spaním môže pomôcť uvoľniť svaly a zlepšiť cirkuláciu krvi. Môžete tiež použiť teplé obklady na nohy, aby ste uvoľnili svaly.
  • Správne držanie tela a ergonomické nastavenie: Ak sedíte alebo stojíte dlhé hodiny, dbajte na správne držanie tela a pravidelne meníte polohu. Používajte ergonomické stoličky a stoly.
  • Masáže: Pravidelné masáže môžu pomôcť uvoľniť napäté svaly a zlepšiť prietok krvi v nohách.

Článok aktualizovaný 6.7.2024

Aktualizovaný článok: 06.07.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE