7 dôvodov, prečo používať avokádový olej: Čo urobí pre vaše zdravie a krásu?

Poznáte úžasné účinky avokáda? Plody hruškovca amerického sú plné telu prospešných látok, a to najmä zdravých tukov a mnohých vitamínov aj minerálov. Toto netradičné exotické ovocie je jednoducho vítanou súčasťou každého zdravého jedálnička.

Čo však taký avokádový olej, ktorý sa pripravuje lisovaním avokáda za studena? Platí, že tento prírodný produkt nie je pre naše zdravie prospešný o nič menej. A dokonca vie skvelo pomôcť aj pri starostlivosti o vlasy či pleť. Tak sa poďte pozrieť spolu s nami na zdravotné benefity avokádového oleja, ako aj prínosy pre krásu! Aké vlastnosti avokádového oleja oceníte najviac vy?

Aké má avokádový olej účinky?

1. Avokádový olej je plný zdravých tukov – zloženie a účinné látky

Avokádový olej je, podobne ako samotný plod, plný dôležitých tukov. Je zdrojom cenných mononenasýtených a polynenasýtených mastných kyselín. Okrem iných obsahuje napríklad i významnú kyselinu olejovú.

Príjem dostatočného množstva zdravých tukov v strave je pre zdravie zásadný. V ľudskom tele sa tuky nachádzajú v bunkových membránach aj nervových tkanivách.

Sú dôležité pre zdravie srdcovo-cievneho systému, absorpciu vitamínov aj dobrú kvalitu vlasov a nechtov. Olej z avokáda telu taktiež doplní vitamín E, ktorý podporuje činnosť pohlavných orgánov a spomaľuje proces starnutia buniek i tkanív.

Bude vás zaujímať: Prečo jesť slnečnicové semená? Takto ovplyvnia aj vaše zdravie!

cholesterol

Zdroj: Shutterstock®

2. Avokádový olej znižuje cholesterol a podporuje zdravé srdce

Avokádový olej je známy svojím blahodarným vplyvom na hladinu cholesterolu v krvi. Do jedál sa ho určite oplatí pridávať v prípade, že vás trápi vysoký cholesterol. Tento prírodný olej pôsobí protizápalovo a znižuje riziko hromadenia usadenín, najmä rozličných tukových čiastočiek v cievach. Pozitívne ovplyvňuje i hladinu krvného tlaku a stav i funkciu srdca.

Pri jeho pravidelnom používaní tak znižuje riziko rozvoja srdcovo-cievnych ochorení, ktoré sú v súčasnej dobe častou príčinou úmrtí. Avokádový olej si môžete pridať do šalátu, kaše, omáčok, jogurtu alebo si pokojne ráno doprajte samostatne 1 lyžičku oleja.

3. Avokádový olej chráni pred voľnými radikálmi a oxidačným stresom

Olej z avokáda má silné antioxidačné účinky, keďže obsahuje množstvo látok, ktoré radíme medzi antioxidanty. Okrem spomínaného vitamínu E sú to ešte rôzne karotenoidy, a to najmä cenný luteín. Toto žltooranžové farbivo sa v značnom množstve nachádza v našich očiach, a to konkrétne v žltej škvrne, ktorá je centrom najostrejšieho videnia.

Tento karotenoid má význam pri ochrane očí pred oxidačným poškodením a taktiež preventívne pôsobí proti zmenám na sietnici či proti rozličným poruchám videnia. Antioxidanty vo všeobecnosti prispievajú k ochrane buniek pred poškodením zo strany voľných radikálov a napomáhajú tak spomaľovať procesy starnutia v bunkách. Rovnako preventívne pôsobia proti rozvoju mnohých civilizačných chorôb, má protinádorové vlastnosti.

Odporúčame: TOP zaujímavosti o ľudskom srdci: Akú službu pre nás robí?

vrásky

Zdroj: Shutterstock®

4. Avokádový olej hydratuje

Ako sme spomenuli už vyššie, avokádový olej nie je len pomocníkom v kuchyni, ktorý podporuje naše zdravie, ale svoje miesto nachádza aj v kozmetickej taštičke. V prvom rade blahodarne pôsobí na pleť a pokožku tela. Je vhodný na starostlivosť o suchú kožu. Olej z avokáda celkovo podporuje elasticitu kože a pokožku vyživuje, taktiež výborne hydratuje.

5. Avokádový olej podporuje hojenie pokožky

Avokádový olej prispieva k regenerácii kožných buniek a podporuje hojenie rán. Môže byť účinnou zbraňou na aknóznu pleť či pokožku postihnutú nejakých kožných ochorením, napríklad ekzémom. Mnohí ho odporúčajú na ošetrenie pokožky s ekzémom, akné či psoriázou, nakoľko pomáha upokojiť podráždenie a prispieť k rýchlejšej regenerácii pokožky.

6. Avokádový olej pôsobí proti vráskam

Avokádový olej je nabitý vitamínmi a minerálmi (vitamín A, E, B, D, draslík, horčík, železo), ale rovnako aj nenasýtenými mastnými kyselinami, ktoré majú blahodarný vplyv na našu pokožku. Preto si ho zamiluje aj vaša starnúca pleť. Tento olej napomáha eliminovať drobné vrásky a preventívne pôsobí proti ich vzniku. 

Dokonca má prirodzený ochranný faktor, vďaka čomu chráni pleť pred slnkom, avšak netreba ho brať ako náhradu za opaľovací krém.

7. Avokádový olej zabezpečí zdravé vlasy

Avokádový olej sa nakoniec postará aj o vlasy. Napomáha regenerovať zničené vlasy, posilňuje ich a podporuje ich rast, preventívne pôsobí proti ich vypadávaniu a rieši problém so štiepením končekov aj veľmi suchou a citlivou pokožkou hlavy. 

Ak vás trápia suché a poškodené vlasy, neváhajte siahnuť práve po avokádovom oleji. Pridajte ho do domácej masky, obľúbeného kondicionéru alebo ho použite na vlasový zábal.

Odporúčame: Ako na správne rozmrazovanie mäsa – aké sú možnosti a ktoré chyby určite nerobiť?!

Avokádový olej na varenie

Avokádový olej sa stal v posledných rokoch populárnym v kuchyniach po celom svete, a to vďaka svojim výnimočným nutričným vlastnostiam a všestrannému použitiu. Je extrahovaný z dužiny avokáda a obsahuje mnohé výživné látky.

Univerzálnosť avokádového oleja ho predurčuje na využitie pri varení, pečení, smažení aj v studenej kuchyni. Avšak, je potrebné si zvoliť vhodné varianty avokádového oleja. Dostupné sú rafinované avokádové oleje, ako aj panenský a extra panenský avokádový olej lisovaný za studena.

  • Avokádové rafinované oleje – majú veľmi vysoký bod dymenia (až okolo 270 °C), preto sú vhodné aj na smaženie, majú neutrálnu chuť a vôňu, preto sú určené na všestranné použitie. Ideálny pre vysokoteplotné varenie, pečenie a iné kulinárske aplikácie, kde nie je požadovaná výrazná chuť avokáda. Rafinácia ale môže znížiť niektoré nutričné vlastnosti avokádového oleja, najmä obsah vitamínov a antioxidantov.
  • Za studena lisovaný avokádový olej – je získavaný priaznivejšou metódou, ktorá zahŕňa mechanické lisovanie bez použitia tepla alebo chemikálií. Tento proces lepšie zachováva nutričné vlastnosti, chuť a vôňu oleja. Má nižší bod dymenia než rafinovaný olej, približne okolo 190 °C. Charakterizuje ho bohatá, mierne orechová chuť a vôňa, ktorá môže pridať jedinečný nádych k jedlám. Ideálny pre dressingy, marinády, ľahké opekanie a iné kulinárske použitia, kde je požadovaná výrazná chuť avokáda.

Článok aktualizovaný 1.2.2024

1 komentár
Soňa Krátka

Soňa Krátka

24.11.2020 07:44

...akurát včera som si ho kúpila a vidím, že som urobila dobre.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE