Ak bôb nemá ešte miesto vo vašom jedálničku alebo ho ani veľmi nepoznáte, v tom prípade ste tu na správnom mieste. Dnes vám totiž prezradíme hneď niekoľko dobrých dôvodov na to, prečo jesť bôb.
Bôb obyčajný (bôb záhradný), latinsky Faba vulgaris alebo Vicia faba, je rastlina z čeľade bôbovité. Je vysoký, má mohutné okvetie a jeho plodom sú struky. V nich sa ukrývajú semená, pre ktoré bol pestovaný už od nepamäti.
Radíme ho totiž medzi najstaršie kultúrne plodiny. Jeho domovinou je údajne oblasť Stredozemného mora. V súčasnosti sa naň často zabúda. Poďme sa preto spolu pozrieť na to, ako dokáže bôb prospieť nášmu zdraviu. Prečo jesť mladý bôb? Aké benefity strukoviny bôbu poznať?
Ako pôsobí na zdravie bôb obyčajný (záhradný)?
1. Konzumovanie bôbu doplní telu bielkoviny
Bôb je, podobne ako ďalšie strukoviny, veľmi dobrým zdrojom bielkovín. Na strogramovú porciu sa v ňom ukrýva pokojne v priemere okolo 15 gramov cenných proteínov.
V jedálničku by ho tak mali mať stabilne zaradený napríklad vegáni, ktorí prijímajú bielkoviny len z rastlinných zdrojov. Pochutiť si však na ňom môže ktokoľvek. Netreba zabúdať ešte na to, že strukoviny je vhodné kombinovať s obilninami, aby sme telu dopriali všetky potrebné aminokyseliny, ktoré predstavujú základné stavebné jednotky bielkovín.
Odporúčame: Povieme vám, ako odhaliť prepracovanosť: Pozor, aby ste nevyhoreli!
2. Bôb obsahuje veľké množstvo vlákniny a podporí trávenie
Okrem bielkovín sa v bôbe nachádza aj obrovské množstvo vlákniny. Môže tvoriť až okolo 10 percent z hmotnosti tejto strukoviny. Ako dobre vieme, vláknina je nevyhnutná pre správnu činnosť čriev a predstavuje živiny pre dôležité črevné baktérie.
Nedostatok vlákniny sa môže prejaviť napríklad zápchou a okrem toho zvyšuje aj riziko viacerých zdravotných problémov, napríklad i hemoroidov či nádorových ochorení hrubého čreva a konečníka. I konzumáciou bôbu tak môžeme prispieť k prevencii týchto zdravotných ťažkostí.
3. Zdravý bôb má menej sacharidov a hodí sa aj do redukčných diét
Bôb je skutočne chutnou a výživnou potravinou, ktorá nám môže poskytnúť veľké množstvo ďalších telu prospešných látok. Je dobrým zdrojom vitamínov skupiny B aj vitamínov C či K. Okrem toho sa v ňom nachádzajú mnohé minerálne látky a stopové prvky, napríklad draslík, železo aj zinok či horčík a mangán.
Mnohí však ocenia aj jeho naopak nízky obsah sacharidov. Je teda vhodnou potravinou aj pri rozličných redukčných diétach. Dajú sa z neho pripraviť rôzne chutné nízkosacharidové pokrmy.
Bude vás zaujímať: Zázračné účinky amalaki: Je to skutočne tajná zbraň dlhovekosti?
4. Bôb pomáha pri hypertenzii
Čo ešte robí bôb pre zdravie? Známe sú aj pozitívne účinky bôbu pri hypertenzii. Ak vás teda trápi vysoký krvný tlak, určite ho neváhajte zaradiť do jedálnička. Výbornou správou taktiež je, že neobsahuje žiadny cholesterol.
Je tak vítanou súčasťou stravy, ktorá je zameraná i na prevenciu čoraz viac sa vyskytujúcich ochorení srdca a ciev, ktoré sú v dnešnej dobe častou príčinou úmrtí.
Okrem toho bolo zistené, že bôb má vďaka svojmu zloženiu a látkam, ktoré obsahuje, i pozitívny vplyv na stav pacientov s Parkinsonovou chorobou, respektíve môže byť súčasťou prevencie tohto zdravotného problému.
5. Semená bôbu majú všestranné využitie
Príčinou toho, že často nevieme, čo uvariť, môže byť i to, že neustále hádžeme v obchode do košíka tie isté potraviny. A tu sa nám ponúka ďalší dobrý dôvod na to, prečo to s bôbom skúsiť. Táto strukovina totiž môže zabezpečiť svieži prievan v bežnom menu. Môžete s ním urobiť prakticky čokoľvek.
Z bôbu sa dá pripraviť perfektná bôbová nátierka a rovnako ho spolu s ryžou môžete použiť ako prílohu k obľúbenému mäsu. Taktiež sa hodí do cestovinového či zeleninového šalátu. Bôbový šalát dobre zasýti. Uvarte si z neho polievku alebo ho zapečte so zeleninou. Tak čo, ešte stále váhate?
Odporúčame: Vitamíny skupiny B: Ktoré z nich sú dôležité a aký majú význam?
Zdroj: Depositphotos
Recepty z bôbu:
• Bôbová polievka
- 500 g sušeného bôbu
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2 stredné zemiaky
- 2 mrkvy
- 100 ml smotany na varenie
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a mleté čierne korenie
- čerstvé bylinky na ozdobu (napr. petržlen)
POSTUP: Sušený bôb namočte cez noc vo veľkom množstve vody. Nasledujúci deň bôb sceďte a dajte do veľkého hrnca s čistou vodou. Varíme na stredne silnom ohni asi 1 hodinu alebo kým nie je bôb mäkký.
V inom hrnci zohrejte olivový olej a orestujte cibuľu do zlatista. Pridajte cesnak a opečte ešte asi 1 minútu. Do hrnca s cibuľou a cesnakom pridajte uvarený bôb, zemiaky a mrkvu. Zalejte zeleninovým vývarom a varíme, kým zelenina nie je úplne mäkká, približne 20-30 minút.
Polievku rozmixujte na hladkú konzistenciu ponorným mixérom. Vráťte na oheň, pridajte smotanu, zohrejte, ale už nevaríme. Dochutíme soľou a čiernym korením. Polievku podávajte horúcu s čerstvými bylinkami na ozdobu.
• Bôbová nátierka
- 250 g sušeného bôbu
- 2 strúčiky cesnaku
- šťava z 1 citróna
- 2 lyžice tahini (sezamová pasta)
- 4 lyžice olivového oleja
- soľ a mleté čierne korenie
- čerstvé bylinky (petržlen alebo koriander)
POSTUP: Sušený bôb namočte cez noc vo veľkom množstve vody. Nasledujúci deň bôb sceďte, zalejte čistou vodou a varíme asi 1 hodinu, kým nie je úplne mäkký. Vodu z uvareného bôbu sceďte a nechajte bôb vychladnúť.
V mixéri alebo v kuchynskom robote kombinujte uvarený bôb, cesnak, tahini, citrónovú šťavu a olivový olej. Mixujte, kým zmes nebude hladká. Nátierku ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a čiernym korením. Prípadne môžete pridať trochu vody alebo olivového oleja, ak je nátierka príliš hustá.
Nakoniec pridajte nadrobno nakrájané bylinky a dobre premiešajte. Podávajte nátierku chladenú alebo v izbovej teplote, napríklad na pečive, krekroch alebo ako dip k zelenine.
• Bôbová kaša
- 250 g sušeného bôbu
- 3-4 šálky vody (na varenie bôbu)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ a mleté čierne korenie
- štipka mletej papriky
POSTUP: Sušený bôb najprv dobre premyte a namočte cez noc vo veľa vody. Nasledujúci deň bôb sceďte, dajte do hrnca s čistou vodou a varíme na miernom ohni asi 1 až 1,5 hodiny, alebo kým nie je úplne mäkký. Počas varenia pridajte trochu soli.
V panvici na stredne silnom ohni zohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Restujte, kým cibuľa nezmäkne a nezačne zlatožltnúť. Pridajte cesnak a restujte ešte pár minút, kým nezapácha. Uvarený bôb sceďte (nechajte trochu vody z varenia) a pridajte do mixéra alebo použite ponorný mixér v hrnci. Pridajte smaženú cibuľu s cesnakom a mixujte do hladka.
Podľa potreby môžete pridať trochu vody, v ktorej sa varil bôb, aby kaša dosiahla požadovanú konzistenciu. Kašu vráťte do panvice alebo hrnca, zohrejte a dochuťte soľou, čiernym korením a paprikou. Dobre premiešajte a zahrejte.
Článok aktualizovaný 23.4.2024