Boj s anorexiou: Získajte kontrolu nad svojím životom. Neprehraj boj s ňou ako Natália!

Mentálna anorexia je vážna porucha príjmu potravy, ktorá je liečiteľná, ale bez zásahu môže byť život ohrozujúca. Anorexia ako duševná choroba má vo svete najvyššiu mieru úmrtnosti zo všetkých duševných chorôb. Preto je dôležité naučiť sa rozpoznať jej príznaky, symptómy a možnosti liečby. Boj s anorexiou je mimoriadne náročný, úmrtnosť na anorexiu je veľmi vysoká, a preto je liečba anorexie veľmi dôležitá.

Mentálna anorexia - anorexia nervosa u mladých ľudí (nielen) je charakterizovaná ako významné a pretrvávajúce zníženie príjmu potravy vedúce k extrémne nízkej telesnej hmotnosti, ale aj ako neúnavná honba za štíhlosťou, skreslenie obrazu tela, intenzívny strach z priberania, ako aj extrémne narušené stravovacie správanie.

Čo sú to poruchy príjmu potravy?

Prvé správy o nedostatku fyzických potrieb prostredníctvom jedla siahajú do roku 300 pred Kristom a existuje veľa príkladov tohto správania, ktoré sa objavuje v histórii. Mimo týchto okolností nebola mentálna anorexia oficiálne označená ako diagnóza duševného zdravia, a to až do prvej polovice 20. storočia.

Odvtedy táto porucha nadobudla nové informácie a výskum o jej vplyve zistil oveľa viac ako kedykoľvek predtým.

Anorexia nervosa príznaky

Medzi rizikové faktory patrí nielen nezdravý vzťah k jedlu, ale aj mnohé ďalšie príznaky. Ako pomôcť niekomu s anorexiou a čo všetko si treba všímať?

Príznaky anorexie sú rôzne, avšak podpora pre ľudí s anorexiou sa začína predovšetkým záujmom a všímaním si všetkých zmien v správaní, stravovaní, ako aj dennom režime toho, kto trpí týmto nebezpečným duševným ochorením.

Poruchy stravovania a anorexia

  • Obmedzenie príjmu energie v porovnaní s požiadavkami, čo vedie k výrazne nízkej telesnej hmotnosti v kontexte veku, pohlavia, vývojovej trajektórie a fyzického zdravia.
  • Intenzívny strach z priberania alebo z tučnoty alebo pretrvávajúce správanie, ktoré bráni priberaniu, aj keď pri výrazne nízkej hmotnosti.
  • Poruchy v spôsobe, akým človek prežíva svoju telesnú hmotnosť alebo tvar tela, pociťuje neprimeraný vplyv telesnej hmotnosti alebo tvaru tela na sebahodnotenie alebo pretrvávajúci nedostatok rozpoznania závažnosti súčasnej nízkej telesnej hmotnosti.

Neprehliadnite: Zdravý životný štýl: 10 spôsobov ako sa cítiť lepšie!

Anorexia nie je výmysel

Hoci reštriktívne stravovacie vzorce, ktoré charakterizujú túto anorektickú poruchu príjmu potravy, sú podobné diétnemu správaniu, existujú medzi nimi výrazné rozdiely. Účinky extrémneho správania vyplývajúceho z tejto choroby sú oveľa ničivejšie a dôslednejšie ako akékoľvek škodlivé účinky diéty.

  • Zatiaľ čo niekto môže držať diétu v snahe kontrolovať hmotnosť, mentálna anorexia je často pokusom získať kontrolu nad vlastným životom a emóciami, najmä vo svetle traumatických udalostí alebo chaotického prostredia.
  • Pri anorexii človek môže a túži držať diétu, pretože chudnutie vníma ako spôsob, ako dosiahnuť šťastie a sebaovládanie.

Mentálna anorexia

Naša spoločnosť má skreslenú predstavu, že človek musí vyzerať vychudnutý, aby mohol bojovať s anorexiou. Pravdou je, že pri pohľade na niekoho nemôžete zistiť, či trpí anorektickým správaním alebo nie. Niektoré varovné signály však môžu naznačovať možný problém.

Anorexia a jej dôsledky

Mentálna anorexia má za následok ťažkú podvýživu, ktorú možno identifikovať mnohými inými spôsobmi, ako je strata hmotnosti, ale aj tieto príznaky anorexie:

  • Strata/kolísanie telesného tuku a svalov.
  • Zožltnutie a suchá pokožka.
  • Rastúce jemné ochlpenie po celom tele.
  • Strata alebo nepravidelnosť menštruačného cyklu.
  • Zápcha.
  • Bolesť brucha a gastrointestinálne problémy.
  • Znížený imunitný systém.
  • Ťažkosti s reguláciou teploty alebo znášaním chladu.
  • Letargia a nízka energia.
  • Zubná erózia.

Emocionálne príznaky anorexie

Jednotlivci, ktorí bojujú s anorexiou, budú vykazovať špecifické emocionálne varovné príznaky, ktoré naznačujú nedostatok výživy a duševné utrpenie. Ako napríklad aj:

  • Hlásenie intenzívneho strachu z priberania na váhe alebo z tučnoty.
  • Dôraz na telesnú hmotnosť, veľkosť, tvar tela a vzhľad, ktorý spôsobuje zjavné utrpenie.
  • Rituálne vzorce jedenia, ako sú malé/veľké sústa, tlačenie jedla, jedenie v skupinách, vyhýbanie sa niektorým jedlám, držanie jedla na lícach a podobne.
  • Skreslený obraz tela.
  • Nadmerné cvičenie, a to za každých okolností - aj v prípade choroby či nepriaznivých podmienok.
  • Odmietanie jesť alebo byť videný jesť inými a vyhýbanie sa jedeniu v sociálnych situáciách.
  • Vzorec odmietania jedla, prípadne vyjadrenie, že „už jedli“ a/alebo „nie sú hladní“.
  • Výkyvy nálad a zvýšená dysregulácia emócií.
  • Ťažkosti s jasným myslením a sústredením.

Dlhodobé komplikácie anorexie

  • Oslobodenie od anorexie a uzdravenie anorexie je náročné, pričom desivou pravdou je, že neliečená mentálna anorexia môže byť smrteľná, a to bez ohľadu na vek, pohlavie, etnický pôvod, náboženstvo, socioekonomický status a podobne.
  • Nielen psychika a poruchy príjmu potravy, ale aj sebavedomie a anorexia idú ruka v ruke, preto myslite na to, že mentálna anorexia je vážna choroba, ktorej liečba a rekonvalescencia si vyžaduje enormné úsilie, zmenu životného štýlu a veľmi dlhý čas.

Odporúčame aj: TOP zaujímavosti o ľudských svaloch: Ktorý je najmenší a ktorý najväčší?

Príčiny anorexie

Zníženie nástupu anorexie nervosa na jednu konkrétnu príčinu je nemožné - existujú však rôzne faktory, ktoré môžu naznačovať zvýšené riziko.

Biologické faktory

Výskum pracuje na identifikácii špecifických génových variantov súvisiacich s vývojom anorexie nervosa. Okrem toho je jasné, že jedinci narodení s predispozíciami na perfekcionizmus, rigiditu a citlivosť majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú bojovať s anorexiou. Títo jedinci často využívajú tieto črty na pestovanie nebezpečných reštriktívnych diét, stravovania a cvičenia. Navyše u jedincov s prvostupňovým príbuzným, ktorí zápasili s mentálnou anorexiou, je väčšia pravdepodobnosť, že sa u nich vyvinie.

Psychologické faktory

Jedinci s predchádzajúcimi diagnózami duševného zdravia majú vo všeobecnosti väčšiu pravdepodobnosť vzniku porúch príjmu potravy.

Každá diagnóza poruchy príjmu potravy má jedinečné vzťahy so súbežne sa vyskytujúcimi diagnózami. Anorexia sa bežne vyskytuje spolu s úzkostnými poruchami, ako aj s obsedantno-kompulzívnymi poruchami, pretože vyššie uvedené črty perfekcionizmu a rigidity sú bežné vo všetkých týchto poruchách a podporujú tendencie k anorexii.

Pri rozvoji anorexie zohrávajú dôležitú úlohu eurocentrické ideály krásy, ktoré zdôrazňujú dokonalosť a štíhlosť. U jednotlivcov je tiež väčšia pravdepodobnosť, že sa u nich vyvinie anorexia, ak ich rodinná dynamika a presvedčenie, o ktorých sa hovorilo pri ich výchove, zdôrazňujú hodnoty, vzhľad a vzťahy s jedlom a cvičením, ktoré sú podobné západným ideálom kultúry krásy a stravovania.

Dôležitá je terapia a láska

Je dôležité, aby sa anorexia liečila hneď, ako sa rozpoznajú varovné príznaky, pretože štúdie naznačujú, že čím skôr dôjde k intervencii, tým lepšie sú výsledky dlhodobého zotavenia. Keďže vek nástupu je v dospievaní a mladej dospelosti, každý, kto prichádza do kontaktu s touto populáciou, by mal byť ostražitý voči varovným signálom a nebáť sa dôsledne diskutovať o vhodných vzťahoch s jedlom, cvičením a telom. Po rozvinutí alebo diagnostikovaní anorexie je dôležité, aby ste dostali liečbu od odborníkov na poruchy príjmu potravy.

  • Títo jednotlivci rozumejú nuansám poruchy a môžu podporiť jednotlivca a jeho blízkych pri rozpoznaní úrovne potrebnej starostlivosti a pri určovaní toho, ako môže jednotlivec získať prístup k tejto podpore.
  • Zvážte vyhľadávanie renomovaných odborníkov na poruchy príjmu potravy.
  • Ako pri väčšine porúch príjmu potravy, najúčinnejšími metódami liečby mentálnej anorexie sú kognitívno-behaviorálna terapia rodinná terapia.

Anorexia môže byť trýznivá porucha, ale je dôležité si uvedomiť, že je liečiteľná. Jednotlivec môže bojovať, ale aj dostať primeranú liečbu a žiť život bez pravidiel stravovania, diét a obmedzení a namiesto toho sa sústrediť na naplnenie, radosť a zotavenie.

Zaujme vás: Najlepší spôsob, ako zamraziť huby doma!

natali hricová

Zdroj: facebook.com/NataliHricova

Anorexiou si prešla aj Natália. Žiaľ, svoj boj prehrala

V posledných dňoch sme zachytili veľmi smutnú správu, a to, že 23-ročná Natália Hricová, ktorá na sociálnych sieťach zdieľala svoj boj s anorexiou, na následky tohto ochorenia zomrela. Pri výške 160cm vážila iba 20 kg.

Po tejto smutnej udalosti sa vyjadrila jej mama, pretože chce upozorniť aj ostatných, aká je mentálna anorexia zákerná, nebezpečná a aké je dôležité venovať pozornosť nielen prevencii, ale aj účinnej liečbe.

"Natálka prehrala svoj dlhý boj s anorexiou. Mala iba 23 rokov. Dlhé roky sme všetci verili na zázrak, že sa z toho dostane. Anorexia bola silnejšia. Anorexia je tak veľmi zákerná choroba a tak málo sa stále hovorí o tom, koľko ľudí boj s ňou prehrá. Nemôžem zastaviť slzy a zle sa mi hľadajú tie správne slová. Všetky moc prosím, neberte poruchy príjmu potravy (ani iné psychické poruchy a problémy) na ľahkú váhu. A prosím vás všetkých, riešte svoje problémy včas. Aj keď budete mať sami pocit, že nie sú dostatočne „vážne“. Nepodceňujte to. Vyhľadajte včas pomoc."

Natália Hricová

Zdroj: facebook.com/NataliHricova

Úvodná foto - zdroj: facebook.com/NataliHricova

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE