Nedávno sme vám priniesli článok, v ktorom sme vám prezradili rozličné zaujímavosti o ľudskom mozgu a rovnako sme sa tiež rozprávali aj o tom, ako funguje naše srdce. Dnes sa zameriame na ďalší orgán ľudského tela, ktorý plní v našom organizme množstvo dôležitých úloh.
Reč je o žalúdku, ktorý je umiestnený v brušnej dutine, a to pod ľavou klenbou bránice, konkrétne medzi pečeňou a slezinou. Vedeli ste napríklad o tom, že pre správnu funkciu žalúdka, alebo lepšie povedané pre jeho ochranu, je nevyhnutné zvracanie?
Vďaka tomuto reflexnému ochrannému deju je cez pažerák a ústami von vyprázdnený obsah daného orgánu, pričom k tomu dochádza zväčša pri podráždení žalúdka, a to napríklad po konzumácii dráždivých látok alebo aj nadmerného množstva potravy.
Vďaka tomu je orgán zbavený nadbytočného či škodlivého obsahu. Ďalšie zaujímavosti o žalúdku máme pre vás pripravené v článku.
1. Ľudský žalúdok má niekoľko častí
Žalúdok ako časť tráviaceho systému predstavuje spojivový článok medzi pažerákom a tenkým črevom. Jeho tvar či dĺžka sa môžu meniť v závislosti od naplnenia orgánu alebo aj polohy, v ktorej sa telo nachádza.
Rozlišovať však na ňom môžeme hneď niekoľko častí. Prvý je vstup do žalúdka, tzv. cardia. Ide o svalovinu, ktorá oddeľuje žalúdok od pažeráka. Doľava nahor sa následne rozširuje dno, reps. fundus.
Najväčšia časť žalúdka je telo žalúdka, teda corpus. Spomenúť ešte môžeme vrátnik, ktorý sa nachádza na dolnom konci. Ten je následne uzatvárateľný silným zvieračom.
Odporúčame: Pomoc pri bolestiach rôzneho druhu: Aké účinky má čaj z archangeliky?
2. Skrýva sa v ňom žieravina – kyselina chlorovodíková
V danej časti tráviaceho traktu sa zhromažďuje prijatá potrava a vytvára sa tu trávenina, známa aj ako chýmus, ktorá sa následne po častiach posúva do dvanástnika, čiže prvej časti tenkého čreva. Svoju prácu však nevykonáva žalúdok sám, ale pomáhajú mu rozličné enzýmy a kyseliny, ktoré tvoria takzvanú žalúdočnú šťavu.
Nenahraditeľné miesto má v žalúdku kyselina chlorovodíková, čo je vysoko žieravá a veľmi silná bezkyslíkatá anorganická kyselina. Má široké priemyselné využitie.
3. Žalúdok sa dokáže pre účinkom kyseliny ochrániť
My sa však spomenutej kyseliny chlorovodíkovej obávať nemusíme, pretože žalúdok je svojou stavbou maximálne prispôsobený tomu, že sa v ňom nachádza táto nebezpečná žieravina. Na povrchu sliznice žalúdka vytvára hlien mucín, čo je akýsi jemný film, ktorý ju chráni pred účinkami kyseliny chlorovodíkovej. Zabezpečuje dôležitú ochranu žalúdka pred vlastným natrávením.
4. Žalúdok sa môže poriadne naplniť
Aká je veľkosť žalúdka? Žalúdok nie je veľmi veľký, môže dosahovať dĺžku okolo 25 centimetrov. No vďaka svojej elasticite sa dokáže roztiahnuť, prispôsobiť a v konečnom dôsledku udržať značné množstvo potravy. U dospelého človeka má objem asi 50 ml, a to v prípade, že je prázdny.
Koľko sa však doň zmestí? Žalúdok bežného jedinca dokáže poskytnúť priestor v priemere až pre 2 litre potravy. A nakoniec ešte jedno zaujímavé číslo. Vedeli ste o tom, že tráviaci systém človeka môže za život priemerne spracovať až okolo 30 000 kilogramov potravy?
Odporúčame: Čo pomáha pri pálení záhy? Zbavte sa ťažkostí raz-dva!
5. Rôzne potraviny strávi žalúdok za rozličný čas
Ak prehltneme kúsok jedla, ten sa do žalúdka dostane už do pár sekúnd. Vo všeobecnosti zostáva potrava v žalúdku v priemere 4 hodiny. Doba trávenia jednotlivých potravín sa však môže líšiť.
Pomerne rýchlo si žalúdok poradí s ovocím a zeleninou, a to pokojne do jednej až dvoch hodín. Ryža, zemiaky či cestoviny môžu byť trávené v priemere tak 3 hodiny.
Asi najviac práce má náš žalúdok s vajíčkami či mäsom. Spomedzi mäsa sú najľahšie stráviteľné ryby a hydina, naopak údeniny a červené mäso dajú žalúdku zabrať viac.
6. Mnohé činitele negatívne vplývajú na funkciu žalúdka
Viete, čo všetko má negatívny vplyv priamo na stav a funkciu žalúdka? Nie, nie je to len jedlo, ktoré prijímame, i keď konzumácia príliš mastných jedál alebo aj nesprávna kombinácia jednotlivých zložiek potravy mu dokážu poriadne ublížiť.
Okrem toho je taktiež nežiaduce prejedanie sa alebo aj nepravidelné jedenie a konzumovanie v neskorých nočných hodinách krátko pred spánkom.
Možno by ste to ani nepovedali, no na tento významný orgán tráviacej sústavy má výrazne škodlivý vplyv aj nadmerný stres. Samozrejme, zabudnúť ďalej nemôžeme na fajčenie a častú konzumáciu alkoholu. No a z nadmerného pitia kávy náš žalúdok taktiež nemusí byť nadšený. Všetky dané faktory môžu narušiť zdravé trávenie potravy.
7. Človek bez žalúdka dokáže prežiť
Znie to možno neuveriteľne, ale je to tak. Hoci žalúdok zohráva kľúčovú úlohu v procese trávenia, jeho odstránenie (gastrektómia) je niekedy nevyhnutné z rôznych medicínskych dôvodov. Príčinou môže byť rakovina žalúdka, závažné chronické žalúdočné vredy (peptický vred) alebo iné vážne poruchy žalúdka ovplyvňujúce jeho funkciu (napr. nekrotizujúca gastritída)
Odstránenie žalúdka má následne výrazný vplyv na tráviaci systém a vyžaduje značné úpravy v stravovaní a životnom štýle. Pri odstránení žalúdka sa pažerák spája priamo s tenkým črevom. Pacienti môžu zažívať rôzne tráviace ťažkosti, vrátane refluxu.
Článok aktualizovaný 26.4.2024