Neznášaš laktózu? Tak potom neprehliadni recept na maslo ghee!

Nie je to príliš lichotivá tendencia, ale čoraz viac ľudí trpí neznášanlivosťou laktózy a musia sa, častokrát doslova zo dňa na deň, preorientovať na bezlaktózovú diétu. A to je všetko, len nie jednoduchá zmena v stravovaní. Maslo je jednou z potravín, ktorých sa ľudia vzdávajú len s veľmi ťažkým srdcom.

Týka sa to aj vás alebo vašich blízkych? V tom prípade nevešajte hlavu a zaraďte do jedálnička maslo ghee! Že o čo ide? To vám prezradíme v nasledujúcich riadkoch a samozrejme, prezradíme aj recept na maslo ghee.

Tajomné ghee je maslo bez mlieka - čo to znamená?

V prípade, že sa vás priamo týka potravinová intolerancia laktózy, práve maslo ghee (čítajte ghí) bude pre vás tou správnou voľbou a tou najlepšou alternatívou masla. Neobsahuje totiž žiadnu laktózu, vodu, soľ, konzervanty ani bielkoviny. Možno sa vám do uší dostal pojem „prepustené maslo“ a vy ste nadvihli obočie, o čom je to vlastne reč.

Nuž – o ničom inom, než o masle ghee. Prečo prepustené?

Ide o výraz našich starých mám, ktorý znamená, že obyčajné maslo „prepustilo“ vyššie uvedené zložky a stalo sa z neho maslo ghee. Ale k tomu sa ešte vrátime...

Prečistené maslo ako domáce ghee maslo - na čo všetko ho využijete?

Dokonalo ním nahradíte klasické maslo, olej aj bravčovú masť. Samozrejme, môžete ho použiť aj na varenie, vyprážanie alebo pečenie, nakoľko zvláda aj vyššie teploty, bez tendencie pripaľovať sa. Navyše aj vyzerá ako maslo, takže sa nemusíte obávať nejakého maslového hybridu a pokiaľ ide o chuť – je oveľa lahodnejšia.

  • Za týmto maslom sa v skutočnosti ukrývajú čisto nasýtené tuky, antioxidanty a vitamíny (A, C, D, E a K).
  • Výrazným benefitom masla ghee je, že vám vydrží aj po otvorení naozaj dlho a to ho ani nemusíte skladovať v chladničke.

Neprehliadnite: Zdravé cviklové recepty: Zaraď červený poklad do svojho jedálnička

bezlaktózová diéta

Zdroj: Shutterstock®

Prepustené maslo ghee ako liek

Maslo ghee vám nielenže vynikajúco nahradí maslo alebo tuk v domácnosti, ešte má aj liečivé schopnosti.

Dokáže upokojiť podráždený žalúdok, podporiť žalúdočné šťavy, znížiť riziko vzniku rakoviny, prospieť nervovej sústave a stimulovať hladinu cholesterolu.

Vhodné je aj pri redukčnej diéte. Maslo ghee si môžete zakúpiť aj v bežných obchodných reťazcoch (ale pozor, nie vždy natrafíte na naozaj poctivý produkt), avšak ideálnou voľbou bude porozhliadnuť sa po ňom v predajni zdravej výživy a ešte lepšie – vyrobiť si ho doma. Nie je to totiž vôbec zložité a nezaberie vám to viac, ako hodinu. Idete do toho?

Neprehliadni: Aj ty robíš tieto chyby? S nami zabudneš na bolesť nôh!

intolerancia laktózy

Zdroj: Shutterstock®

Toto maslo si viete doma vyrobiť aj sami! Ako prebieha výroba masla ghee?

Budete na to potrebovať len klasické maslo – z 1000 gramov obyčajného masla vám vyjde 700 gramov masla ghee. Maslo, pokrájané na menšie kúsky, nechajte roztopiť v hrnci.

  • Keď začne vrieť, zmiernite oheň, no stále miešajte.
  • Maslo musí len mierne bublať, určite nie vrieť.
  • Budete vidieť zrážanie bielkovín, penenie masla a oddeľovanie tuku.
  • Približne po pol hodine prestaňte s intenzívnym miešaním.
  • Dosiahnete tým žiadúce usádzanie bielkovín na dno, dokonca sa nezľaknite ani ich mierneho pripálenia, ide totiž o proces čistenia masla, ktoré vystúpi navrch.
  • Akonáhle začne maslo farebne pripomínať karamel, hrniec odstavte z ohňa.

Príprava ghee masla vo finále

Moment, kedy ho odstavíte, ako aj proces pomalého varenia, sú kľúčové. Na rad prichádza precedenie ešte horúceho masla cez husté sitko alebo gázu. Teraz maslo preceďte ešte raz, ale už do nádobky, misky alebo pohára, v ktorom ho budete aj skladovať. Maslo vám pomerne rýchlo stuhne a následne ho môžete skladovať aj v špajze, nemusí byť nevyhnutne v chladničke.

Odporúčame aj: Počítanie kalórií je minulosťou - TOTO je účinnejší spôsob chudnutia!

výroba masla ghee

Zdroj: Shutterstock®

Pár zaujímavostí o masle ghee na záver:

  • Je to výborný prostriedok na hydratovanie suchých a poškodených vlasov, ako aj na liečbu popálenín.
  • Pochádza zo starovekej Indie, no dnes už nie je len súčasťou indickej kuchyne, ale aj ázijskej a arabskej.
  • Skutoční gurmáni si trochu masla ghee pridávajú aj do kávy a nevedia si túto kombináciu vynachváliť.
  • Vedeli ste, že sedem z desiatich ľudí trpí intoleranciou laktózy?
  • Vhodné, ba priam až odporúčané, je maslo ghee aj pre tehotné ženy.
  • V rámci ajurvédskej medicíny sú maslu ghee pripisované aj regeneračné a omladzujúce účinky.

Zaujme vás: Ktoré potraviny nejesť surové? Pozor, hrozia zdravotné ťažkosti!

na čo je dobré maslo ghee

Zdroj: Shutterstock®

Domáce maslo ghee ako číra zlatá tekutina

Maslo ghee je číre prepustené maslo, ktoré vzniká tým, že sa počas varenia odstráni voda a mliečne proteíny. Varenie ghee tak zabezpečí, že nakoniec v masle zostáva iba tuk, ktorý má bohatú chuť a arómy.

Obsahuje aj vysoké množstvo esenciálnych mastných kyselín a antioxidantov, ktoré môžu pomôcť znížiť zápaly a posilniť imunitný systém. Maslo ghee sa používa pri varení alebo pečení, ale môže byť tiež použité ako náhrada za maslo alebo olej vo vašich obľúbených receptoch. Má bohatú a orieškovú chuť, ktorá môže zvýrazniť chuť jedál.

  • Celkovo je toto maslo, ako aj výroba ghee zdravšou alternatívou k bežnému maslu alebo oleju a môže priniesť do vašej kuchyne nové chute a vône.
  • V porovnaní s bežným maslom je trvanlivosť masla ghee oveľa dlhšia, a to vďaka odstráneniu mliečnych bielkovín a vody.
  • Môže byť skladované pri izbovej teplote bez toho, aby sa skazilo, a to dokonca aj niekoľko mesiacov.
  • V chladničke, maslo ghee môže byť skladované ešte dlhšie - až rok alebo viac.

Aktualizované na 28.02.2024

1 komentár

Soňa Krátka

Soňa Krátka

25.10.2018 08:07

o takomto masle premýšľam, hlavne kvôli manželovi, začal sa vyhýbať laktóze, doporučila mu to lekárka

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE