Konzumujete fenikel? Spoznajte jeho účinky a pridajte ho do stravy!

Fenikel účinky

Najmä vo väčších obchodoch s potravinami je pomerne dobre dostupný. Často však zostáva prehliadnutý a v nákupných košíkoch a na našich tanieroch tak končia iné druhy zeleniny. Reč je o chutnom a zdravom fenikli. Fenikel obyčajný, latinsky Foeniculum vulgare, z čeľade zelerovité je známy predovšetkým vo forme semien, ktoré sú okrem iného využívané v kuchyni ako korenina. Jeho pôvod možno hľadať najmä na juhu Európy v stredomorskej oblasti.

Reklama

Netreba však zabúdať na to, že existujú aj rôzne sladké odrody fenikla, ktoré sú pestované pre svoje buľvy, respektíve mäsité bázy stoniek, ktoré sú zložené do dužinatého a vertikálne splošteného útvaru, akejsi nepravej cibule. 

Tieto časti rastliny sú zberané ešte pred kvitnutím a sú určené na konzumáciu. V kuchyni sa bežne využívajú ako zelenina. Poďte sa pozrieť spolu s nami na to, prečo sa oplatí fenikel zaradiť do jedálnička a ako si z neho pripraviť chutnú dobrotu. 

Aké sú účinky fenikla?

Buľvy fenikla sú veľmi výživné a nášmu telu vedia poskytnúť rôznorodé živiny. V menšom množstve v nich nájdeme bielkoviny, okrem toho i slušnú dávku vlákniny. Táto zelenina je skvelou voľbou aj pre tých, ktorí si strážia váhu. V diétnom jedálničku je vítaná pre nízky obsah kalórií (cca 30 kcal na 100 g) a zanedbateľný obsah tuku. 

Okrem toho fenikel doplní telu vitamín C, viaceré vitamíny skupiny B (napríklad vitamín B3), ako aj minerálne látky a stopové prvky, napríklad železo, draslík, mangán, zinok alebo horčík. Ukrývajú sa v ňom i mnohé látky s antioxidačnými účinkami, ktoré napomáhajú chrániť bunky tela pred poškodením zo strany voľných radikálov, čím pôsobia proti chronickým a civilizačným ochoreniam. 

Chutnému feniklu sú vďaka jeho zloženiu pripisované i tieto účinky:

  • priaznivý vplyv na imunitu,
  • podpora dobrého trávenia,
  • eliminácia plynatosti a zmierňovanie tráviacich ťažkostí,
  • pomoc pri redukcii váhy,
  • optimalizácia hladiny krvného tlaku,
  • podpora zdravia srdca a ciev,
  • protizápalové účinky.

účinky fenikla
Shutterstock®

Fenikel a zdravie žien

Fenikel je po stáročia spájaný so ženským zdravím, najmä vďaka obsahu fytoestrogénov, ktoré môžu prirodzene napodobňovať pôsobenie estrogénu. Preto sa využíva pri nepríjemnostiach počas menštruácie, kde dokáže zmierniť kŕče a nadúvanie. Rovnako môže podporovať hormonálnu rovnováhu a prispieť k lepšej pohode v období klimaktéria.

Okrem toho sa fenikel často odporúča aj dojčiacim matkám, pretože podporuje tvorbu materského mlieka. Feniklový čaj či jedlá s obsahom fenikla tak môžu byť užitočným pomocníkom pri začiatkoch dojčenia, keď je potrebné podporiť laktáciu.

Fenikel pre deti a bábätká

Fenikel má dôležité miesto aj v detskom jedálničku. Najznámejší je feniklový čaj, ktorý sa už celé generácie podáva bábätkám pri bolestiach bruška a kolikách. Pomáha uvoľniť kŕče v tráviacom trakte a zmierňuje plynatosť, čo môže malým deťom priniesť citeľnú úľavu.

Fenikel je možné zaradiť aj do stravy starších detí, napríklad vo forme polievok alebo zapekaných jedál. Vždy je však dôležité začínať s menšími dávkami, aby si detský organizmus na novú chuť a účinky fenikla postupne zvykol.

Reklama

Možné riziká a kontraindikácie

Hoci je fenikel považovaný za bezpečnú a zdraviu prospešnú potravinu, pri nadmernej konzumácii môže spôsobiť tráviace ťažkosti alebo alergickú reakciu. Citlivejším ľuďom môžu robiť problém najmä silnejšie koncentrované prípravky, ako sú oleje či extrakty.

Pri užívaní feniklových doplnkov by mali byť obozretné tehotné ženy, keďže vysoké dávky môžu pôsobiť stimulačne na maternicu. Opatrnosť je potrebná aj pri užívaní niektorých liekov, pretože fenikel môže ovplyvňovať ich vstrebávanie a účinok.

gratinovaný fenikel
Shutterstock®

Fenikel v kuchyni

Fenikel nie je v našich kuchyniach až tak bežnou zeleninou, ako napríklad paprika, zemiaky, paradajky či tekvice. Je však nielen zdravý, ale rovnako vás prekvapí výraznou, ale zároveň jemne sladkastou chuťou, ktorá sa hodí prakticky k všetkým druhom zeleniny. Fenikel sa skvelo dopĺňa s chuťou a arómou koriandra, s citrónovou šťavou, dokonca aj s niektorými druhmi ovocia, napríklad jablkom. 

Túto zeleninu možno konzumovať i v surovom stave, stačí ju nadrobno nakrájať či nastrúhať a pridať do čerstvých a sviežich šalátov. Fenikel si nájde miesto aj v prívarkoch, polievkach, slaných zeleninových koláčoch a nákypoch, taktiež je ho možné nakladať, pridať do cestovín, rizota, zapekaných jedál či na domácu pizzu.

Recept na gratinovaný fenikel

Ak to skúšate s feniklom prvýkrát, odporúčame začať s niečím jednoduchým a hlavne chutným. Vyskúšať môžete napríklad gratinovaný fenikel, ktorý pripravíte raz-dva. Takto pripravený fenikel je možné podávať napríklad ako prílohu k mäsu a rybám, pokojne však k nemu pripravte hoc aj pečené zemiaky alebo strukovinové fašírky.

Ingrediencie:

  • 3 buľvy čerstvého fenikla
  • 300 ml mlieka
  • 50 g masla
  • 50 g tvrdého syra
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Ako prvé očistený fenikel prekrojíme na polovicu a každú polovicu podľa veľkosti bulvy ešte na 3 až 4 kusy. Na panvici si necháme roztopiť kúsok masla a následne na ňom dozlatista orestujeme nakrájaný fenikel. Potom pridáme mlieko, osolíme a okoreníme a pod pokrievkou dusíme asi 10 minút. 

Pripravenú zmes preložíme do zapekacej misky, na vrch poukladáme na menšie kúsky nakrájané zvyšné maslo a zasypeme nastrúhaným syrom. Pečieme pri teplote 200 °C asi 15 minút. Po miernom ochladnutí môžeme podávať. Dobrú chuť!

feniklový čaj
Shutterstock®

Tradičný feniklový čaj

Na záver prinášame ešte tip na využitie feniklových semien, ktoré možno poľahky zohnať aj na internete, v lekárni či väčších supermarketoch. Semená fenikla sú bežne využívané najmä ako korenina, svoje miesto našli v mnohých aromatických koreninových zmesiach. 

Majú však blahodarné účinky na zdravie a môžu byť veľmi nápomocné pri rôznych zdravotných ťažkostiach. Ak vás napríklad trápi zápach z úst, jednoducho požujte pár semien, ktoré perfektne osviežia dych. Tradične sa z nich však pripravuje najmä čaj. Jednu čajovú lyžičku semien podrvíme a zalejeme vriacou vodou. Následne necháme lúhovať asi 15 minú a scedíme. Nápoj je vhodné po malých dúškoch popíjať počas celého dňa. 

Feniklový čaj pomáha najmä tráveniu. Je prírodným pomocníkom pri problémoch s nadúvaním a plynatosťou, tiež pri kŕčoch v podbrušku a kolikách. Popíjať sa ho však vyplatí aj pri respiračných ťažkostiach, pomôže uvoľniť hlieny a eliminovať kašeľ. Zvonka je možné feniklovým čajom ošetriť zapálené oči či aknóznu pleť.

Reklama

Fenikel ako chutný liečivý spoločník

Fenikel patrí medzi zeleninu, ktorú sa oplatí mať v kuchyni nielen pre jej jedinečnú chuť, ale aj pre široké spektrum zdravotných benefitov. Podporuje trávenie, posilňuje imunitu a prospieva aj ženskému zdraviu či detskému brušku. Navyše ponúka mnoho možností kulinárskeho spracovania – od šalátov až po zapekané jedlá či tradičný čaj.

Zaradením fenikla do jedálnička získate spojenca, ktorý dokáže dodať telu cenné živiny a zároveň obohatiť kuchyňu o nové chute. Či už ho objavíte v surovej, varenej alebo čajovej podobe, vždy sa stane prínosom pre zdravie aj kulinárske zážitky.

Aktualizovaný článok: 01.09.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE