Začala sezóna špargle. Je to zelenina s delikátnou chuťou a pripisujú sa jej aj afrodiziakálne účinky. Jej konzumovaním zároveň podporujete svoje zdravie, pretože má detoxikačné účinky. Je prírodným diuretikom, znižuje krvný tlak a zlepšuje činnosť srdca. Vďaka vysokému obsahu vlákniny reguluje trávenie a obsahuje inulín, probiotikum, ktoré prospieva našim črevám.
Pretože ju treba skonzumovať v priebehu niekoľkých dní, už pri nákupe kontrolujte, či je špargľa čerstvá. Zistíte to podľa toho, že jej hlavička je pevná, uzavretá, s lesklým povrchom, nie je zvädnutá a je bez hnedastých škvŕn. Čerstvú ju môžete skladovať v chladničke päť dní, zabalenú vo vlhkej utierke. Aby mohla dýchať, nezabaľte ju do plastu.
Zelená špargľa
Zelená špargľa je jedným z najpopulárnejších druhov špargle. Je známa pre svoju výraznú, jemne horkastú chuť a jemnú, vláknitú textúru. Táto rastlina je považovaná za zeleninu a pestuje sa na mnohých miestach po celom svete.
- Zelená špargľa je známa svojimi výživovými hodnotami.
- Obsahuje vysoké množstvo vitamínu K, C, E a A.
- Taktiež je bohatá na vlákninu, draslík, kyselinu listovú a minerály ako sú vápnik a železo.
- Špargľa tiež obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať s voľnými radikálmi v tele.
Pri výbere živej zelenej špargle si vyberte tie, ktoré majú sviežu a pevnú farbu. Je lepšie ju skonzumovať čerstvú, pretože môže stratiť svoju textúru a chuť, keď je príliš dlho skladovaná.
Jedným z najjednoduchších spôsobov prípravy zelenej špargle je ju uvariť vo vriacej vode po dobu 2-3 minút, a potom ju ochladiť studenou vodou. Týmto spôsobom sa zachová jej svieža farba a krehká textúra. Špargľu môžete tiež orestovať na oleji alebo grilovať, čo jej dodáva charakteristickú a opečenú chuť.
- Zelená špargľa sa často používa ako príloha k mnohým jedlám, napríklad k rybám, kuraciemu mäsu alebo cestovinám.
- Môže byť tiež použitá ako hlavný zložka v šalátoch alebo polievkach.
Okrem svojho vynikajúceho výživového profilu a chutí má zelená špargľa aj mnoho prospešných účinkov na zdravie.
Vzhľadom na svoje výhody pre zdravie a výbornú chuť je zelená špargľa skvelým doplnkom vašej stravy. Vyskúšajte ju a objavte jej všestranné použitie v kuchyni!
Ako očistiť špargľu?
- Povytiahnite špargľu z obalu a opláchnite pod studenou vodou.
- Položte špargľu na pracovnú dosku a uchopte ju pevne za spodný koniec.
- S pomocou škrabky alebo noža opatrne olúpte vonkajšiu vrstvu (od spodného konca až po výbežok hlavičky). Je dôležité odstrániť len hrubú vnútornú vrstvu, takže odstraňujte len povrchovú vrstvu.
- Ak sú koncovky špargle suché alebo drevnaté, môžete ich odrezať. Odporúča sa odstrániť približne 1-2 cm od koncovky.
- Po očistení všetkých kusov špargle ich znova opláchnite pod tečúcou vodou a utrite ich utierkou.
Neprehliadnite: Zdravé návyky žien, ktoré sa udržiavajú vo forme – týchto 9 návykov si osvoj aj ty!
Tipy na prípravu špargle - aké je správne varenie špargle?
- Pred prípravou ju musíte zbaviť šupky. Ak nemáte špeciálnu škrabku, môžete použiť škrabku na zemiaky.
- Spodnú drevnatú časť odrežte.
- Ak ste si kúpili zelenú špargľu, stačí očistiť spodnú tretinu.
- Po očistení ju pokvapkajte citrónom, aby nezhnedla.
- Špargľa sa varí vo vysokom hrnci tak, že ju položíme hlavičkami nahor a voda siaha po vrcholčeky.
- Môžete ju variť vo zväzkoch, bielu 15 až 20 minút, zelenú 10 až 15 minút.
- Uvarená špargľa je mäkká, ale pevná.
Ak máte špargle nadbytok, očistite jej čerstvé výhony zbavené spodnej drevnatej časti. Nakrájajte ich na menšie časti a zamrazte uložené v mikroténových vreckách. Prípadne ju môžete pred zmrazením blanšírovať, teda na tri minúty ponoriť do vriacej vody, vybrať, ochladiť v studenej vode a nechať odkvapkať.
Odporúčame aj: Čím nahradiť pečivo a chlieb pri chudnutí? 5 tipov na zdravé alternatívy pečiva
Najobľúbenejšie špargľové recepty
Základný recept
Základným postupom je po opláchnutí uvariť špargľu vo vode, do ktorej sme pridali soľ, štipku cukru, citrónovú šťavu a lyžicu masla. Po uvarení vyberieme špargľu a polejeme ju horúcim roztopeným maslom alebo ju prelejeme bielou holandskou omáčkou.
Špargľová omáčka
Pripravíme 500 g špargle podľa predchádzajúceho návodu a s očistenými a nakrájanými zemiakmi uvaríme v 1 l vody, rozmixujeme, ak je to potrebné, zahustíme dvoma lyžicami hladkej múky, opatrne pridáme smotanu. Necháme prevrieť a ochutíme soľou, bielym korením, prípadne nakrájaným kôprom. Omáčku môžeme podávať s natvrdo uvareným vajíčkom alebo k minútkam z bravčového mäsa.
Špargľa so syrom a parmskou šunkou
Špargľu uvaríme tradičným spôsobom a obalíme plátkami parmskej šunky. Do zapekacej nádoby uložíme opečené hrianky, na ne dáme uvarenú špargľu. Navrch poukladáme plátky syra vhodného na zapekanie, ako je gouda alebo ementál. Zapečieme v rozohriatej rúre tak, aby sa syr roztiekol, ale neprihorel.
Pozri aj: Kvety do detskej izby: Viete, ktoré sú najvhodnejšie?
Sezóna špargle trvá v našich podmienkach pomerne krátko, od apríla do júna. Určite stojí za to vyskúšať ju!
Inšpirácie na TOP recepty zo špargle!
Aktualizované na 23.01.2024