Zázračné účinky amalaki: Je to skutočne tajná zbraň dlhovekosti?

amalaki ovocie

Poznáte ovocie amalaki, známe aj ako nebeské ovocie? Tieto exotické ovocné plody sú dokonca často nazývané aj ako indické egreše, na ktoré sa podobajú, i keď sú o niečo väčšie. Zvyčajne majú priemer až do 5 centimetrov. Už ste niekedy ich chuť odskúšali na vlastnej koži? Ak nie, je čas to napraviť! Zistite o ovocí amalaki všetko dôležité!

Nebeské ovocie amalaki alebo indický egreš

V skutočnosti je reč o plodoch stromu s menom embilika lekárska či latinsky Phyllanthus emblica. Ide o stredne veľké stromy, ktoré dorastajú do výšky okolo 3 až 8 metrov. Ich domovinou je India, kde sú považované za posvätné. Rastú na rovinatých aj v podhorských oblastiach naprieč indickým subkontinentom, a to v nadmorských výškach približne od 200 do asi 2000 metrov nad morom.

Ovocie amalaky je charakteristické guľovitým tvarom, zelenožltou farbou a šiestimi zvislými pruhmi, ktoré sú viditeľné na hladkom povrchu. Dozrievajú zvyčajne koncom leta až začiatkom jesene, pričom sa zbierajú ručne. Ich chuť je veľmi špecifická, pretože v sebe kombinuje výraznú kyslosť, horkosť, trochu sladkosť a tiež trpkosť. 

Plod amalaki je už od nepamäti súčasťou tradičnej ajurvédskej medicíny, kde sa využíva ako prostriedok pre udržanie dobrého zdravia a dosiahnutie dlhovekosti. 

Odporúčame: TOP zaujímavosti o ľudských črevách: Aké sú vlastne dlhé?

nebeské ovocie
Shutterstock®

Amalaki a jeho vplyv na zdravie

Niet sa čomu čudovať, že v rámci ajurvédskej medicíny nedajú na plody embiliky lekárskej dopustiť. Plod amalaki totiž ukrýva množstvo účinných látok, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu celého organizmu. Čo amalaki plod obsahuje? 

Tento druh ovocia je v prvom rade považovaný za jeden z najlepších zdrojov dôležitého vitamínu C. 

Je nabitý antioxidantmi, ktoré naše telo, respektíve bunky napomáhajú chrániť pred škodlivým vplyvom voľných radikálov a následným starnutím. Okrem toho je plod amalaki nabitý flavonoidmi, vlákninou či vitamínmi skupiny B aj minerálmi, ako sú vápnik, železo alebo fosfor. Nakoniec v sebe skrýva aj esenciálne aminokyseliny a vlákninu. 

Amalaki a podpora imunity

I vďaka tomu, že má nebeské ovocie vysoký obsah vitamínu C, výrazne podporuje obranyschopnosť organizmu. Hojne je využívané najmä pri potrebe podporiť imunitu jedinca. Jeho pravidelná konzumácia môže pomôcť posilniť odolnosť organizmu voči infekciám a urýchliť regeneráciu po chorobe.

Amalaki a zdravé trávenie a detoxikácia

Taktiež má však blahodarný vplyv aj na funkciu tráviaceho systému. Podporuje trávenie, eliminuje chronické nadúvanie a napomáha odstraňovať i ďalšie tráviace ťažkosti. Amalaki ďalej detoxikuje a odkysľuje telo, podporuje regeneráciu tkanív a pozitívne ovplyvňuje tvorbu červených krviniek. 

Amalaki a zdravé srdce

Okrem toho prispieva k dobrému stavu kardiovaskulárneho systému. Pravidelná konzumácia amalaki môže prispieť k zníženiu hladiny cholesterolu, čo pomáha predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam. Navyše, obsah draslíka v tomto ovocí podporuje zdravú funkciu srdca a pomáha regulovať krvný tlak. Dokonca priaznivo vplýva na rast vlasov a udržiava dobrý zrak.  

Amalaki a normálna hladina cukru v krvi

Amalaki môže pomôcť udržiavať normálnu hladinu cukru v krvi vďaka svojim prirodzeným hypoglykemickým vlastnostiam. Obsahuje chróm, ktorý zlepšuje citlivosť na inzulín a pomáha regulovať metabolizmus glukózy. Pravidelná konzumácia amalaki môže znižovať náhle výkyvy hladiny cukru, čo je prospešné pre ľudí s cukrovkou alebo prediabetickým stavom. Navyše, jeho vysoký obsah vlákniny spomaľuje vstrebávanie cukru do krvi, čo prispieva k stabilizácii hladiny cukru počas dňa.

Pozri aj: Prečo spať nahí? Je to skvelý spôsob, ako spaľovať kalórie bez námahy?

sušené amalaki
Shutterstock®

Konzumácia amalaki – čerstvé a sušené ovocie, prášok

Žiaľ, toto ovocie si počas sezóny pravdepodobne len tak nenazbierate. Dokonca nie je veľmi ani v ponuke našich supermarketov, nájsť ho môžete s veľkým šťastím maximálne v obchodoch s exotickými potravinami. S čerstvým amalaki tiež môžete prísť do kontaktu niekde v cudzine, napríklad počas dovolenky. 

Načo by sme vám však o ňom rozprávali, ak by ste ho nemohli ochutnať i v pohodlí domova? Áno, i na Slovensku máme nejaké možnosti, ako týmto nebeským posvätným ovocím podporiť svoje zdravie. V prvom rade sa môžete poobzerať po sušených indických egrešoch.

Plod amalaki v sušenej forme zoženiete na internete aj v predajniach so zdravými potravinami. Cena stogramového balenia sa pohybuje od 2 až 3 eur. Sušené ovocie si môžete vychutnať i samotné, no rovnako je ho možné pridať do ovsenej kaše, cereálií či jogurtu. Pred použitím ho dokonca na noc môžete namočiť do vody. 

Okrem toho je na internete či v spomínaných špecializovaných predajniach k dostaniu aj prášok z amalaki ovocia, z ktorého je možné pripraviť nápoj na podporu trávenia aj imunity. Takéto doplnky stravy však nie sú náhradou pestrej stravy a pri ich užívaní sa vždy držte pokynov a odporučeného dávkovania, ktoré je uvedené na obale. 

Možné nežiaduce účinky amalaki

Amalaki je vo všeobecnosti považované za bezpečné a prospešné pre väčšinu ľudí, ale v niektorých prípadoch sa môžu vyskytnúť nežiaduce účinky:

  • Tráviace ťažkosti: U niektorých jedincov môže nadmerná konzumácia amalaki spôsobiť žalúdočné ťažkosti, ako sú nevoľnosť, nadúvanie alebo hnačka, najmä ak sa užíva vo veľkých množstvách.
  • Interakcie s liekmi: Amalaki môže interagovať s niektorými liekmi, najmä s tými, ktoré ovplyvňujú zrážanie krvi (ako sú antikoagulanciá). Vysoký obsah vitamínu C môže tiež ovplyvniť účinok určitých liekov.
  • Alergické reakcie: Hoci je to zriedkavé, niektorí ľudia môžu byť na amalaki alergickí, čo sa môže prejaviť svrbením, vyrážkou alebo dýchacími problémami.

Článok aktualizovaný 29.8.2024

Aktualizovaný článok: 29.08.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE