Viete, prečo jesť reďkovky pravidelne? Toto robia pre naše zdravie!

reďkovky

Reďkovky sú skvelou jarnou zeleninou, ktorá by mala rozhodne dostať priestor i v našich jedálničkoch. Tieto chutné malé červené plody si zamilovali mnohí z nás. Reďkovka je jedinečná najmä svojou ostrou a tak trochu pikantnou chuťou a skvelá je aj jej chrumkavá konzistencia. Je skvelou voľbou do sviežich zeleninových šalátov a tiež ideálnou zeleninou k obľúbenej domácej nátierke s čerstvým pečivom. 

Keďže pozitívne vplýva na naše zdravie, je vhodné si na nej pochutnávať pravidelne. Telu doplní mnohé živiny, tiež podporí trávenie či zdravie pokožky. Je skvelé ju mať vždy poruke. Ak nemáte vlastnú záhradku, odporúčame pestovanie reďkovky na balkóne. Táto zelenina nie je náročná na pestovanie a aj vo väčších kvetináčoch vám vyrastie raz-dva. 

Poďme sa však už pozrieť na to, prečo sa ju oplatí pravidelne konzumovať! Čo obsahujú reďkovky? Aké obsahuje reďkovka vitamíny? Aké majú reďkovky účinky a prečo je výhodná konzumácia reďkoviek hoc aj každý deň? Čítajte ďalej!

Reďkovka – TOP 6 benefitov pre vaše zdravie:

1. Reďkovky sú plné vitamínov a minerálov

Ako sme už v úvode naznačili, reďkovka je veľmi výživná a telu doplní množstvo dôležitých látok. Jej výhodou je, že má len minimum kalórií a z veľkej časti je tvorená len vodou. Telu doplní menšie množstvo bielkovín i sacharidov, a obsahuje veľa vlákniny. Z vitamínov sa v nej ukrývajú vitamín C aj viaceré vitamíny skupiny B, najmä kyselina listová, čo je vitamín B9. Reďkovka obsahuje dôležité minerály a stopové prvky, a to hlavne vápnik, draslík, fosfor či železo. Obsiahnutý draslík má priaznivý vplyv na krvný tlak.

Odporúčame: TOP bylinky na problémy so štítnou žľazou: Ktoré sú nápomocné?

podpora trávenia Shutterstock®

2. Reďkovky zlepšujú trávenie

Reďkovky je vhodné do jedálnička zaradiť aj pri potrebe podporiť a zlepšiť trávenie. Obsahujú slušnú dávku vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre správnu činnosť tráviaceho traktu a najmä čriev. Vďaka konzumovaniu reďkovky, a teda prísunu vlákniny, tak podporíte urýchlenie prechodu stravy črevami a zabezpečíte pravidelné vyprázdňovanie. 

Určite ju skúste pridať do stravy pri problémoch so zápchou či plynatosťou. Do jedálnička je ju vhodné zaradiť i pri diétach a redukcii váhy. Celkovo podporí trávenie a metabolizmus, telu doplní dôležité látky a zároveň je nízkokalorická. To sa pri strácaní prebytočných kilogramov veľmi hodí. 

3. Reďkovky podporujú imunitu

Ako sme spomenuli vyššie, reďkovky obsahujú vitamín C, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu imunitného systému a obranyschopnosť organizmu proti infekčným a vírusovým chorobám. 

Zároveň je reč o dôležitom antioxidante, ktorý napomáha chrániť bunky nášho tela pred voľnými radikálmi. K ochrane pred vírusovými a bakteriálnymi infekciami prispievajú reďkovky aj vďaka obsahu významného selénu. Ak teda chcete podporiť dobrú imunitu, mali by sa chutné chrumkavé reďkovky pravidelne objavovať na vašom tanieri. 

Odporúčame: Ako sa prinútiť vstať z postele a stať sa ranným vtáčaťom? Takto to ide!

vykašliavanie Shutterstock®

4. Reďkovky zľahčujú vykašliavanie

Surové reďkovky sú známe svojou schopnosťou podporiť vykašliavanie. Je vhodné ich pravidelne konzumovať, aby sme prispeli k prevencii rôznych infekčných a vírusových ochorení, no rovnako je vhodné nimi podporiť liečbu už vzniknutých ťažkostí. Môžu pomôcť pri rôznych chrípkových stavoch a ochoreniach dýchacích ciest, napríklad ochoreniach priedušiek.

Reďkovka podporuje totiž rozpúšťanie a uvoľňovanie hlienov a mierni kašeľ. V tomto smere je skvelá nielen klasická červená, ale aj jedinečná čierna reďkovkaAko sa dá použiť čierna reďkovka proti kašľu? Reďkovky je ideálne nastrúhať, zmiešať s medom, počkať na uvoľnenie štiav a podávať ako podporné liečivo. Navyše, reďkovky majú aj prirodzené antibakteriálne účinky.

5. Reďkovky majú priaznivú účinky na zdravie pokožky

Pravidelná konzumácia reďkoviek pomôže aj našej kráse. Reďkovky sú plné látok, ktoré sú nevyhnutné pre dobrý stav, kvalitu a zdravie pokožky. Keďže sú plné vody, telo i kožu zásobujú potrebnými tekutinami. Vďaka tomu podporia hydratáciu pokožky a pleti zvnútra. 

Reďkovky tiež obsahujú vitamín C, ktorý je potrebný pre správne hojenie rán i tvorbu kolagénu. Tento vitamín ako antioxidant prispieva k ochrane buniek a zároveň spomaľuje proces starnutia pleti. Mnohé ďalšie vitamíny či minerály, ktoré sú v reďkovkách ukryté, prispievajú k výžive pokožky, nechtov i vlasov. 

Odporúčame: Poznáte účinky konopného oleja? Tu je 7 jeho vlastností!

opuchnuté nohy Shutterstock®

6. Reďkovky odstraňujú z tela nadbytočnú vodu

Reďkovky je vhodné do jedálnička zaradiť i v prípade, že vás trápi nadmerné zadržiavanie vody v organizme. Tento zdravotný problém sa môže navonok prejavovať častým opúchaním dolných aj horných končatín, nadmerným potením aj nafúknutým bruchom. 

Reďkovka má močopudné účinky a napomáha telu zbavovať sa nadbytočnej vody. Zároveň tak prispieva k prečisteniu obličiek a močových ciest. Je tak vítanou súčasťou stravy u jedincov, ktorých trápia častejšie infekcie a zápaly močových ciest. Je vhodné ju zaradiť do jedálnička i pri výskyte týchto ťažkostí.

Tipy, ako zaradiť reďkovku do jedálnička:

  • Čerstvé ako snack: Jednoducho umyté a nakrájané reďkovky sú skvelou pochúťkou na zahryznutie. Pridajte k nim napríklad hummus plný bielkovín. 
  • V šalátoch: Pridajte ich do šalátov pre chrumkavosť a štipľavú chuť. Môžete ich kombinovať s rôznymi druhmi zeleniny, ako je šalát, uhorka, mrkva a avokádo.
  • Nakladané alebo fermentované reďkovky: Nakladanie reďkoviek je skvelý spôsob, ako predĺžiť ich trvanlivosť a pridať pikantnú chuť do jedál. Stačí ich naložiť do octového roztoku s korením podľa chuti. Môžete skúsiť aj fermentovanie, resp. kvasenie. Takto si vytvoríte probiotickú pochúťku. 
  • V sendvičoch a wrapoch: Plátky reďkoviek pridajte do sendvičov a wrapov, kde im dodajú sviežosť a chrumkavosť.
  • Reďkovková salsa: Zmiešajte nakrájané reďkovky s paradajkami, cibuľou, koriandrom, limetkovou šťavou a trochou soli na osviežujúcu salsu.
  • Pečené reďkovky: Skúste reďkovky upiecť. Nakrájajte ich na polovice, premiešajte s olivovým olejom, soľou, korením a pečte pri 200 °C asi 15-20 minút. Pečené reďkovky sú jemnejšie a majú zaujímavú sladkastú chuť. Skvelo doplnia letnú grilovačku
  • Reďkovkový dip: Rozmixujte reďkovky s gréckym jogurtom, citrónovou šťavou, bylinkami a trochou soli na chutný a zdravý dip k zelenine alebo chrumkavým chlebíkom.
  • Reďkovkové pesto: Vyrobte si pesto z reďkovkových lístkov, ktoré sú rovnako jedlé a chutné. Zmiešajte ich s olivovým olejom, cesnakom, orechmi a parmezánom na hladkú pastu.

Článok aktualizovaný 29.6.2024

1 komentár
Mária Chromíková

Mária Chromíková

26.04.2020 09:45

Redkvičku kupujem ,pestujem a hlavne konzumujem každý deň.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE