Trápi vás alergia na sóju? Neuveríte, kde všade sa nachádza!

alergia na sóju

Patrí medzi strukoviny a je pomerne obľúbená medzi vegetariánmi a vegánmi. Sója sa v podobe tofu totiž často považuje za náhradu mäsa, no milovaná je aj v podobe nezrelých sójových bôbov, ktoré  poznáme ako fazuľky edamame. Ak vás však trápi alergia na sóju musíte si dávať veľký pozor na to, čo jete. 

Sója sa nachádza v mnohých potravinách a prísadách, o ktorých ste zrejme ani len netušili. Ako sa prejavuje alergia na sóju? Aké alergické reakcie môže spôsobiť? A v ktorých rizikových potravinách sa nachádza najčastejšie?

Výskyt alergie na sóju – sója ako známy alergén

Dalo by sa povedať, že sója je naozaj známa firma – zaraďuje sa medzi najhoršie alergény v potravinovej oblasti. Patrí dokonca do prvej osmičky alergénov, čo je skupina, v ktorej si ruky podáva s vajciami, lepkom či mliekom. A to sú na alergologickom oddelení naozaj veľkí hráči. 

Alergia na sóju je imunitná reakcia na proteíny obsiahnuté v sóji a sójových produktoch. Je to jedna z bežných potravinových alergií, ktorá môže postihnúť ľudí v rôznych vekových skupinách, vrátane detí a dospelých. Keď človek s alergiou na sóju skonzumuje sóju alebo produkty obsahujúce sóju, jeho imunitný systém mylne identifikuje sójové proteíny ako škodlivé látky a spúšťa obrannú reakciu. Táto reakcia môže zahŕňať rôzne príznaky, od miernych až po závažné.

Príčiny alergie na sóju sú podobné príčinám iných potravinových alergií a súvisia s imunitným systémom človeka. Rolu vo vzniku alergie môže zohrávať genetická predispozícia, prípadne aj environmentálne faktory. Niektoré štúdie naznačujú, že príliš skoré alebo príliš neskoré vystavenie sóji môže zvýšiť riziko alergie. Okrem toho aj spôsob stravovania počas tehotenstva a dojčenia môže ovplyvniť riziko vzniku alergie u dieťaťa.

Diagnostika alergie na sóju

Diagnóza alergie na sóju sa obvykle robí prostredníctvom anamnézy pacienta, fyzického vyšetrenia a rôznych testov, ako sú kožné testy alebo krvné testy na detekciu prítomnosti špecifických protilátok proti sóji. Krvné testy môžu merať prítomnosť špecifických protilátok IgE, ktoré sú spojené s alergiou na sóju. Tento test môže byť užitočný na potvrdenie diagnózy alebo na identifikáciu ďalších potravinových alergií.

Inšpiruj sa: Ako zmierniť nevoľnosť pri cestovaní? Tieto triky vás zachránia!

čo obsahuje sóju Shutterstock®

Príznaky alergie – aké ťažkosti môžu mať pacienti s alergiou na sóju?

Alergia na sóju sa začína prejavovať vo všeobecnosti už v rannom veku. Hovoríme približne o troch rokoch života, kedy môže dieťa pociťovať prvé príznaky alergie. Alergia na sóju spôsobuje pomerne bežné príznaky alergie na potraviny, ako sú:

  • tráviace ťažkosti – bolesť brucha, nevoľnosť, zvracanie, hnačka, 

  • respiračné problémy – nádcha, problémy s dýchaním, 

  • kožné reakcie – svrbenie v ústach, svrbenie pokožky a vyrážky, opuchy.

Závažnou a potenciálne život ohrozujúcou reakciou, ktorá vyžaduje okamžitú lekársku pomoc, je anafylaxia. Anafylaktický šok sa prejavuje závažnými problémami s dýchaním, opuchom hrdla, poklesom krvného tlaku a prípravne aj stratou vedomia. 

V ktorých potravinách môže byť obsiahnutá sója?

V prípade alergie na sóju je potrebné klásť dôraz na zloženie jednotlivých potravín, či už dospelí s alergiou alebo rodičia alergického dieťaťa. Sója sa totiž ako nenápadná prísada vyskytuje v niektorých:

  • worčestrových omáčkach, 
  • majonézach, 
  • typoch dochucovadiel (aj prírodných), 
  • kupovaných vývaroch, 
  • detských výživách,
  • mrazených aj chladených polotovaroch (napr. vegetariánske a vegánske náhrady mäsa – sójové burgery, sójové klobásy), 
  • cereáliách,
  • arašidových maslách,
  • takmer vo všetkých varených ázijských jedlách.

Sója sa môže ďalej vyskytovať aj v iných potravinách či prísadách, preto je pre alergikov alfou aj omegou zloženie každého jedla. Asi nemusíme pripomínať, že sója je hlavnou ingredienciou potravín ako je:

  • sójové náhrady mlieka, jogurtov, syrov a iných mliečnych výrobkov, 
  • sójové orechy, 
  • sójová múka,
  • sójový olej (rafinovaný sójový olej často neobsahuje proteíny a môže byť bezpečný pre niektorých alergikov),
  • sójové nátierky,
  • sójové párky, 
  • edamame,
  • miso,
  • tofu,
  • tempeh (známy aj ako najlepšia alternatíva mäsa).

Okrem toho netreba zabúdať, že sóju obsahujú aj niektoré výživové doplnky alebo kozmetické produkty

Zaujme ťa: Svrbenie konečníka je bežný problém. Kedy signalizuje niečo vážne?!

symptómy sojovej alergie Shutterstock®

Liečba alergie na sóju

Ak výsledok vyšetrenia preukážu alergiu na sóju, je nevyhnutné zaradiť do života niekoľko opatrení. Ako to už pri alergiách na potraviny býva ani alergiu na sóju liečivá nevyriešia. Liekom je teda úplná zdržanlivosť od sóje, ktorá môže vyvolávať alergické reakcie. Či už alergiou trpíte vy sami alebo ňou trpia vaše ratolesti, musíte jednoducho študovať zloženie každého jedného výrobku, ktorý konzumujete. 

Platí to aj pre varené jedlá v reštauráciách. To by však nemalo byť ťažké, alergény už majú dnes reštaurácie jasne priznané vedľa každého jedla, ktoré nájdete v menu. V prípade, že tomu tak nie je, informujte sa o zložení jedál v reštauráciách u personálu. 

Strava musí byť výhradne bez sójových výrobkov, nesmú sa v nej vyskytovať žiadne potraviny obsahujúce sójové alergény. Alergia na sóju nie je len ľahká potravinová intolerancia. Alergia sa vždy spája s rizikom anafylaxie, ktorá môže ohrozovať život. 

Článok aktualizovaný 12.6.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE