Ako uchovať ovocie pre neúrodné časy tak, aby sa čo najviac podobalo tomu čerstvému nielen vzhľadom, ale aj obsahom vitamínov? Tajomstvo spočíva v lyofilizácii. Pri nej sa ovocie najskôr šokovo zmrazí na teplotu až - 80 ° C. Potom prichádza na rad sušenie za veľmi nízkeho tlaku, počas ktorého sa tekutiny v pevnom skupenstve sublimáciou odparujú. Konzervácia týmto spôsobom je šetrná, zaobíde sa bez sírenie, pridaného cukru alebo inej chémie a výsledkom je čisto prírodná dobrota. Lyofilizované ovocie je teda chrumkavejšie, farebnejšie a zdravšie ako sušené teplom alebo inak konzervované.
Na lyofilizované ovocie sa špecializujú napríklad na Mixit.sk, kde si v sekcii ovocie môžete vybrať z niekoľkých lyofiizovaných druhov. Jahody, maliny, černice, čierne ríbezle, banány, broskyne, ananás aj slivky a marhule si totiž vďaka tejto metóde zachovávajú textúru, farbu, chuť a vôňu aj maximum vitamínov a minerálov. A navyše krásne chrumkajú.
Odporúčame: Čo si dať na raňajky? 5 tipov, ktoré dodajú energiu, ale nie kilá!
Lyofilizované ovocie do každej domácnosti
Chrumkavé plody môžete chrúmať len tak priamo z tubusu, stačí si vybrať, či začnete menším balením (rôzne druhy od 5,19 €), alebo sa rovno pustíte do Veľkého chrumkavého ovocia (150 g za 10,39 €). Svoju pravidelnú dávku vitamínov môžete nosiť aj po vreckách a kabelkách, stačí si vybrať z niekoľkých variantov chrumkavého ovocia do vrecka (5 ks od 7,99 €).
Ale to nie je všetko, s lyofilizovaným ovocím môžete dokonca aj kúzliť v kuchyni. Hodí sa k príprave a ozdobeniu najrôznejších dezertov (napríklad mascarpone s lyofilizovanými malinami, alebo do sladkého pečiva ako sú muffiny alebo makrónky), do jogurtu, do smoothie, alebo do letného drinku.
Odporúčame: Ako podporiť zdravie čriev? Objavte indiánsky elixír života!