Kvalitné jogurty dokážu blahodarne vplývať na naše zdravie. Sú plné živých kultúr, ktoré priaznivo ovplyvňujú činnosť tráviacej sústavy, najmä našich čriev. Taktiež sú zdrojom bielkovín aj minerálnych látok, a to hlavne vápnika či draslíka. Nakoniec telu doplnia i vitamín D či vitamíny skupiny B.
Však pozor, nie je jogurt ako jogurt. V súčasnej dobe nám však obchodné reťazce ponúkajú skutočne obrovské množstvo rozličných jogurtov. Ako si teda vyberať jogurty? Aké sú znaky kvalitného jogurtu? Aký jogurt zvoliť pre seba či deti? Pri kúpe sa držte týchto zásad!
Znaky kvalitného jogurtu:
1. Produkt je označený ako jogurt
Ak si chcete zo supermarketov odniesť domov kvalitné jogurty, ktoré budú vhodnou súčasťou vášho zdravého jedálnička, dozaista sa nevyhnete čítaniu a študovaniu ich zloženia, ktoré je uvedené na obale produktu. Mnohé jogurty z obchodov sú plné látok, ktoré pre naše zdravie nie sú dvakrát najvhodnejšie.
V prvom rade si dajte pozor na to, či zvolený mliečny produkt je skutočne jogurtom. Mnohé výrobky totiž nespĺňajú kritériá, napríklad na prítomnosť živých kultúr, prípadne obsahujú ďalšie prídavné zložky, preto nesmú byť označované ako jogurt. Ide najmä o produkty, ktoré sú pomenované ako mliečne krémy, dezerty či peny, mliečna pochúťka a podobne.
Pozri aj: Prečo a hlavne ako používať epsomskú soľ? Tu je 7 tipov, ako na to!
2. Má jednoduché zloženie
Ak si pozriete obal jogurtu a nájdete na ňom zloženie dlhé ako návod na prípravu sviečkovej, isto nejde o kvalitný produkt. Známkou kvality je minimálny počet prísad. Ideálny jogurt by mal obsahovať mlieko a živé kultúry. Vyhnite sa jogurtom s dlhým zoznamom prísad, najmä prídavných látok, konzervantov a umelých farbív. Preferujte jogurty bez pridaného cukru alebo s minimálnym množstvom cukru. Čítajte etikety, aby ste sa vyhli výrobkom s vysokým obsahom sladidiel.
3. Obsahuje živé kultúry (probiotický jogurt)
Kvalitný jogurt by mal obsahovať živé probiotické kultúry (probiotiká), ktoré sú prospešné pre tráviaci systém. Hľadajte na etikete názvy ako Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus. Takýmto jogurtom podporíte črevnú mikroflóru, správne trávenie a silu imunitného systému, keďže veľká časť imunity sídli práve v črevách. Preto patria probiotické jogurty k tým najlepším.
4. Nemá znížený podiel tuku (žiadne nízkotučné jogurty a jogurty light)
I podiel tuku konkrétneho jogurtu nájdete na obale produktu. Ak si však myslíte, že je vhodné siahať po tých nízkotučných, ste na veľkom omyle. Na každodennú konzumáciu sú najvhodnejšie najmä polotučné jogurty, pri ktorých je obsah tuku nad 3 percentá.
Párkrát do týždňa si však pokojne môžete dopriať i hustý smotanový jogurt, ktorý ma zvyčajne vyšší obsah tuku, a to viac ako 10 percent. A prečo povedať nie nízkotučným jogurtom?
Tieto nízkokalorické light jogurty sú totiž zvyčajne plné ďalších látok, ktoré naše telo opäť až tak nepotrebuje. Často sú napríklad umelo zahusťované. Ak si teda chcete dopriať kvalitný a zdravý jogurt, nesmiete sa báť trochu väčšieho podielu tuku a možno i o niečo vyššieho počtu kalórií.
Odporúčame: Ochorenie lupus: Poznáš túto vážnu chorobu mnohých tvárí?
5. Ochutený jogurt musí obsahovať ovocie, nie ovocnú zložku
Naše zdravie dokážu podporiť najmä kvalitné biele jogurty. A čo tie všetky dochucované, ktoré sú také dobré? Obchody ponúkajú rôznorodé príchute jogurtov. Pravdou však je, že rozličné čokoládové či vanilkové jogurty zvyčajne obsahujú naozaj značné množstvo cukru. Jogurt ako taký už prirodzene cukor obsahuje, a to laktózu.
Problémom je však vysoký podiel pridaného cukru. V mnohých prípadoch sú jogurty tiež dochucované umelými sladidlami. Často na tom nie sú lepšie ani zdanlivo zdravé ovocné jogurty. Pri ich kúpe si v zložení skontrolujte, či v sebe ukrývajú skutočne pridané ovocie alebo len ovocnú zložku.
Práve ovocným zložkám je lepšie sa vyhýbať, pretože zvyčajne obsahujú ďalší cukor, ale i farbivá či arómy. Aj biely jogurt si však môžete dokonale vychutnať. Dochutiť si ho môžete predsa podľa vašich predstáv. Tak budete vedieť, čo sa v ňom nachádza. Môžete ho vylepšiť čerstvým alebo sušeným ovocím, orieškami, medom i domácou marmeládou. Dochucovanie jogurtov je skvelou voľbou, ako si dopriať zdravý jogurt s kvalitnými prísadami.
TIP na záver – jogurty, ktoré radšej nekupovať:
- Jogurty s dlhým zoznamom prísad vrátane umelých farbív, konzervantov a zahusťovadiel.
- Jogurty s vysokým obsahom pridaného cukru alebo umelých sladidiel.
- Jogurty bez živých probiotických kultúr.
- Jogurty s neprirodzenou textúrou (napr. príliš husté alebo želatínové kvôli prídavným látkam).
- Jogurty s nízkym obsahom bielkovín a vápnika.
- Jogurty od neznámych alebo nespoľahlivých značiek, ktoré nedbajú na kvalitu.
- Jogurty s umelými príchuťami a arómami.
- Jogurty s veľmi dlhou dobou trvanlivosti, čo môže naznačovať prítomnosť konzervantov.
Článok aktualizovaný 30.6.2024
Aktualizovaný článok: 30.06.2024