Kvety do detskej izby: Viete, ktoré sú najvhodnejšie?

izbové rastliny do detskej izby

Chcete kvetmi zútulniť prostredie, kde sa najčastejšie zdržiavajú vaše deti a neviete sa rozhodnúť, aké vybrať? Žiadny problém, pomôžeme vám! Uvažujete nad tým, či dať alebo nedať kvety do detskej izby? Rozhodne áno! Dokážu vytvoriť príjemnú atmosféru a zároveň čistia vzduch. Opatrní by sme však mali byť pri najmenších deťoch, ktoré majú vo zvyku všetko chytať a ochutnávať.

Prvoradé kritérium je bezpečnosť. Rozhodne sa vyhneme rastlinám jedovatým, pichľavým a ak má dieťa alergiu, aj rastlinám, listy ktorých sú porastené chĺpkami. Pri výbere vhodného druhu si musíme uvedomiť, či je detská izba slnečná alebo tmavšia, teplá alebo chladnejšia. Rozhoduje aj veľkosť izby a vek dieťaťa. Do detskej izby sa hodia skôr menšie druhy kvetov. 

Tie vyššie by deťom mohli prekážať pri hrách a zaberali by priestor určený na hranie. Najvhodnejšie je pestovať ich v závesných nádobách alebo ich umiestniť na poličku, skrinku alebo na parapet. Ponúkame vám na výber niekoľko rastlín vhodných do detskej izby. Ktoré izbové rastliny a izbové kvety sú najlepšou voľbou do detskej izby? Objavte tie najlepšie rastliny a kvety do detskej izby!

TOP izbové rastliny do detskej izby:

1. Zelenec chochlatý

Je to pruhovaná rastlina, ktorá pripomína trávu. Považuje sa za jednu z najodolnejších a najnenáročnejších rastlín. Teda zvládnu ju aj pestovatelia s minimálnymi skúsenosťami. Dokáže zachytávať škodlivé látky zo vzduchu a čistí ho, pohlcuje pachy a oxid uhoľnatý, dokonca likviduje nebezpečný formaldehyd. Zelenec je hotový zázrak a do prostredia, kde sú deti, je mimoriadne vhodný.

Pozri aj: Rastliny najvhodnejšie do spálne: Toto sú jasní víťazi!

Zelenec chochlatý
Depositphotos

2. Pilea peperomioides

Medzi ideálne izbové rastliny pre deti môžeme zaradiť trendovú pileu. Ľahko sa pestuje, vyžaduje minimálnu starostlivosť a má zaujímavý vzhľad s okrúhlymi listami, ktorý si vaše detičky zamilujúPilea je netoxická pre človeka aj zvieratá. Navyše, je menšieho vzrastu, takže ak hľadáte menšie druhy izbových rastlín, vhodné aj do izby k deťom, toto je správna voľba. Avšak, táto rastlina potrebuje svetlo, takže do tmavých miestností ju nedávajte. 

3. Pieprovec / peperomia

Skvelou voľbou sú aj druhy z rodu pieprovec, resp. peperomia. Je to malá, nenáročná rastlina s rôznymi tvarmi a farbami listov. Je bezpečná pre deti a ľahko sa pestuje. Peperomia je kompaktná rastlina, ktorá sa dobre hodí na okenné parapety alebo malé stolíky. Jej mäsité listy pomáhajú udržiavať vlhkosť, čo znamená, že nepotrebuje časté polievanie. Vďaka svojej prispôsobivosti dokáže prosperovať v rôznych svetelných podmienkach, od jasného nepriameho svetla po slabšie osvetlenie.

4. Maranta

Maranta je krásna rastlina s výraznými vzorovanými listami, ktoré môžu zaujať deti svojou farebnosťou a zaujímavým vzhľadom. Táto rastlina je netoxická, takže je bezpečná pre deti a domáce zvieratá, čo je dôležitý faktor pri výbere rastlín do detskej izby. Maranta má schopnosť sklápať svoje listy v noci a rozvíjať ich cez deň, čo môže deti fascinovať a podporovať ich záujem o prírodu. Táto rastlina tiež pomáha zvyšovať vlhkosť vzduchu, čo môže prispieť k zdraviu dýchacích ciest a celkovému pohodliu v miestnosti. 

5. Nefrolepka

Aj nefrolepka je izbová rastlina vhodná do detskej izby. Táto najznámejšia izbová papraď svojím vzhľadom vnáša do interiéru atmosféru lesa. Jej efektné listy majú schopnosť zachytávať škodlivé látky a zvyšujú vlhkosť. Je tou správnou rastlinou do izieb, kde nie je veľa slnečného svetla a vyhovuje jej aj polotieň. Najlepšie vynikne na stojane alebo parapete. Do detskej izby prinesie svieži závan zelene a nevyžaduje si ani prehnanú starostlivosť. 

Odporúčame: Je pšeničná tráva naozaj všeliek? Zistite o tomto fenoméne viac!

nefrolepka
Depositphotos

Ktoré kvitnúce kvety sú vhodné do detskej izby?

Rozhodli ste sa rastlinami dotvoriť detskú izbu, ale chcete skôr nejaké kvitnúce izbové rastliny? Máme rovnako niekoľko tipov. Naším tipom na kvitnúce rastliny do detskej izby sú kalanchoe a senpólia. Pri dobrej starostlivosti neúnavne kvitnú a môžete si v obidvoch prípadoch vybrať z bohatej farebnej škály.

Kalanchoe je sukulentná rastlina a polievať by sa mala, až keď substrát trochu obschne. Vydrží sucho a teplo a je vhodná aj do panelákových bytov. Senpólia je známa aj pod menom africká fialka, ľahko sa rozmnožuje listami. Pozor, zalievajte ju odspodu a je citlivá na tvrdú vodu. Rozmanitosť farieb kvetov určite upúta zvedavé detské oči a hravo pôsobia aj pestré farebné kvetináče. Vhodnou voľbou je však aj klasická orchidea z rodu Phalaenopsis, ktorá má veľmi krásne kvety. 

Vybrali sme: Žihľava dvojdomá: Zistite, čo dokáže tento zázrak prírody!

jedovaté rastliny
Depositphotos

Nežiaduce rastliny v detskej izbe

Pri výbere rastlín do detskej izby je dôležité vyhnúť sa tým, ktoré môžu byť toxické pri požití alebo dotyku. Do detskej izby určite nedávajte jedovatú difenbachiu, krotónovce, vianočnú hviezdu, jedovatý a pichľavý asparágus, amarylis ani okrasné papričky. Vyhnúť sa je vhodné aj týmto domácim rastlinám:

  • svokrin jazyk (Sansevieria trifasciata),
  • zamiokulkas,
  • brečtan popínavý,
  • lopatkovec, 
  • filodendrony,
  • kaládium.

Ako sa môže prejaviť otrava izbovou rastlinu u dieťaťa?

Otrava izbovou rastlinou sa u detí môže prejavovať rôznymi spôsobmi v závislosti od typu rastliny a množstva požitého materiálu. Tu sú niektoré bežné príznaky otravy, na ktoré by ste si mali dať pozor:

  • Podráždenie úst a hrdla: Sčervenanie, pálenie alebo opuch úst, pier, jazyka a hrdla. Dieťa môže odmietať jesť alebo piť kvôli bolesti.

  • Gastrointestinálne príznaky: Nevoľnosť a zvracanie. Hnačka. Bolesť brucha alebo kŕče.

  • Kožné reakcie: Vyrážka, sčervenanie alebo pľuzgiere na pokožke po kontakte s rastlinou. Svrbenie alebo pálenie pokožky.

  • Dýchacie problémy: Kašeľ, dýchavičnosť alebo sťažené dýchanie. Opuch hrdla alebo dýchacích ciest, čo môže viesť k ťažkostiam s dýchaním.

  • Neurologické príznaky: Závraty, bolesť hlavy alebo zmätenosť. Ospalosť alebo strata vedomia v závažných prípadoch.

  • Očné podráždenie: Sčervenanie, slzenie, bolesť alebo pálenie očí po kontakte s rastlinou.

Ak máte podozrenie, že vaše dieťa požilo alebo prišlo do kontaktu s toxickou rastlinou, zostaňte pokojní. Pokojná reakcia vám pomôže rýchlejšie a efektívnejšie konať. Ak dieťa ešte má rastlinu v ústach, opatrne ju vyberte. Ak rastlina bola požitá, vypláchnite dieťaťu ústa vodou a kontaktujte lekára. Ak sa objavia akékoľvek znepokojujúce príznaky, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.

Článok aktualizovaný 22.6.2024

Aktualizovaný článok: 24.06.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE